Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Frederic Cirou
De Barvrouw

Deel 54: 'Het liefst had ik mijn wijn
in zijn gezicht gegooid'

I

In deel 54 van De Barvrouw heeft Babs spijt van haar vrijpartij met Benjamin. Ze had hem graag paar keer afgewezen, maar het komt er niet zo van.

Ik schiet in de lach. "Eigenlijk wilde ik helemaal niets meer met je." "Aanstelster." "Ga je straks met mij mee om een en ander nog even dunnetjes over te doen? Ik wil ook wel met een hoogtepunt het jaar in." Maar Benjamin schudt zijn hoofd: "Helaas. Ik kan niet, prinses. Ik heb kaartjes voor een feest."

Gezeur

"Die kun je toch aan iemand anders geven?". "Ja, dat kan, maar dat wil ik niet. Luister prinses. Als ik zin had gehad in gezeur, had ik mijn relatie niet uitgemaakt. Ik kom echt wel weer een keer langs, alleen niet vannacht." En voor ik het weet ben ik weer terug bij mijn oude voornemen: 'Geen seks meer met Benjamin'. 

Beteuterd loop ik de zaak weer in. De hele vrijpartij heeft nog geen tien minuten in beslag genomen. Inmiddels is de nazit begonnen; alle gasten zijn weg, alleen het personeel is er nog. Ik schenk mezelf een goede borrel in en ga aan de bar zitten. De discussie gaat nog steeds over wel of niet een maand niet drinken.

Wijn

Ik vind het prima om niet meer op het werk te drinken, maar een hele maand zonder alcohol vind ik te gortig en januari te lang. Als ik een avondje uitga, wil ik gewoon drank. "Het scheelt anders een hoop calorieën Babs." Fijn, daar is Sasha Spuit Elf. Ik negeer haar. Ik vind wel een dieet waarbij ik af en toe een glas wijn mag. 

Als er geen reactie komt gaat ze verder: "Nou, ik doe mee hoor. Lijkt mij prima te doen. Count me in." Dan springt ze energiek van haar kruk, pakt tickets uit haar tas en wappert die voor Benjamins neus: "Zullen we?" vraagt ze aan Benjamin.

Afgewezen

Die knikt en pakt zijn jas. Ik wend mijn hoofd af maar voel desondanks haar triomfantelijke grijns. "Ja", zeg ik tegen mezelf: "Goed voornemen 1: 'Niet meer met Benjamin naar bed", Goed voornemen 2: 'Sasha op haar bek timmeren'. Minimaal een keer. En goed voornemen 3: 'Een dieet zoeken waarbij ik mag blijven drinken'.

Het volhouden van mijn eerste goede voornemen is een makkie want Benjamin geeft geen enkele sjoege. Tot mijn grote teleurstelling. Ik had hem graag een paar keer afgewezen, maar dat komt er zo niet van.

Broodnuchter

Nu we niet meer op het werk drinken blijft er niemand voor een broeierige nazit. Laat staan een hijgerige voorraadhoksessie. De verleidingen om mijn tweede goede voornemen uit te voeren zijn legio. Ik wacht echter het goede moment af.

Goed voornemen numero 3 is eenvoudig: ik kies een dieet wat goed klinkt en gun mezelf gewoon af en toe een glas. Als het goed gaat, om mezelf te belonen, als het niet goed gaat om mezelf moed in te spreken of als ik ga eten met Frits omdat ik dat niet broodnuchter kan.

Ongemakkelijk

Voor het overleg over de kinderen met Frits heb ik het restaurant uitgezocht. Iets hips en onbetaalbaars want ik ga er vanuit dat hij betaalt. "Je hebt smaak", knikt Frits goedkeurend. "Ja. En honger", antwoord ik. Ik tuur naar de menukaart om mijn eigen onhandigheid te verbergen.

Waarom voelt eten met hem zo ongemakkelijk? Ik heb jarenlang tegenover die man aan tafel gezeten, waarom kan ik nu niet iets koetjes en kalfjesachtigs verzinnen? "Wijn?" vraagt Frits.

Ongemakkelijk setting

Hij lijkt wel helemaal op z'n gemak. "Graag. Doe maar een fles. Alleen als jij ook wilt natuurlijk." Nu ga ik ook nog stom zitten te hakkelen, dat maakt me nog onzekerder. Frits kijkt geamuseerd. Waarschijnlijk vindt hij mijn gestuntel wel vermakelijk.

"Je wilde het over de kinderen hebben?" Ik gooi het onderwerp van de avond maar meteen op tafel. Hoe sneller we het besproken hebben, hoe sneller ik van tafel kan. Weg van deze ongemakkelijk setting, weg van de verleiding om ook nog dessertwijn te bestellen.

Aanval

Frits knikt: "Ja, ik heb daar nog eens over nagedacht.  Soms is Anne super aanhankelijk en zelfs jaloers als er iemand bij me in de buurt komt. En het volgende moment wil ze niets van me weten en moet ik haar bijna met geweld meenemen."

Ik denk aan Anne’s aanval op piet Sasha tijdens Sinterklaas en aan de scène die ze op  tweede Kerstdag trapte. "En wat is je conclusie?" Ik kijk Frits vragend aan. "Mijn conclusie is dat ik geen overhaaste conclusies moet trekken. December was een drukke maand. Misschien was het haar allemaal te veel. Laten we het nog even aankijken."

Verbluft kijk ik mijn ex-man aan: "Heb je me daarvoor laten komen? Kon dat niet via de app?" Hij schiet in de lach. Het liefst had ik mijn wijn in zijn gezicht gegooid. In plaats daarvan giet ik het in mijn keel: "Lieve, mooie, lekkere Babs. Natuurlijk kan dat. Maar dan had ik nu niet hier met jou gezeten." 

'De Barvrouw' op WhatsApp

Wil jij direct een seintje via WhatsApp als de nieuwe aflevering van De Barvrouw online staat? Dat kan!

- Sla 06-13651435 op als contact in je telefoon.
- Stuur het bericht 'Barvrouw aan' naar ons via WhatsApp als je updates wilt ontvangen over De Barvrouw.
- Je ontvangt geen bevestiging van je aanmelding.
- Lees hier meer over de WhatsApp-dienst.