Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
De burn-out files

Hoe het niet krijgen van
een vast contract een cadeau werd

Maaike Helmer

D

Deze week besluit journaliste Maaike Helmers de situatie onder ogen te zien (ja, ik heb een burn-out) en professionele hulp in te schakelen. 

'Wat jij deed, lijkt op magisch denken'. Ik knik. De psycholoog die ik heb ingeschakeld in verband met de burn-out, heeft zojuist uitgelegd wat ik deed: denken dat je door maar door zoveel mogelijk brandende hoepels te springen, iets onmogelijks (in mijn geval een vast contract) mogelijk kunt maken. Eigenlijk een soort bijgeloof. Ze glimlacht. 'En? Heeft het geholpen?' Nee, het heeft niet geholpen.

Geen invloed op sommige zaken

Toch wel raar, dat ik dat deed. Het is geen fijn idee als je geen invloed hebt op sommige zaken. Toch moet ik leren leven met het idee dat niet alles in het leven te beïnvloeden valt. Zaak is vooral leren te onderscheiden wat je wel en niet in de hand hebt.

Destijds lukte het me niet meer om dingen van een afstandje te bekijken. Dat gebeurt veel mensen, legt de psycholoog uit. In de tijd erop leer ik inderdaad onderscheiden; hier heb ik wel invloed op, hierop niet, en met dat andere moet ik me niet eens willen bemoeien. Ik leer buiten de situatie te stappen en naar binnen te kijken. Het geeft me geestelijke rust.

De haptonoom

'Je zit te veel in je hoofd.' Ik knik. De haptonoom komt dichterbij. Héél dichtbij. 'Kijk', zegt hij, 'voelt dat niet oncomfortabel?' Ik knik. 'Ja, heel oncomfortabel. Je komt veel te dichtbij.' Hij glimlacht: 'Waarom zeg je daar dan niks van?' Door de haptonoom leer ik dat ik veel te lang niet naar mijn lichaam heb geluisterd. Ik negeerde al mijn lichamelijke signalen, al een hele tijd.

Ik voelde niet meer als iemand over mijn grenzen ging, als ik zelf over mijn grenzen ging, ik rationaliseerde alles wat ik deed en was zo langzamerhand een robot geworden. In de tijd erop leer ik naar mijn 'buikgevoel' te luisteren, mijn lichaam weer te voelen, iets te doen met de signalen die je als mens eigenlijk 24/7 krijgt van je lijf. Het zorgt ervoor dat ik beter luister naar mijn onbewuste.  

De ervaringsdeskundige

'Het enige wat helpt, is doen wat je leuk vindt, echt leuk vindt', zegt de ervaringsdeskundige. 'Zoek uit waar je passie ligt. Waarom dit heeft kunnen gebeuren. Hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.' Ik knik. Al langer bekruipt me het gevoel dat ik perfect geschikt ben voor het leven als zelfstandige, in plaats van in dienst. Ik heb te veel ideeën voor één opdrachtgever, ik houd te veel van afwisseling, ik wil het liefst continue uitdaging en leren, leren, leren, me ontwikkelen, zonder dak.

Dat wil ik alleen niet toegeven aan mezelf. Want; iedereen die ik ken heeft een vaste baan. En op dat moment - dit is acht jaar geleden, vlak na het begin van de economische crisis - is een vast contract voor veel mensen nog het hoogst haalbare.

Opeens bekijk ik mijn eigen toestand van de andere kant: dit is de ultieme vrijheid! Het niet krijgen van het vaste contract is een cadeau; ik heb een keiharde trap gekregen, maar: in de juiste richting. Daar moet ik wat mee doen! Het zorgt ervoor dat ik weer terugveer en klaar ben voor de volgende stap.

Lessen die ik niet wil missen

Door diep in mezelf te duiken, kom ik soms dingen tegen die ik liever niet zie, maar vaker levert het me lessen op die ik niet wil missen. Tijdens mijn zoektocht kom ik erachter dat mijn burn-out een kans is, een kans die niet iedereen krijgt. Ik krijg de mogelijkheid om shit op te ruimen en mezelf opnieuw uit te vinden. Te worden wat wel voor mij werkt. En dat, dat is een heerlijk gevoel.

Ik was inmiddels een goed aantal weken verder na dat eerste moment, het moment waarop ik op het treinstation arriveerde en niet eens meer wist hoe je een trein moest nemen. Ik had nu de tools om weer opnieuw te beginnen. Ik was er klaar voor. Toch? Hoe zou mijn nieuwe kennis zich verhouden tot de praktijk? 

Over de burn-out files

Maaike Helmer (38) werkt voor media, merken en reclamebureaus. Een tijd geleden kreeg ze een fikse burn-out. Onlangs lanceerde ze hét relaxte online magazine Stressedout.nl. Op VROUW.nl vertelt ze open en eerlijk over de periode waarin ze een burn-out had. Volg haar magazine hier.