Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Meisje versiert de kerstboom
Foto: Hollandse Hoogte
De Barvrouw

Deel 51: 'De buren denken waarschijnlijk
dat ik haar mishandel...'

I

In deel 51 van De Barvrouw willen Babs kinderen tweede kerstdag niet naar Frits...

Anne heeft zich uit het autostoeltje gewurmd. Ze is over de voorbank geklommen en houdt de claxon ingedrukt alsof haar leven ervanaf hangt. Boven me hoor ik de voeten van Jurre de trap af roffelen. Ondertussen buigt mijn ex-man zich naar me toe. Hij strijkt een krul uit mijn gezicht, glimlacht en fluistert: "Wedden dat die jonge minnaar van jou niet eens weet wie Phil Collins is?"

Kerstboom

Schaterend slaat hij een arm om de schouders van zijn zoon en loopt met hem naar de auto. Hoewel ik het antwoord wel kan raden, stuur ik toch een appje naar Benjamin: Weet jij wie Phil Collins is? Hij antwoordt: Nee, maar mijn ouders wel. Dat laatste maakt het alleen maar erger.

Als de kinderen terugkomen van Frits zijn ze helemaal hyper: "Papa heeft de grootste!" roept Anne. "Ja", knikt Jurre. "Hij is zo groot dat hij niet eens in de kamer kan, maar naast de trap moet blijven staan." Ik hoop dat het over de kerstboom gaat. "Hebben jullie hem mooi versierd?" vraag ik. "Nee", schudt Anne: "Dat mag niet. Dat wil Manuela zelf doen."

Eigen boompje

Ik glimlach voldaan: mijn kinderen zijn inderdaad weinig stylish, maar mevrouw Neptiet heeft met deze weigering wel punten laten liggen. "Zullen wij zo een boom voor hier kopen?" stel ik voor. "We hebben nog heel veel mooie ballen." "Ja, prinsessenballen", roept Anne enthousiast.

"Nee, ik wil een boom vol met mijn kerstvoetballen!" brengt Jurre daar tegenin. "Nee!" Anne begint te krijsen: "Prinsessen." "Nee. AJAX!". Binnen een paar minuten is het gesprek ontspoord en staan de kinderen ruziënd tegenover elkaar. "Weet je wat? Jullie krijgen allebei je eigen boompje, ok?" Ik vind het een briljante oplossing waarmee ik zeker extra punten scoor.

Fietskrat

De realisatie van dit briljante idee valt tegen. Ik probeer de twee bomen in mijn fietskrat te proppen, maar dan is er geen ruimte meer voor mij om het stuur vast te houden. Daarom zet ik een boom in Anne’s fietsstoeltje. Zij moet, onder protest, lopen. Met maar één boom in de bak loop ik nou eenmaal makkelijker.

De takken krassen nog wel in mijn gezicht, maar ik heb in ieder geval zicht. Het fietsstoeltje blijkt echter minder geschikt voor kerstbomenvervoer. Bij de eerste verkeersdrempel begint de boom te glijden.

Praktische uitvoering

Voor ik hem heb kunnen grijpen, valt hij met pot en al op de grond. Vloekend hijs ik hem weer op de fiets en ik neem mezelf (weer) voor voortaan eerst goed na te denken over praktische uitvoering voordat ik iets voorstel aan de kinderen.

Als de bomen staan is de kamer goed vol, maar het is wel gezellig. De kinderen hebben 'm allebei naar eigen inzicht gedecoreerd: Jurre houdt het sober met voornamelijk voetbalballen en veel Ajax-rood en wit.

Witte Huis

Anne’s boom zou in het Witte Huis niet misstaan: een kakofonie aan kleuren, materialen, glimmertjes en lichtjes. Ze is er ook helemaal verliefd op: zodra ze uit bed is groet ze de boom; als ze naar bed gaat wenst ze de boom goede nacht.

Op tweede kerstdag staat Frits al vroeg voor de deur om de kinderen op te halen: "Nee", zegt Anne beslist als ze hem ziet. "Nee?", vraagt Frits. "Nee, ik wil niet met je mee." Ze schiet onder de kerstboom en blijft daar liggen. Frits gaat op zijn buik voor de boom liggen: "Opa en oma zijn er ook", probeert hij. "Nee", antwoordt ze.
"We gaan lekker bitterballen eten."
"Nee."
"Je mag het engeltje in de boom hangen."
"Nee, ik wil bij mama blijven."

Mishandeling 

Frits werpt mij een hulpeloze blik toe. Die laatste opmerking van Anne snijdt ook door mijn ziel, maar ik weet ook dat we nu niet moeten toegeven. Ik hurk voor de boom en trek mijn dochter er onder vandaan. Ze begint te huilen. Ik til haar op en streel haar haar: "Dat kan niet liefje. Papa en mama hebben afgesproken dat jullie nu bij papa kerst vieren. Je moet met papa mee." 

'En ik wil een dag alleen zijn' denk ik er achteraan. Ik geef haar aan Frits en ze zet meteen een keel op. Krijsend en worstelend neemt Frits haar mee: "Nee mama niet doen. Nee mama alsjeblieft!" 

De buren

De buren denken waarschijnlijk dat ik haar mishandel. "Mama! Ik wil niet. Mama. Nee!" Ik kan haar pijn voelen; haar pijn is mijn pijn. Nu haat ik de scheiding. En ik haat mijn ex-man die de scheiding heeft veroorzaakt.

Dank voor je hulp, appt Frits als ze thuis zijn. Ze zit nu gezellig met oma te kletsen.
Ik vind je even een ontzettende lul, app ik terug en ga dan offline.

'De Barvrouw' op WhatsApp

Wil jij direct een seintje via WhatsApp als de nieuwe aflevering van De Barvrouw online staat? Dat kan!

- Sla 06-13651435 op als contact in je telefoon
- Stuur het bericht 'Barvrouw aan' naar ons via WhatsApp als je updates wilt ontvangen over De Barvrouw
- Je ontvangt geen bevestiging van je aanmelding

​Lees hier mee over de WhatsApp-dienst