Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Phil Nijhuis
De Barvrouw

Deel 57: Zullen we het dan
bij deze ene keer laten?

B

Babs dochter is jarig en geeft thuis een prinsessenfeest voor klasgenootjes. De kinderen zijn helemaal hyper en de volwassenen trekken de ene fles na de andere open...

"Ja", denk ik: "daar heeft jouw papa gelegen." Maar ik zeg: "Knuffie, knuffie, knuffie" en begin haar knuffelend te kietelen. Ze schatert het uit. Het lukt me om haar nog een uur op bed te houden. Slapen doet ze niet meer. Ze zingt net zo lang en luid Lang zal ze leven voor zichzelf tot Jurre wakker is en zich ook op mijn bed stort. 

Traktatie 

Na cadeautjes en het ontbijt gaat ze bijna dansend naar school. Je bent nooit zo jarig als een 6-jarige. Apetrots loopt ze de klas binnen met haar traktatie. "O snoep", constateert de moeder van Ajona en dan tegen de juf: "Margie, we zouden toch geen snoep meer doen?"

"Zoveel snoep is het niet", verweer ik me zwakjes. Ik baal ervan dat iemand de feestvreugde van mijn kind komt verstoren. De moeder kijkt zuinig: "Alleen een beetje drop" zeg ik sussend. "Drop is het ergste", pruilt ze: "Ajona kan er niet tegen." "Dat spijt me” zeg ik oprecht. 

Prinses

Anne reageert niet op het gesprek van de volwassen. Zij is jarig en dat mag iedereen weten. Ieder kindje dat binnenkomt wordt begroet met: "Hallo, ik ben jarig." "Ja… 6 jaar!" reageert Jacqueline, de moeder van Izabeau. "En zaterdag ben je een 6-jarige prinses op een 6-jarig-prinsessenfeest. Wat een heerlijke mandarijnen heb je."

Anne straalt zo mogelijk nog harder. Ik voel Ajona’s moeder kijken: "Komt Ajona ook zaterdag?" vraag ik meer uit beleefdheid dan dat ik op haar zit te wachten. "Natuurlijk" zegt ze "Maar ik weet niet of Ajona als prinses komt. Dat vind ik zelf namelijk nogal rolbevestigend."

Partyplanner

"Uiteraard", grijns ik en voeg er aan toe: "We verkleden op het feestje. Dan kan ieder kind zelf kiezen." Dat laatste was bedoeld als sneer, maar die negeert ze: "Wie is je partyplanner?" "Ik, partyplanner Babs." "Helemaal leuk", zegt ze met een zuinige glimlach.

Blijkbaar ben ik heel ouderwets zonder partyplanner app ik naar Frits. Die stuurt een schaterende smiley terug en belt: "Ik heb je gewaarschuwd. Gefeliciteerd met onze dochter, trouwens." "Ja. Dank. Jij ook. Ze rook je op het kussen." "Ze rook me op het kussen? Oei. Wat heb je gezegd?" 

Verwarrend

"Niets. Wat valt er te zeggen? Ik vind het zelf nogal verwarrend" antwoord ik. Dan is het even stil aan de andere kant van de lijn. "Frits?" vraag ik. Hij zucht: "Dat begrijp ik. Voor mij is het ook verwarrend."

"Zullen we dan afspreken dat we het bij deze ene keer laten?" Hier spreekt mijn hoofd; mijn lijf en hart willen iets anders. "Jammer, maar ik denk dat je gelijk hebt. Ik houd van je, ik verlang naar je maar we willen niet dat dit uit de hand loopt." "Precies", beaam ik. Stoerder dan ik me voel.

Verkleeddoos

Die zaterdagmiddag zit ik met zeven kindjes rond een verkleeddoos en vertel een verhaal over stoere prinsessen en prinsen. Halverwege het verhaal mogen ze de verkleedkleren uitkiezen om de rest van het verhaal na te spelen. Zoals ik al had verwacht wil Ajona wèl dolgraag een prinsessenjurk aan.

Ze ruziet met Kiet over wie een knalroze exemplaar aan mag. Kiet geeft meestal toe, maar dit keer blijft hij bij zijn keuze. Omdat ik verder wil met het verhaal en geen zin heb in een ellendig lange discussie verleid ik Ajona met snoep. Ze hapt grif toe en ik voel me schuldig. Een beetje. 

Drankvoorraad

Rond een uur of 16 melden de eerste ouders zich. Tenminste: ik denk dat het de ouders zijn. Ik ken ze niet allemaal, maar ze lijken elkaar wel te kennen. En Frits kent ze ook. Hij staat gezellig babbelend tussen de ouders en verzorgt de drankjes en de hapjes.

Precies zoals ik had bedoeld. Het was alleen niet mijn bedoeling dat hij zo snel zou schenken. Keer op keer duikt hij de koelkast in om een biertje op te diepen of een volgende fles wijn tevoorschijn te halen. Mijn drankvoorraad slinkt in rap tempo. 

Hyper

Ondertussen let niemand meer op de kinderen. Ajona is nu helemaal hyper en zweept de boel lekker op: "Ik ga jou pakken", roept ze naar Kiet. Die schiet schaterend weg. Anne vindt deze aandacht voor haar vriendje maar niets en rent er krijsend achteraan.

Ik probeer ze weer een beetje rustig te krijgen met wat boekjes, maar mijn stem komt niet boven het geschreeuw van de kinderen en het gelach van de ouders uit. Als een ondergewaardeerde oppas, veeg ik chips op en wrijf limonade uit de bank. Ik zweet, mijn haar plakt aan mijn voorhoofd en ik zit onder de vlekken. 

Champagne

In de keuken duikt Frits nog een keer de koelkast in op zoek naar iets drinkbaars. Alles zal zo'n beetje op zijn maar hij komt toch omhoog met een fles champagne. Mijn kerstcadeau van het werk. Bewaard voor een speciaal moment.

Onder luid gejuich popt hij de fles open. Daarna schuift hij de pizza die ik had gekocht voor ons avondeten de oven in. Ik wil naar mijn bed. Nu. Erger dan dit kan het feest niet worden. Denk ik. Maar dan gaat de bel en staat Manuela, stralend mooi en strak, niet veel later in de kamer.

'De Barvrouw' op WhatsApp

Wil jij direct een seintje via WhatsApp als de nieuwe aflevering van De Barvrouw online staat? Dat kan!

- Sla 06-13651435 op als contact in je telefoon.
- Stuur het bericht 'Barvrouw aan' naar ons via WhatsApp als je updates wilt ontvangen over De Barvrouw.
- Je ontvangt geen bevestiging van je aanmelding.
- Lees hier meer over de WhatsApp-dienst.