Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vrouw kijkt mijmerend uit over het water
Foto: Hollandse Hoogte
De burn-out files

'Ik ben zojuist met volle kracht
in mijn valkuil gesodemieterd'

Maaike Helmer

H

Het is net alsof ik een nieuw huis heb, maar de weg er nog niet helemaal ken. Ik heb allemaal nieuwe inzichten ontwikkeld tijdens mijn burn-out, maar weet nog niet goed hoe ik ze in de praktijk moet brengen.

Tijdens de reïntegratie bij mijn oude werkgever (mijn contract loopt niet meteen van rechtswege af, maar binnen afzienbare tijd) merk ik dat ik nog vol enthousiasme 'de fout inga'. Alsof ik niets heb geleerd, de afgelopen weken. Een gestreste collega die geen case kan vinden bij het verhaalidee dat tijdens de redactievergadering is bedacht? Ik zoek vol energie mee. De eindredactie die het druk heeft? Joh, geef mij ook maar een artikel, alleen maar leuk.

Alleen op de redactie

En op een avond zit ik, op de redactie, in mijn eentje. Met een artikel voor me dat ik aan het redigeren ben en in mijn hoofd de case van de collega, die ook ik niet kan kraken. Well dammit, ik ben met volle kracht in mijn valkuil gesodemieterd en ik had het niet eens door. Het is nog best moeilijk om mijn new and improved me in de praktijk te brengen.

Ik realiseer me dat bepaalde dingen zo automatisch gaan, dat ik me er bewust van moet zijn. Dat vereist: stilstaan bij wat er gebeurt. Nogal een uitdaging. Ik ben gewend om over al mijn gevoelens heen te walsen. Stilstaan? Doorrammen!

Extra stress

Dus dat doe ik, met tegenzin: stilstaan bij wat er gebeurt. Het klinkt gek, maar daarmee ophouden levert me in eerste instantie extra stress op. Mijn natuurlijke staat is: aanpakken, handelen, oplossen. Het is altijd fijn je supernuttig te voelen.

Maar je kunt ook overdrijven. Dat deed ik. Het feit dat ik daar nu anders mee moet omgaan, vind ik irritant. Ik verzet me er in eerste instantie hevig tegen. Ik vind het moeilijk om uit mijn oude patronen te stappen, die zijn zo… comfortabel. Maar laten we eerlijk zijn: ze hebben me een burn-out gegeven.

Op eigen benen

Mijn nieuwe strategie: wat gebeurt hier echt (bekijk de situatie met helikopterview), wat wil ik (als in: wat wil ik zelf écht en wat is op de lange termijn verstandig), pauze, dubbelcheck op beide en handelen naar wat ik heb besloten. Niet eerst gaan handelen en dan denken.

Mijn nieuwe inzichten geven me echt focus; ik kan me inzetten voor waar ik in geloof, leer me neerleggen bij de dingen waar ik geen controle over heb en weet nu het verschil. Weten dat ik diep vanbinnen eigenlijk een geboren zelfstandige ben, geeft me rust en maakt me tegelijkertijd nerveus: als mijn contract straks écht afloopt, moet ik laten zien dat ik het kan, op eigen benen een business runnen.

Dat is pas een échte vuurdoop na de afgelopen tijd…

OVER DE BURN-OUT FILES

Maaike Helmer (38) werkt voor media, merken en reclamebureaus. Een tijd geleden kreeg ze een fikse burn-out. Onlangs lanceerde ze hét relaxte online magazine Stressedout.nl. Op VROUW.nl vertelt ze open en eerlijk over de periode waarin ze een burn-out had. Volg haar magazine hier.