Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tapkast
Foto: Hollandse Hoogte/Cees Elzenga / hetoog.nl
De Barvrouw

De Barvrouw: deel 9
'Fijn om zo aangeraakt te worden, dat is lang geleden'

I

In de nieuwe aflevering van De Barvrouw maakt Edith korte metten met alle romances in het café.

Terwijl mijn topje openspringt, springt ook het grote licht aan. De geluiden aan de bar dringen weer tot mij door. "Tijd om te gaan", mompelt de gitarist in mijn nek.

Nummer

Jammer, maar hij heeft gelijk. Daarbij voel ik dat Edith, Sasha en Benjamin nog een uitbrander gaat geven en ik ben een te grote sensatiezoeker om daar niet bij te willen zijn. "Mag ik je nummer?", vraag ik aan de gitarist. "Voor het geval ik weer een keer kleine ruimtes moet onderzoeken?"

Hij lacht en geeft gedwee zijn nummer. Ik sla het op en app hem als hij weer aan de bar zit: "Je staat in mijn telefoon als Gitarist Nis". "Jij bent voor mij Yummy Mummy." Eigenlijk verbaas ik mijzelf met zoveel voortvarendheid. Niets voor mij, maar lollig is het wel.

Hijgerig gedoe

Als de band is vertrokken, draait Edith zich naar Benjamin en Sasha: "Ik ben het helemaal zat. Dit is de drukste avond van het jaar. En wat doen jullie? Jullie knijpen er tussenuit! Onverantwoord en zeer oncollegiaal. Hoe haal je het in je hoofd!"

Sasha wil iets zeggen, maar Edith heft haar hand op ten teken dat ze nog niet klaar is. "Jullie zijn totaal niet professioneel. Denk je nou echt dat ik niet doorheb wat hier allemaal speelt? Het is nu een keertje klaar met dat hijgerige gedoe." 

Seksclub

"Iedereen blijft van elkaar af. Ja, jij ook, Benjamin. Het is hier geen seksclub. Iedereen komt hier om te werken. Wat je buiten werktijd doet, kan me niet schelen, maar tijdens werktijd wil ik het niet meer zien. Dat geldt ook voor de familie Onschuld daar."

Plotseling heeft ze het niet meer alleen over Benjamin en Sasha, maar wijst ze ook naar mij en Jasper. "Je wilt zelf altijd na een ruzie…", begint Jasper. Maar Edith onderbreekt hem met "Ja, inderdaad. Ook dat is klaar. Voortaan ruziën we thuis en we maken het thuis ook weer goed." 

Blad aan de boom

"Dat je het even weet. En dat betekent niet dat je dan maar aan mijn personeel moet gaan zitten." Oeps, die zit. "Maar schatje", werpt Jasper tegen. 'Je weet toch dat het niets…."

Bij het woord niets barst Sasha in tranen uit en krijst een paar onbegrijpelijke zinnen. Edith draait als een blad aan de boom om. Haar stem wordt zacht als ze zich naar Sasha buigt. "Tijd om te gaan", fluistert Bruce in mijn oor. "Ik breng je naar huis."

Gevoelig

Even later zitten we samen op de fiets. "Wat gebeurde er nou?" vraag ik al trappend tegen de wind. "De gebruikelijke riedel: te veel spanning op de werkvloer, drank en mensen die daar verkeerd mee omgaan" antwoordt Bruce. "Jasper is dol op Edith, maar houdt ook van aandacht.

Sasha maakt zaken groter dan ze zijn. Benjamin is een jongere uitgave van Jasper." Ik knik: "Dat begrijp ik. Maar waarom sloeg Edith opeens om toen Sasha begon te huilen? Edith lijkt me niet zo gevoelig voor tranen."

De leuke kanten

"Tja, dat zijn de tranen van Sasha. Edith is voor iedereen even streng, ook als ze huilen, behalve bij Sasha." Hij maakt een vaag gebaar met zijn armen en ik begrijp dat hij er niet meer over wil praten.

"En dan jij" "Ik?" reageer ik verbaasd. "Ja, jij. Waar was jij vanavond mee bezig? Was de gitarist wraak op Benjamin of was je de leuke kanten van je scheiding aan het vieren?" Ik heb geen antwoord op die vraag. Bruce kust me op mijn voorhoofd en wenst me welterusten: "Denk daar nog maar eens over na vannacht." En dan fietst hij de nacht weer in.

Opvang

De werkweek verloopt verder rustig: ik mijd Benjamin, Benjamin mijdt Sasha, Sasha mijdt Jasper en Jasper mijdt Edith. De enige die nog normaal met iedereen omgaat is Bruce. Ik vind de rust wel even lekker, want ik heb mijn handen vol aan de opvang van de kinderen.

Aan het eind van de week puf ik uit bij Tanja op de bank. De kinderen en ik blijven een nachtje bij haar logeren. Ik vertel haar over het verloop van de Duitse avond "Wat denk jij? Ben ik gaan zoenen met de gitarist omdat ik jaloers was vanwege Sasha en Benjamin?"

Vibrator

"Daar heb je niet veel reden toe", lacht Tanja. "Sensuele spelletjes op slome avonden... Dat is vermaak en geen reden om iemand te claimen. Hoe was de gitarist?" "Mooi, beetje mager voor mijn smaak. Maar hij zoent wel lekker", giechel ik er achter aan. "Relatie?" "Ik denk het wel. Hij had het over kinderen."

"Mmmm. Duidelijk een vreemdganger", constateert Tanja en ze vervolgt met een waarschuwend vingertje: "Geen man om verliefd op te worden." "Dat niet", beaam ik. "maar het was wel fijn om weer zo aangeraakt te worden. Dat is zo lang geleden." Tanja knikt begrijpend: "Weet je wat jij moet doen?" Ik kijk haar vragend aan. "Een vibrator kopen."

Gerelateerde onderwerpen