Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

appende vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
De Barvrouw

Deel 49: 'Benjamin blijft zwijgen,
terwijl ik blijf appen'

I

In deel 49 van De Barvrouw worstelt Babs met haar dieet en bedelt ze om aandacht via de app.

Ik stuur meteen een blozende smiley terug en ga dan pas nadenken. Was zo impulsief reageren nou slim? Natuurlijk is het leuk om een compliment te krijgen van de man die me verliet voor jonger en strakker.

Stoute vaders

Maar dit is meer dan een compliment. Hoe zou hij reageren als ik er nog meer op in ga? Of zou ik mezelf die vraag helemaal niet moeten stellen? Het gaat er uiteindelijk om wat ik wil. En wat is dat eigenlijk? Ik ben bezig geweest met overleven en heb me nooit afgevraagd wat ik nou wil. Hoe zie ik de toekomst voor me? Wat wil ik wel en wat wil ik niet? Tijd om na te denken krijg ik gelukkig niet, want Tanja belt om afspraken te maken voor volgende week dinsdag.

Anne heeft woensdagochtend een Kerstontbijt en zowel Frits als ik hebben geen tijd om de juiste voorbereidingen te treffen. Tanja is daar dol op. Hoewel ze geen keukenprinses is, is ze een held in het verzinnen en maken van schooltraktaties. Toen haar kinderen klein waren, maakte ze tijdrovende happen die geen kind at. Te verantwoord. Ook een hongerig kind heeft z’n grenzen. Tanja daalde in de achting van haar kinderen en, volgens haar, ook in de achting van de stoute vaders. "En dan wordt het heel saai op het schoolplein", lachte ze.

Dieet

Ze wil mij behoeden voor die fout door voor mijn kinderen 'foute' traktaties te maken die ze met een schalks lachje opdient. Eigenlijk zou ik liever verantwoorde happen zien, maar de kinderen vinden haar happen prachtig en het scheelt mij weer kunst en vliegwerk waar de goede bedoelingen vanaf stralen, maar die niemand aanraakt. Dus Tanja komt volgende week dinsdag logeren om de happen met Anne voor te bereiden.

"Hoe gaat het met het sporten enzo?" vraagt Tanja belangstellend. Ik vertel haar dat het sporten prima gaat, maar dat het dieet best zwaar is. "Eigenlijk ga ik regelmatig de fout in", beken ik. "Geen brood is moeilijk. Dat houd ik niet m’n hele leven vol. En ik houd ook niet van rode wijn. Heb liever wit, dus daar smokkel ik ook mee."

Chips

"Waar smokkel je nog meer mee?" giechelt Tanja. "Tja, eigenlijk overal mee. Ik val ook niets meer af. Integendeel", geef ik toe. "Je moet dat rare Zandloperdieet ook niet doen. Extreem onhandig. Doe het Vastendieet: een paar dagen eet je bijna niets zodat je de rest van de week kunt eten wat je wilt. Echt, dat past veel meer bij jou." Dat klinkt goed. En al kletsend met Tanja aan de telefoon schenk ik mezelf witte wijn in, ruk een zak chips open en proost op mijn nieuwe dieet. 

Het 'nieuwe' dieet is best leuk. Twee dagen lang eet ik bijna niets: alleen wat groenten, yoghurt en een eitje. Dat voelt heel stoer. Alsof ik mezelf heel goed in de hand heb. De andere dagen probeer ik me in te houden, maar eet ik wel gewoon. Net wat Tanja zei: dat past veel meer bij mij. Een week later ben ik al 1,5 kilo kwijt en ik houd het nog steeds vol. 

Spookgifje

Een beetje verveeld sta ik die dinsdag achter de bar. Ik heb niets te doen: ik heb mijn 500 calorieën al op, alle tafels zijn geholpen, het bestek ligt glimmend in de bakken en alle glazen staan recht. Ik probeer mezelf bezig te houden want uit de keuken komen de heerlijkste geuren. Als ik dat te lang in mijn neus heb, krijg ik nog meer honger.

Ik app Benjamin: He lekker ding, hoe gaat het? probeer ik luchtig. Geen reactie. Ik zie wel dat hij online is en dus vis ik het leukste spookgifje op dat ik kan vinden en roep via de app: Boe. Maar ook daar komt geen reactie op.

Ik raak geïrriteerd. Benjamin blijft zwijgen, terwijl ik blijf appen. De hele avond door. Aan het eind van de avond ben ik gefrustreerd en haat ik mijn gebrek aan zelfrespect en zelfbeheersing. Ik loop echt te bedelen om aandacht.

Opgestoken vinger

Geïrriteerd zwaai ik thuis de koelkast open en grijp het eerste wat ik zie: gebakken croissantdeeg. Waarschijnlijk een restant van het kerstontbijtbaksel. Ik spoel de hoopjes deeg weg met witte wijn, stuur Benjamin een opgestoken vinger en ga dan naar bed.

Ik droom over een hele slanke versie van mezelf die huppelend over straat gaat, stralend en zelfverzekerd. Links en rechts duw ik mannen in het water. Mijn ideale zelf. Deze prachtige droom wordt ruw verstoord door een vloekende Tanja en een krijsende dochter: "Waar zijn @#$%^&* de hoedjes? Babs! Heb jij de hoedjes van onze poppetjes opgegeten?"

'De Barvrouw' op WhatsApp

Wil jij direct een seintje via WhatsApp als de nieuwe aflevering van 'De Barvrouw' online staat? Dat kan!

- Sla 06-13651435 op als contact in je telefoon
- Stuur het bericht 'Barvrouw aan' naar ons via WhatsApp als je updates wilt ontvangen over De Barvrouw
- Je ontvangt geen bevestiging van je aanmelding

​Lees hier mee over de WhatsApp-dienst