Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Een vrouw glimlacht tijdens een vergadering op haar werk
Foto: Hollandse Hoogte
De burn-out files

'Het taboe is misschien
toch niet zo groot'

Maaike Helmer

J

Juist. We hebben een vergadering. We gaan het namelijk hebben over welke onderwerpen interessant zijn voor het medium waar ik op dat moment zit. Als freelancer zit je daar meestal niet bij, maar vandaag mag ik meedoen. Vind ik leuk. Weet ik veel, dat die burn-out weer ter sprake komt.

Met mapjes en papieren schuift iedereen aan tafel, koppen koffie binnen handbereik. Onderwerp na onderwerp komt ter sprake, en na een tijdje lijkt het erop dat we richting einde vergadering gaan. We zijn geloof ik een beetje door de ideeën heen. Of toch niet?

 

De nieuw-collega die ik eerder vertelde over mijn burn-out, zegt opeens dat het haar wel interessant lijkt iets te doen met het onderwerp burn-out: "Want daar hebben wij nog niet echt vaak aandacht aan besteed, is het wel? Ik heb wel het gevoel dat het nog een beetje een taboeonderwerp is."

Ze zegt het onopvallend, maar duidelijk. Vanonder haar wimpers kijkt ze even heel snel naar mij. Ik vind het ook wel een goed onderwerp, maar ik voel me op dit moment wel kwetsbaar om dat openlijk te belijden. Ik wil knikken, maar iets in me houdt me tegen.

Loopbaan omgegooid

De chef trekt haar wenkbrauwen op. 'Ja, burn-out, da’s een goeie. Zo zeg, ik kan me die van mij nog goed herinneren, twaalf jaar geleden. Gelukkig heb ik mijn loopbaan toen omgegooid.' Even is het stil. Een stilte die ik niet goed kan interpreteren.

'No big deal, hoor', zegt de chef, 'het kan iedereen overkomen.' Ik zet mijn koffie neer. Per ongeluk net iets te hard. Alle blikken gaan naar mij en vervolgens weer naar de chef. 'Nou, volgens mij zijn we wel klaar', zegt die. 'Tenzij er iemand nog een vraag heeft?' Geen vragen.

Ze geeft me een knipoog

Iedereen pakt zijn papieren en mapjes weer op en vertrekt naar zijn werkplek. Het rumoert nog een beetje na. En dan, is alles opeens weer alsof er niets is gebeurd. Het taboe is misschien toch niet zo groot.

Vooral niet als meer mensen zich erover uitspreken, over hun burn-out. De chef komt naar buiten, uit haar kantoortje, ze moet naar het toilet. Haar ogen kruisen de mijne. Ze geeft me een knipoog en loopt door.

Over de burn-out files

Maaike Helmer (38) werkt voor media, merken en reclamebureaus. Een tijd geleden kreeg ze een fikse burn-out. Onlangs lanceerde ze hét relaxte online magazine Stressedout.nl. Op VROUW.nl vertelt ze open en eerlijk over de periode waarin ze een burn-out had. Volg haar magazine hier.