Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
De tv-thermometer

Wie Is De Mol Recap:
'Vertrouw niemand...'

journalist

Marion van Es

H

Het Wie Is De Mol virus is losgebarsten bij Marion van Es. Iedere week schrijft ze over wat haar opviel in de laatste aflevering. 

Er was chaos, er was verwarring, er waren geheimzinnige opdrachten en er was een superdupertoffe helikopter. Of, zoals Jeroen Kijk in de Vegte het zou samenvatten: ‘Het spel is begonnen!’. Hij keek daarbij geniepig in de camera en kruiste zijn vingers, waarmee hij zichzelf bij veel kijkers meteen torenhoog op het verdachtenlijstje plaatste. 

En hij was niet de enige, want online kwamen al de nodige tunnelvisies voorbij. Net als ieder jaar denken veel Molloten hints te zien in de kleding van de kandidaten op de groepsfoto. Zo droeg wetenschapsjournalist Diederik Jekel een shirt met een scheikundige formule die staat voor de eenheid mol. Op Vincent Vianen’s shirt prijkte een Chinees teken dat staat voor… nou ja, je raadt het al.

En waren die jampotglazen van Sigrid ten Napel niet ook gewoon een dikke knipoog naar de slechtziendheid van een mol? Althans, dat hoop ik. Want als het een of ander hipsterig fashion statement is, is Sigrid nu wel met stip gezakt op mijn leukste kandidatenlijstje van dit seizoen.

Een hysterie

Echt verder komen we niet met al deze potentiële Mol-acties, want eigenlijk deed iedere kandidaat deze aflevering wel iets wat verdacht was. Ze renden massaal enveloppen voorbij, wisten opeens het verschil niet meer tussen Thais en Koreaans, logen véél te opzichtig (Roos kan de rest van haar leven niet meer aan haar neus krabben zonder verontwaardigde blikken – ‘oh, dus je vindt mijn nieuwe kapsel dus helemaal niet leuk?!’) of wilden per definitie ALLES exact het tegenovergestelde doen dan hun groepsleden. ‘Wat een hysterie’, vatte Sanne Wallis de Vries de aflevering samen.

Wonder bij wonder haalden de kandidaten wel het complete geldbedrag inclusief geheimzinnig vraagteken binnen, wat betekent dat de Mol deze eerste aflevering nog niet echt op stoom is gekomen. Of was dat juist de bedoeling? Ik ben het spoor inmiddels ook bijster.

Ik vertrouw je

Als er één iemand deze aflevering was die zich in mijn ogen niet verdacht maakte, dan was het choreograaf Vincent Vianen wel. Trouwe WIDM-kijkers weten immers wel dat de kandidaat die in de eerste aflevering het meest opzichtig de boel probeert te verstieren (of, zoals in het geval van Vincent, zelfs aankondigt dat hij graag zo veel mogelijk verwarring wil scheppen), meteen kan worden afgestreept als Mol. Zo makkelijk laat de montage ons er immers niet vanaf komen.

Arme Vincent, want hij had nog wel zo goed alle oude afleveringen teruggekeken om te onderzoeken hoe Mollen, kandidaten, winnaars en verliezers zich doorgaans gedroegen. Hij had zo ook geleerd dat samen een hotelkamer delen gelijk staat aan een verbond voor het hele WIDM-leven. Goudeerlijk vertelde hij roomie Yvonne Coldeweijer over zijn geheime vrijstelling. ‘Ik vertrouw je’, zei hij als een danser die op het punt staat in de lucht gegooid te worden door de danspartner die hem moet opvangen. Helaas voor hem is Yvonne een goede actrice. Zij vertrouwde hem namelijk totaal niet, en liet hem keihard op de grond donderen.

In de helikopter 

En zo was het uiteindelijk de trouwe labrador Vincent die een rood scherm kreeg. Zijn medekandidaten voelden zich massaal schuldig. En terecht, want uiteindelijk was hij juist de enige die bereid was zijn vrijstelling in te leveren ten gunste van de groep. En had hij dat niet gedaan, dan hadden ze de vrijstelling ook nog van hem afgepakt. Zielig!

Een nachtmerrie, noemde Art het zelfs. Want het prachtige Oregon al na één aflevering achter je laten en in de loservlucht terug naar Amsterdam moeten, dat wil niemand natuurlijk. Toch bleef Vincent er uiterst cool onder. Hij vond het echt niet zo erg, zei hij. Hij had namelijk wél in een helikopter gevlogen.  

Ramses Shaffy

Wie dan wél de Mol is? Al sla je me dood. Voorlopig zet ik mijn geld in op de kandidaten die deze aflevering wat onzichtbaar bleven, zoals Immanuelle en Sigrid. Al gaan er online al de wildste theorieën rond over stille hints die op iets heel anders wijzen. Want zoals ieder jaar móet er een hint verscholen liggen in de titel: ‘Zo… gedaan’.

Sommige Twitteraars geloven dat dit wijst op Thomas Cammaert, die in de musical Ramses spelen. De titel zou kunnen verwijzen naar de zin ‘Ik heb het altijd zo gedaan’ uit het lied ‘Laat me’ van Ramses Shaffy. Vergezocht is nog een understatement, als je het mij vraagt.

Maar voor ik al te hard lach om bizarre verwijzingen die je vindt als je de aflevering achterstevoren en vertraagd afspeelt, cryptische getallenreeksen en Maya-voorspellingen die de Mol al eeuwen geleden hebben aangewezen: in Wie Is De Mol is natuurlijk niets wat het lijkt. Of, in Wie is de Mol termen: Trust nobody.