Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw in cafeetje aan tafel
Foto: Hollandse hoogte - Cultura Images RF
De Barvrouw

Deel 41: 'Hij staat verstijfd voor de pot
met de broek op zijn hielen'

Redactie VROUW

I

In de nieuwe aflevering van De Barvrouw betrapt Babs haar beste vriendin met een student en wil Sasha dat ze afvalt om haar bedrijfskleding weer aan te kunnen.

Ik maak een verontschuldigend gebaar naar John en stuif achter de bar vandaan. Sasha staat met een schroevendraaier in haar hand bij de damestoiletten en vloekt als een bootwerker. "Doe even rustig", maan ik haar. Ik trek de deur met het geforceerde slot open en zie daar Tanja en de student in een pose waarin je je beste vriendin liever niet ziet.

Broek op hielen

Het zijn beelden die de komende tijd onze vriendschap zullen kleuren. De student staat verstijfd voor de pot met zijn broek op zijn hielen. Tanja is giechelend van de zenuwen zich aan het aankleden en Sasha loopt nog te briesen. "Ok", zeg ik tegen de laatste, "Je hebt je punt gemaakt. Drink even een glas water, dan regel ik het hier wel."

De student sjort zijn broek omhoog en ik verzoek hem het geld voor zijn biertjes op de bar te leggen en vervolgens in een rechte lijn naar buiten te lopen. Tot slot wend ik me tot Tanja: "Doos. Wat ben je aan het doen?" 

Kriebelen

Het hysterisch giechelen is gestopt. Ze zit aangekleed (gelukkig) op de wc-pot en schudt mistroostig haar hoofd: "Ik kan het niet Babs." "Wat kun je niet?" "Ik kan me niet binden." "Houd je dan niet van John?" Eerlijk gezegd ben ik juist een beetje jaloers op haar. Hun relatie ziet er voor mij als buitenstaander altijd erg gezellig en gemakkelijk uit.

"Natuurlijk wel" antwoordt ze. "Maar het wordt nu zo serieus. Uiteindelijk begint het dan toch weer te kriebelen en dan doe ik dit soort domme dingen." "Hele domme dingen", beaam ik. "Super domme dingen", antwoordt zij. Ik glimlach: "Gebeurt dit vaker?"

Stomp

Tanja knikt en draait haar blik weg. Ik leg m'n vinger onder haar kin en dwing haar me aan te kijken: "Dan moet je nu met John praten." Ze knikt, recht haar rug en loopt de zaak weer in. Bij John blijft ze staan. Ik zie ze praten. Hij knikt en dan lopen ze samen naar buiten. 

Ik kijk ze na. John weet nog nu nog niet dat zijn wereld over een half uur gaat instorten. Ik kan de pijn daarvan nog steeds voelen: de stomp in je maag als je hoort dat je eigen geschiedenis niet meer klopt. Als blijkt dat jouw verhaal niet meer overeenkomt met het werkelijke verhaal.

Bedrijfskleding

"Goed afgehandeld, pop", zegt Bruce, de kok die mijn blik volgt. Ik grijns. Sasha trekt haar wenkbrauwen op en loopt de zaak weer in. Ze werpt een blik naar ons over haar schouder en zegt: "Ik wil trouwens dat iedereen vanaf morgen weer de bedrijfskleding draagt.

"Hoe bedoel je?" vraag ik onnozel. Sasha stopt en loopt terug naar de bar. Ze kijkt me uitdagend aan. "Gewoon. Ik wil dat vanaf morgen iedereen weer in spijkerbroek komt, met ons bedrijfsshirt."

Aangekomen

Oef, dat is balen. Ik ben sinds ik hier werk 6 kilo aangekomen. Dat is veel op 1 meter 60, dus dat shirt kan ik niet meer aan. In plaats daarvan draag ik andere zwarte shirts op een spijkerbroek. "Edith vindt het prima als ik iets anders draag", antwoord ik. "Heeft ze dat gezegd?" Daar heeft Sasha een punt. Ze heeft het niet echt gezegd, maar wel toegestaan.

"We hebben die shirts niet voor niets gekocht", gaat ze verder. Ik haal diep adem en gooi de knuppel in het hoenderhok: "Ik pas mijn shirt niet meer." Sasha's mondhoeken krullen triomfantelijk omhoog: "Waarom niet?" De heks. "Omdat ik ben aangekomen: 6 kilo in tien maanden om precies te zijn.". "Dat dacht ik al." Ze klapt nog net niet in haar handen van geluk.  

Sportschool

"Fijn voor je", antwoord ik. "Dus nu begrijp je waarom ik niet vanaf morgen in de bedrijfskleding kom." "Nee", zegt Sasha "je komt voorlópig niet in je bedrijfskleding. Ik reken er namelijk op dat je die kilo’s er weer af krijgt. Sterker nog: ik heb voor het hele bedrijf een abonnement op de sportschool genomen.

Iedereen kan vanaf komende week gratis sporten bij Jerol, hier aan het eind van de straat. "Overrompeld door zoveel acties staar ik haar aan. "Vindt Edith dat een goed idee?" "Ja", knikt ze "Edith is uiteraard akkoord."

Afvallen

Heftig balend kom ik thuis. Natuurlijk kan Sasha me niet verplichten om af te vallen en/of te sporten, maar van de andere kant wil ik wèl graag afvallen en sporten. Eigenlijk is hulp erg welkom. Ik baal er gewoon van dat het Sasha is die die hulp biedt. Alsof ik nog niet chagrijnig genoeg ben, appt Frits: "BABS, MOET JE NU SPREKEN !!!!!!!!!!" Ja hoor, wat nu weer?