Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
De burn-out files

Als niemand meer gelooft
dat het gewoon weer goed met je gaat

Maaike Helmer

N

Nu is het een kwestie van volhouden en niet opnieuw in dezelfde valkuilen stappen... En dat gaat prima, maar moeilijker is het overtuigen van mijn omgeving, dat het echt goed met me gaat.

Als ik inmiddels alweer een tijdje aan het freelancen ben, merk ik dat het me makkelijker lukt om valkuilen te vermijden. In de periode na mijn burn-out vraag ik me af: 'Even los van alles, waar zou ik zelf nou echt diep gelukkig van worden, als we het over werk hebben?'

Ik word echt blij van mijn werk

Ik ontwikkel een plan voor welke kant ik op wil (ik houd van de combinatie journalistiek/advertising, ik bedenk graag concepten, daarnaast klopt mijn hart nog altijd voor human interest journalistiek) en werk daar gestaag naartoe. Gevolg: ik heb het weliswaar druk, maar stress ervaar ik dan weer niet. Bijzonder. Ik zit soms tot ’s avonds laat en in de weekenden te werken, maar alleen omdat dit is wat ik wil doen.

Ja, het werk is wel voor opdrachtgevers natuurlijk, maar ik bedoel: omdat dit mijn keuze is. Ik word namelijk echt blij van mijn werk. Door al het soul searching tijdens de burn-out voel ik sterker dan ooit wie ik ben en: wie ik niet ben. Ik heb het gevoel dat ik alle onnodige ballast van me heb afgeschud; ik ben Maaike 3.0.

Hoofdschuddend op skype

Al vindt mijn omgeving het nog wel spannend, allemaal. Zo zie ik mijn moeder hoofdschuddend op het skypescherm (ze woont in Frankrijk), als ik vertel hoeveel klussen ik heb. 'Maar pas je wel op, dat het niet weer gebeurt?' Zelf ben ik daar dus helemaal niet bang voor, maar het vermoeit me soms wel me te moeten verdedigen.

Blijkbaar zien anderen niet zo scherp wat ik zelf zie; dat ik gelukkig ben zo. Het is ook moeilijk uit te leggen. In de ogen van anderen kwam mijn burn-out namelijk door 'veel werk', terwijl dat nooit het probleem is geweest. Het probleem was mijn motivatie: angst (voor het niet krijgen van een vast contract). Dát was niet zuiver. Dan is het een beetje alsof je met zand in je tank gaat rijden. Uiteindelijk stopt de auto ermee. Maar nu heb ik heel goede benzine. Wat zeg ik. ik heb een gloednieuwe auto, ook nog!

Toch een soort falen

Zelf doe er niet heel moeilijk over dat ik een burn-out heb gehad, maar ik merk dat mijn omgeving - naast dat ze me dus met argusogen bekijken nu - nog wel denkt 'Ik zou het maar voor je houden, het is toch… een soort van… falen, ofzo.' Lachend leg ik hun opmerkingen terzijde. 'Kom op, doe niet zo raar. Weet je hóeveel mensen een burn-out hebben gehad? Echt vet veel, maak je niet druk.' Toch kom ik van die luchtigheid terug als ik het eens terloops aan iemand vertel…

Over de burn-out files

Maaike Helmer (38) werkt voor media, merken en reclamebureaus. Een tijd geleden kreeg ze een fikse burn-out. Onlangs lanceerde ze hét relaxte online magazine Stressedout.nl. Op VROUW.nl vertelt ze open en eerlijk over de periode waarin ze een burn-out had. Volg haar magazine hier.