Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vrouw in paniek
Foto: Hollandse Hoogte
De burn-out files

Afdeling:
Totale paniek

Maaike Helmer

E

Een gesprek met de huisarts later was het officieel; ik had inderdaad een burn-out. Dat betekende: rusten. Tijd nemen om te herstellen. Aan de ene kant was ik ontzettend opgelucht. Aan de andere kant… was ik in totale paniek.

Het loslaten van mijn werk ging zomaar niet. Allereerst voelde ik me - ook al had mijn hoofdredacteur me gezegd vooral te chillen - ontzettend verantwoordelijk voor lopende zaken. Hoe moest het met dat-en-dat artikel? Wie ging de redactiestagiaire begeleiden? En natúúrlijk was ik bang dat ik nu mijn vaste contract helemaal niet meer zou krijgen. Kortom: de controle loslaten was nogal een dingetje.

Hoge ademhaling

Maar zelfs al dacht ik even niet aan mijn werk, dan nog stond mijn lichaam fulltime in de vecht- of vluchtmodus. Een hoge ademhaling, een ruisend hoofd, continu een nerveus gevoel in mijn buik. Alsof ik bij een hardloopwedstrijd aan de start stond en iemand zojuist het startpistool had laten afgaan.

Met de moed der wanhoop probeerde ik me te ontspannen. Wat vond ik in hemelsnaam ook weer ontspannend? Hobby’s! Had ik hobby’s? Ik wist het gewoonweg niet meer! Dus begon ik maar met onze hond te wandelen. Eindeloze wandelingen. Door parken, langs winkelstraten, naar… vaak naar nergens. Met elke wandeling werd mijn hoofd iets leger. Van overvol naar vol. Voorlopig.

 

Lief kaartje

En toen viel het lieve kaartje in de bus. Van mijn collega’s. Dat ik vooral rustig aan moest blijven doen. Moest herstellen. Goed de tijd moest nemen. Hoewel ik ontzettend verwarmd werd door hun betrokkenheid, drukten alle namen op het kaartje me eens te meer met mijn neus op de feiten.

Mijn collega A… die moest nu dus waarschijnlijk de stagiaire begeleiden, ze zou wel gepikeerd zijn. De redactiechef… hoe moest dat nu met één redacteur minder? De eindredacteur… ojee, had ik niet dat stuk ingeleverd dat ik nog op wat dingen moest checken?

Schuldgevoel

Ik durfde bijna de andere namen niet te lezen. Elke naam vervulde me met schuldgevoel. Wat had ik ze laten zitten door wat er nu gebeurde. Ik liet me op de bank zakken en staarde in paniek voor me uit. Kon ik echt niet gewoon terug naar de redactie? Ik wilde dingen oplossen. Bij de gedachte alleen al ging ik zo ongeveer hyperventileren, dus: nee.

Hoe kon ik nou zorgen dat ik weer de oude werd? Ik wist ‘t: ik moest mijn eigen pad gaan volgen en in mezelf zoeken in plaats van bezig te zijn me de rest van de wereld. Nou moest ik alleen nog even bedenken hoe je dat doet.

Over de burn-out files

Maaike Helmer (38) werkt voor media, merken en reclamebureaus. Een tijd geleden kreeg ze een fikse burn-out. Onlangs lanceerde ze hét relaxte online magazine Stressedout.nl. Op VROUW.nl vertelt ze open en eerlijk over de periode waarin ze een burn-out had. Volg haar magazine hier!