Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw achter laptop aan het werk
Foto: Hollandse Hoogte
De burn-out files

'Stress kan
inderdaad wel wat relaxter'

Maaike Helmer

H

Het wordt wel rommelig nu. In mijn huis mappen met info over stress, balans en 'persoonlijk leiderschap', steeds meer boeken over diezelfde onderwerpen en op mijn bureaublad een document met links naar eindeloos veel filmpjes over monkey minds, ademhalingstechnieken, enzovoort.

Ook mijn hoofd zit vol met opgedane kennis en informatie. Hartstikke leuk, maar ik wil al die kennis het liefst op één plek hebben. Omdat ik mensen zie worstelen met dezelfde dingen als waarmee ik worstelde en soms nog worstel, stuur ik links door, leen boeken of wijs ze op een site. Andersom krijg ik ook regelmatig tips. Hmmm… dit kan slimmer. Anders groeien mijn hoofd, huis, boekenkast en computer dicht. 

Wat wil ik nog?

Mei dit jaar besluit ik een paar weken pas op de plaats te maken. Ik heb hard genoeg gewerkt en ik wil even in alle rust terugblikken op wat ik de afgelopen jaren heb gedaan en wat ik verder nog wil bereiken.

Later blijkt dat dit terug- en vooruitblikken een beproefd 'succesprincipe' is (zie o.a. het boek Getting things done). Ik stel mezelf vragen als 'Wat wil ik nog écht doen dit jaar?' en 'Wat vond ik de afgelopen tijd te gek om te doen?'

Steekproef in mijn omgeving

Ik ben en blíjf geïntrigeerd over hoe je stress op een goede manier in je leven integreert. Hoe je balans houdt, werk met privé combineert, hoe je weet of je goed bezig bent... Wacht, 'Waarom is er nog geen online magazine dat informatie over stress bundelt op een relaxte manier?' 

Ik vind wel wat initiatieven online, maar herken mij er niet in. Bij een steekproef in mijn omgeving, merk ik dat dat voor meer mensen geldt. Een idee borrelt op. Eerst mompel ik er iets over bij vriendinnen. Dan bij mensen die iets verder weg staan. De reacties zijn enthousiast. Zal ik…?

Een onverwacht compliment

Ik begin met stressedout.nl. Deskundigen sluiten zich aan bij het initiatief. Ik benader inspirerende vrouwen om te interviewen. En dan, na hard werken staat het. Vol ongeloof staar ik naar het beeld. Wauw, het is er nu écht! Ik kan het bijna niet geloven. En de reacties zijn ook goed. Voor mij een bevestiging dat je je hart moet volgen, want: dat klópt (excuseer de woordspeling, maar het is wel zo).

En dan krijg ik een onverwacht compliment. Een lezer: 'Ik vond stress altijd zo schraal. Knap dat jij het meer sexappeal geeft!' Ik moet glimlachen: stress met sexappeal? Maar ik begrijp wel wat ze bedoelt, het kon inderdaad wel wat relaxter, dit thema. Maar dat toch niet iedereen zo relaxt is met dit onderwerp, ondervind ik als ik een mail ontvang. Wat zeg ik, méérdere mails…  

Over de burn-out files 

Maaike Helmer (38) werkt voor media, merken en reclamebureaus. Een tijd geleden kreeg ze een fikse burn-out. Onlangs lanceerde ze hét relaxte online magazine Stressedout.nl. Op VROUW.nl vertelt ze open en eerlijk over de periode waarin ze een burn-out had. Volg haar magazine hier.