Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Julia Pfeifer
De Barvrouw

Deel 50: 'Onze blikken kruisen elkaar
en ik zie dat hij hetzelfde denkt'

I

In deel 50 van De Barvrouw drinkt Babs een glaasje glühwein teveel tijdens het kerstdiner op school en flirt ze met Frits.

"Mama heeft de hoedjes van mijn poppetjes opgegeten." Anne zet haar handen in haar zij en kijkt strak naar Frits. Ik zie dat hij moeite doet om niet te lachen: "Van welke poppetjes, schat?"

Kerstontbijt

"Van mijn kerstpoppetjes. Die had ik met Tanja gemaakt voor ons ontbijt en toen heeft mama de hoedjes opgegeten." "Per ongeluk", knik ik verontschuldigend. "Ik had niet gezien dat het hoedjes waren." "Dat kon je wél zien!" 

We zijn bijna een week verder en Anne heeft me mijn fout nog steeds niet vergeven. Ze vertelt het aan iedereen die het maar horen wil: "Mama heeft de hoedjes opgegeten van de poppetjes die wij voor het kerstontbijt hadden gemaakt." Nu lagen de poppetjes blootshoofds op de kersttafel.

Borrelen

Ik schaam me dood voor mijn vraatzucht en omdat er weer een dieetpoging mislukt is. Na de hoedjes hield ik het vastendieet voor gezien. Nu tel ik gewoon calorieën. "Had je honger?", vraagt Frits geamuseerd aan mij. Ik haal m’n schouders op: "Een beetje. Het was laat. Ik kwam uit m’n werk en had daar niet gegeten. Dus at ik het eerste wat ik zag. Ik zal me vandaag gedragen."

We lopen naar school voor het kerstdiner van Jurre. De 'grote' kinderen vieren kerst 's avonds met een diner. Terwijl zij in de klas eten, kunnen de ouders in de gang borrelen. Jurre heeft voor zijn diner kippenkluifjes meegenomen die hij angstvallig bij mij uit de buurt houdt.

Brok in mijn keel

De school is prachtig versierd. De bomen op het schoolplein hebben lichtjes gekregen. Ze bewegen zachtjes in de wind. Over de pui hangen lampionnetjes. Ook zij dansen zachtjes. Het geeft het schoolplein een sprookjesachtige aanblik.

En dan de stemmetjes: op het plein staan de oudere kinderen zingend langs het pad met een ledkaarsje in hun hand. Ze vormen twee hagen waartussen de ouders worden verwelkomd. Als ik mijn kind zie zingen, krijg ik een brok in mijn keel en veeg langs mijn ogen. Frits slaat beschermend een arm om me heen en zo loop ik veilig tegen zijn bekende lijf aan de school binnen.  

Kattengejank

Het is binnen warm en gezellig rommelig. Ik heb me aangeboden als vrijwilliger en mag zo achter de glühwein. "Fijn, ben ik een avond vrij, sta ik nog drank te schenken", grap ik tegen Frits.

"Ik wilde liever in het koortje" en ik wijs naar het trio dat nu ongekend vals kerstliedjes staat te zingen. Het zijn drie moeders van jongens uit groep 8. En dat is fijn, want dat betekent dat dit het laatste jaar is van dit kattengejank.

Herdertjes

Ze worden begeleid door een groepje musicerende ouders waaronder de vader van een jongetje uit Jurres klas op de drums. Een stoere vader. Nu draagt hij ook nog een zonnebril een een leren jack.

Hij drumt zijn eigen ding, dwars tegen de rest in. Terwijl de moeders steeds nadrukkelijker Holy night zingen, drumt hij iets Caribisch. "We gaan nu De herdertjes lagen bij nachte doen. Ook Frank", kondigt een van de zingende zusters aan. Frank knikt vriendelijk, maar drumt echter gewoon iets anders door.

Lach 

Frits en ik luisteren aandachtig om tussen de rest door het nummer te herkennen: "In the air tonight van Phil Collins" roepen we tegelijk. Ik schater het uit. "Wat heb je toch een heerlijke lach" fluistert Frits in mijn oor, 
"O, het gaat je om mijn lach", giechel ik 
"Niet alleen je lach, dat weet je. Sinds ik je in volle glorie in de badkamer zag, krijg ik je niet meer uit mijn hoofd."
"Zo, zo. Gelukkig zit ik alleen in je hoofd." "Nog wel… ik zou het liefst..." Hij krijgt geen gelegenheid om zijn zin af te maken, want ik word opgeroepen voor de glühweindienst.

Glühwein

Met rode konen sta ik achter de pan. Wat wilde Frits zeggen? Ik schenk mezelf een derde kop glühwein in en luister naar de stemmen in mijn hoofd: 
- 'Hoeveel calorieën zouden daar inzitten? Ach wat maakt het uit, ik compenseer het morgen weer.'
- 'Ja, de calorieën zijn hier het probleem: houd op met flirten met je ex-man, Babs. Hier komt ellende van.'
- 'Klopt, maar dat gedoe met Benjamin schiet ook niet op.' 
- 'Wat maakt het uit? Dat is in ieder geval een lekker lijf.' 
- 'Wat heb ik een dorst. Is er ook ergens water? Nee. Dan nog maar wat glühwein. Misschien is er ergens nog iets te eten?'

Evenwicht

Terwijl mijn hoofd doorratelt, loopt het kerstfeest op zijn einde. Jurre komt gelukkig en hyper van de adrenaline en suiker weer uit de klas: "Gaan we? We slapen toch bij papa" vraagt hij. "Ja, maar jullie tasjes liggen nog bij mama" antwoordt Frits. Thuisgekomen spurt Jurre de trap op om de tasjes te halen. Frits zet Anne in de auto en ik wacht in de deuropening.

Door de combinatie van drank en kou ben ik een beetje tipsy: "Gaat het?" vraagt Frits. Hij loopt naar mij toe en kijkt me bezorgd aan. "Natuurlijk", roep ik lollig. Ik wil daarbij een wijds gebaar maken, maar verlies mijn evenwicht.

Frits vangt me op. Ik leun tegen zijn grote lijf aan. Wat voelt dat toch lekker vertrouwd. Onze blikken kruisen elkaar en ik zie dat hij hetzelfde denkt. Ik glimlach, hij strijkt langs mijn wang en buigt zich voorover...

'De Barvrouw' op WhatsApp

Wil jij direct een seintje via WhatsApp als de nieuwe aflevering van 'De Barvrouw' online staat? Dat kan!

- Sla 06-13651435 op als contact in je telefoon
- Stuur het bericht 'Barvrouw aan' naar ons via WhatsApp als je updates wilt ontvangen over De Barvrouw
- Je ontvangt geen bevestiging van je aanmelding

​Lees hier mee over de WhatsApp-dienst