Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

De tv-thermometer

Wie is de Mol? Recap #5:
Brokeback Mountain meets Expeditie Robinson

journalist

Marion van Es

H

Het Wie is de Mol virus is losgebarsten bij Marion van Es. Iedere week schrijft ze over wat haar opviel in de laatste aflevering.

De candidates are inmiddels five afleveringen in the beautiful state of Oregon en dat was te horen. Ze gooiden er so many Amerikaanse woorden tegenaan dat de aflevering subtitles nodig had. De kandidaten poogden hun vervoer in beweging te brengen met een sterk staaltje cowboy talk. Want tegen een Amerikaans paard kun je moeilijk Nederlands praten, well?

Jeroen probeerde het met een stoer ‘Bring it on’, Thomas riep ‘hop boys’ of ‘yappaaaa’ (Amerikaans voor ‘gaan met die banaan’, vermoed ik). En Diederik murmelde iets al ‘go horse’, wat de ondertitelaars vertaalden als ‘hortsik’. Guess what: de paarden luisterden zelfs naar hortsik. Waarschijnlijk hadden ze de Oregon trail zo vaak gelopen dat ze de kandidaten moeiteloos die hele 3400 kilometer all the way to het eindpunt hadden gesjokt.

Geen steek verder

Ik denk dat de Mol het niet zo erg vond om even terug naar de tweede versnelling te gaan en een beetje vanuit de huifkar te genieten van fluitende vogeltjes. Hij kon na de leeggeroofde pot van vorige week ook even op zijn lauweren rusten en hoefde weinig te doen. Hooguit een beetje misschieten met een geweer, maar dat deed iedereen eigenlijk.

Oftewel: we zijn geen steek verder deze aflevering. Maakt ook niet uit, want ik heb me prima vermaakt met het werkelijk adembenemende landschap van Oregon en de fobietjes van Sanne. Dit maal waren het beren en in het vuur verdwijnende dollarbiljetten die haar angst inboezemden. Voor echte 22 mm kogels was ze gek genoeg beduidend minder bang, en dat voor een zelfbenoemd pacifist. Of was ze zich gewoon aan het voorbereiden op een aanval van de grizzlybeer?

Toiletpapier

Deze hele aflevering was eigenlijk een soort Brokeback Mountain meets Expeditie Robinson. De kandidaten moesten in de wildernis zien te overleven, slapen op de grond, zelf vuur maken en zelf een maaltijd bereiden van ‘ongesneden toestanden’ (Sannes benaming voor groenten die niet uit het supermarktschap komen). Ze verzuchtten wat dingen over schitterende sterrenhemels en smeedden complotjes. Enige verschil: in Expeditie Robinson was geen toiletpapier, in Wie is de Mol blijkbaar wel.

Ben ik de enige viezerik die zich dan afvraagt hoe ze dat deden? Even toiletteren in de bosjes en dan vervolgens de papiertjes gewoon, hup, achterlaten op de heuvels van Oregon? Of stond er buiten beeld van de camera gewoon zo’n all American uitschuifbare camper van 10 meter lang waar ze – na al die so called geheimzinnigheden met zelfgebrande jokers enzo – gewoon allemaal even gebruik konden maken van de vijfsterrenbadkamer? Het zijn tenslotte BN’ers he. Je wilt als programmamaker natuurlijk niet riskeren dat er eentje halverwege opstapt omdat er niet in de voorwaarden stond dat ze in de bosjes moesten poepen.

Hoge gunfactor 

Anyway. Het verkreukelde drie-uur-slaap-gezicht van Diederik verraadde in ieder geval dat de kandidaten de nacht niet hadden doorgebracht in een hotelbed. Dat hij er ondanks dat nog in slaagde om zo duidelijk het verschil tussen de verschillende rode of oranje stieren en cowboylaarzen te beschrijven, was eigenlijk verbazingwekkend. Als er al iemand zat te slapen, was het de Mol. Maar ja, als je zo met z’n allen dicht tegen elkaar bij het kampvuur slaapt, gun je elkaar wel eens wat. 2000 euro bijvoorbeeld, een zacht bed en een warme douche.

Ima gunde Jochem blijkbaar zelfs al haar nauwkeurig bijgehouden aantekeningen over Diederik. Na hun ongelukkige driehoeksverhouding met Sigrid slagen ze er vooralsnog in de knipperlichtrelatie staande te houden. Allemaal voor the show uiteraard, want Jochem is nu al aan het bedenken hoe hij zijn geduchte tegenstandster in de finale kan omleggen. Ima is daar echter totaal niet mee bezig. Heb je die blik gezien toen ze haar geweer op de roos richtte? Als deze twee cowboys ooit tegenover elkaar komen te staan in the Quick and the dead, is zij zonder twijfel degene die het eerste haar pistool trekt. And she knows it. 

'Kom maar op'

Art wees Ima en Sanne bij de eindtest nog even fijntjes op hun verantwoordelijkheid om het vrouwelijk geslacht in de competitie te houden, waarvoor dank ladies! Al had Sanne toch liever wel een vrouw zien vertrekken. Of eigenlijk iedereen behalve Jeroen. Ik vraag me af of de andere kandidaten hem ook zo zullen missen. Nu ze het hebben geschopt tot de top 5, is de eindstreep immers al heel lichtjes aan de horizon te zien.

Of zoals Diederik het mooi benoemde: ‘Let’s dance’. Door de ondertiteling vrij vertaald als ‘Kom maar op’. Wonderful.