Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw in bed
Foto: hollandse Hoogte - EyeEm Mobile GmbH
De Barvrouw

Deel 40: 'Dit is waarschijnlijk
haar wraak'

Redactie VROUW

I

In de nieuwe aflevering van De Barvrouw doet Babs haar best om Sasha telkens een stapje voor te zijn. Ook confronteert Tanja haar ermee dat Benjamin slechts haar minnaar is.

"Zie je wel: je knapt ontzettend op van een nacht goede seks." Tanja zit maandagavond bij me aan de bar. Ik heb haar al het hele verhaal via de WhatsApp verteld. Daarop besloot ze langs te komen in de kroeg om met eigen ogen te zien of ik opgeknapt was. Het is toch op de weg naar John, haar vriend. Nu hangt ze over de bar. Hunkerend naar sappige details. 

Minnaars

"En hoe was het ‘s ochtends?"
"Hoe bedoel je?"
"Nou, was het ongemakkelijk of hebben jullie het er nog een keer van genomen?"
Ik grijns: "Er was geen ochtend; hij is ’s nachts weer weggegaan."
"Beter", knikt Tanja 
"Nou", antwoord ik. "Ik vond het wel jammer dat hij ging."
"Nee", corrigeert Tanja, "jullie zijn minnaars en geen geliefden, toch?"
Ontnuchterend, confronterend en waar. Dit is alleen maar seks. Jammer, ik mis juist de intimiteit met een ander.

Een stap voor

Het is een rustige avond, maar toch rent Sasha bedrijvig rond. Ik probeer haar al de hele avond een stap voor te zijn. Nog voor ze iets kan zeggen wil ik het al gedaan hebben: nieuwe klanten heb ik al drankjes gebracht nog voor zij ze in de gaten heeft, tafeltjes zijn spik-en-span, de asbak buiten wordt na iedere sigaret geleegd.

Ik heb er oprecht lol in. Het is leuk om haar te snel af te zijn. En het is ook leuk om zelf zaken op te pakken en me niet door anderen te laten sturen. Zou Frits toch gelijk hebben toen hij zei dat ik bedrijfsleider moest worden? 

Studentikoos

"Toch, Babs?" vraagt Tanja. Ik schrik op. "Wat vroeg je?" "Ik vroeg of je lekker geschilderd had?", gniffelt Tanja. Ik kleur: "Ja, heerlijk", hakkel ik. "Precies", gaat ze verder tegen de jongen naast zich. "Ambachten worden niet meer gewaardeerd. Terwijl er toch zo veel mensen plezier aan beleven."

De jongen naast haar knikt instemmend. Het is een beetje een studentikoos type: groot, blond, sluik haar dat hij regelmatig uit zijn ogen wrijft. "Ik weet het", beaamt hij: "Ik mag zelf graag lassen." Tanja knikt ter aanmoediging. "Het is zo’n heerlijk gevoel als je je concentreert op een ding dat steeds warmer wordt.

Heet

Warm, warmer, heet, heter, zacht, zachter. En op een gegeven moment is het zo heet dat de boel begint te smelten. Heerlijk. Dan wordt het zo’n prachtig mooie heerlijk dikke smurrie. Bijna vloeibaar. 'Zacht vloeibaar' noem ik dat."

"Zacht vloeibaar…" herhaalt Tanja dromerig. "Precies", knikt het studentje. "Zacht vloeibaar. Je voelt dat het verandert in een soort hete vla. Klaar voor het andere deel om zich mee te versmelten.

Aantrekkingskracht

En dat is het mooiste moment: als je voelt dat beide delen er klaar voor zijn om zich voor eeuwig met elkaar te versmelten. Eén te worden onder druk van hitte. Bijna een magnetische aantrekkingskracht tussen het harde, koude staal en de hete, zachte, vloeibare vla.

Tanja glijdt bijna van haar kruk. Onbegrijpelijk. Zij is een door de wol geverfde vrouw. Trapt ze nu echt in dit ordinaire versierpraatje? Ik kan het niet meer aanhoren en loop de zaak in voor een babbeltje met mevrouw Ter Wijk.

Overleden

Sinds haar man is overleden, woont ze alleen met haar kat. Die neemt ze regelmatig mee naar het café. Ook nu ligt hij weer te soezen op haar schoot. Ik kriebel hem achter zijn oor. Terwijl mevrouw Ter Wijk vertelt over haar laatste bezoek aan de dierenarts zie ik in mijn ooghoeken dat Sasha achter de bar is gaan staan.

Ze schenkt iets in voor Tanja en de student en dan begint ze haar inspectie: alles recht zetten wat al recht staat, een vinger langs de planken, glazen controleren op strepen... Ik draai me van de bar af. 

Negeren

Plotseling klinkt het luid en duidelijk door de zaak: "Of je het zandloperdieet wilt lenen?". Sasha staat met mijn mobiel in haar hand en leest hardop de apps van mijn moeder voor. Het kreng. Ik doe alsof ik het niet hoor. Negeren is vaak het meest effectieve middel.

Dan is de lol er snel vanaf. Dat heb ik vandaag ook gedaan toen ze het over vrijdagavond wilde hebben. Ik vind het niet terecht dat ik door haar change of plans minder uren heb gewerkt.

Wraak

Toen ze daar vandaag weer over begon heb ik haar meteen afgekapt met de mededeling dat ik dat wel met Edith ga bespreken. Dat vond ze niet leuk en waarschijnlijk is dit nu haar wraak.

Ik praat stoïcijns door met mevrouw Ter Wijk: "Zit ze weer onder je huid, liefje?" Ik knik: "Ik ga mijn telefoon maar even afpakken." Ik loop terug naar de bar en groet onderweg John. Of ik weet waar Tanja is? Ja, die is blijkbaar even naar de wc.

Bieren

Ik wijs naar haar spullen die nog op de bar staan en gris mijn telefoon uit Sasha's handen. Ze druipt af en loopt naar achter. "Wat kan ik voor je inschenken, John?" hij vraagt naar de speciaal bieren.

Dat doet hij altijd: zeven dagen per week. Halverwege IJwit en Duvel word ik ruw onderbroken door een ijselijke kreet, gevloek en getier van Sasha: "Babs, hier komen!"