Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: HH Ben Pipe Photography
De Barvrouw

Deel 66: 'Wil ik wel met
een wildvreemde koffie drinken?'

T

Tanja en ik staren naar mijn Tinderaccount. Op het scherm zien we John, de ex van Tanja en vaste klant in mijn café. "Jeetje", mompelt ze nog een keer. Pijnlijk. Ik veeg de foto snel weg. Oeps naar rechts. Ook dat nog: "Wat doe je nu?" vraagt Tanja verbaasd. "Paniekvoetbal", verklaar ik. "Ik app hem zo wel om e.e.a. uit te leggen. Ben je geschrokken?". "Wel een beetje", ze lijkt opeens heel klein en kwetsbaar: "Hij mag natuurlijk doen waar hij zin in heeft, maar het doet wel pijn."

Ik herken dat wel. Zachtjes streel ik haar hand: "Wil jij ook een account?" vraag ik. "Heb ik al." Ze giechelt en pakt haar telefoon. Ik blader door haar matches: "Deze is leuk. En deze. En deze." Heren in allerlei vormen en maten kijken mij charmant en ondeugend aan. "Heb je al een keer een date gehad?" vraag ik haar.

Kanshebbers

Ze schudt haar hoofd: "Tot nu toe was het: 'Kijken, kijken. Niet kopen'." "Daar gaan we verandering in brengen", zeg ik dapper: "Ik zoek hier een heer voor jou uit en jij zoekt er een voor mij. Een date voor morgenmiddag. Alleen koffie." "Serieus?" "Serieus. En alleen echte kanshebbers. Geen geintjes."

Na een paar uur swipen en typen heb ik een date voor Tanja geregeld met ene Camilo. Een charmante Portugees. Op haar beurt heeft Tanja voor mij een grote knuffelbeer geregeld. Tenminste, zo ziet hij er uit: heel groot en blond en volgens zijn profiel 'ras-Amsterdammer'.

Onaardig

Tussen dit uurtje bij Tanja en de date de volgende dag vraag ik mijzelf om het uur af wat me bezield heeft. Wil ik dit echt? Met een wildvreemde man koffie gaan drinken? "Het is maar koffie", sust Tanja. "Echt daar kun je je geen buil aan vallen. In het ergste geval sta je na een kwartier weer buiten."

Ik weet niet of het echt zo simpel is. Na een kwartier weglopen klinkt heel onaardig. Dat zal ik andersom ook niet leuk vinden, dus kan ik het ook niet maken om het zelf te doen. Wat als er iemand aanschuift die stinkt, zodat ik misselijk word?

Zenuwen

Of iemand die een raar stemmetje heeft zodat ik moet lachen. Of iemand waar het echt niet mee klikt; die de hele tijd zijn mond houdt en ik als een kip zonder kop een uur vol ga zitten kletsen? Of het allerergste: wat als ik tegenover een hele leuke man kom te zitten, die mij na de date afwijst?

Met gierende zenuwen kom ik de volgende dag de kroeg binnen. Gelukkig zie ik hem bij binnenkomst meteen zitten zodat ik recht op hem af kan lopen. Ik schrik even als hij opstaat: wat is ie groot! En eerlijk gezegd: ook een beetje log; het grote lijf torent boven mij uit.

Zoenen

Hij steekt een mollige hand toe en buigt zich tegelijkertijd voorover om mij op mijn wangen te zoenen. Ik voel mijn hand wegzakken in zijn grote kolenschoppen en mijn mond zijn wang induwt. In mijn ooghoeken zie ik het meisje aan de tafel naast ons geamuseerd bekijken. Die weet waarom wij hier zijn. 

"Leuke tent", doe ik nonchalant. 
"Ja, ben je hier al eerder geweest?" vraagt hij.
"Nee", schud ik. Stilte. 
"Jij werkt toch zelf in een kroeg?" probeert hij.
"Ja", knik ik. "Maar dat betekent niet dat ik iedere kroeg in de stad ken."
"Dat is waar", antwoordt hij. Stilte. Mijn god, wat is dit ongemakkelijk. Koortsachtig zoek ik een gespreksonderwerp. Herman is mij voor. Hij is er beter in dan ik: "Krijg je veel fooi?"
"Nee", schud ik. "En jij?"
"Gelukkig niet", schudt hij: "Ik ben ambtenaar."
En dan schiet ik in de lach: "Valt niet mee he, een gesprek voeren met een onbekende?" Herman schiet ook in de lach en daarmee is het ijs gebroken.

Tikkie

Anderhalf uur later zit ik tevreden op de fiets. De kop is eraf. Het was best gezellig en ik heb in ieder geval weer een ervaring 'daten in de moderne tijd' erbij. Hoe was het bij jou? appt Tanja. Ik stap mijn fiets af en bel haar: "Ben jij uit gedate?" "Ja", antwoordt ze: "Alleen koffie gedronken. Hij is 1 meter 65. Dus meer dan koffie zit er niet in. Sorry. Hij kwam tot mijn kin." "O sorry", hik ik: "Daar heb ik niet op gelet. "Was het wel leuk?" "Ja. Best gezellig. En bij jou?"

"Eigenlijk heel leuk. Goede keus. Dankjewel. Heel groot, maar ook heel lief. Oprecht geïnteresseerd. Echt heel leuk." Terwijl ik doorratel hoor ik dat er een berichtje binnenkomt: "Tan, even een moment. Ik krijg iets binnen. Misschien wel van hem... Ja, het is van hem." "Wat zegt ie?" brult Tanja. Gespannen open ik de app: "Het is een tikkie. Voor de koffie…"

'DE BARVROUW' OP WHATSAPP

Wil jij direct een seintje via WhatsApp als de nieuwe aflevering van De Barvrouw online staat? Dat kan!

- Sla 06-13651435 op als contact in je telefoon.
- Stuur het bericht 'Barvrouw aan' naar ons via WhatsApp als je updates wilt ontvangen over De Barvrouw.
- Je ontvangt geen bevestiging van je aanmelding.
- Lees hier meer over de WhatsApp-dienst.