Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Inge en Kitty op reis
Foto: BNN
De tv-thermometer

Kitty (27) overleed op de
eerste dag van haar reis

Eva van Riet

K

Kitty Allebes (27) vertrok naar haar droombestemming Australië maar overleed vlak na aankomst. Kitty had diabetes type 1 en een hypo werd haar fataal. Haar beste vriendin Inge reisde voor het televisieprogramma Break free naar Sydney om een eerbetoon te maken.

Inge omschrijft haar beste maatje als een echte avonturier. "Kitty had al een keer in haar eentje door Thailand en Amerika gereisd. Ze hield ervan om alleen de wereld te ontdekken en was heel zelfstandig."

Suikerziekte

"Wij waren allebei niet zo van het getut en wilden het liefst meteen op pad. Als Kitty ergens kwam zette ze snel haar tas neer en ging nieuwe dingen ontdekken. Ze wilde elke dag plezier hebben."

Door haar suikerziekte vonden Kitty's ouders het lastig dat hun dochter in haar eentje reisde. "Kitty heeft de ziekte nooit kunnen accepteren. Ze wilde leven als ieder ander van haar leeftijd en daar hoorde studeren, stappen en reizen bij. 

Schaamte

Door een soort van schaamte ging ze er daardoor in het begin niet altijd zorgvuldig mee om." Kitty leed aan een van de zwaarste vormen van suikerziekte. "Sinds haar vijftiende had ze type 1, dat betekent dat je meerdere keren op een dag insuline moet inspuiten."

Ook Inge maakte zich wel eens zorgen om de gezondheid van haar beste vriendin. "We waren elkaars beste vriendinnen, dus waren ook vaak samen. We woonden als kleine meisjes bij elkaar in de buurt, studeerden samen in Maastricht en woonden samen in Utrecht.

Ambulance

Kitty kreeg meerdere keren een hypo waar ik bij was. Dan viel ze flauw en leek het alsof ze heel dronken was. In Mexico heb ik een keer een ambulance gebeld."

De hypo die Kitty in 2013 tijdens de jaarwisseling kreeg werd haar fataal. "Kitty was pas één dag in het land. Ze heeft na aankomst in het hostel waarschijnlijk haar spullen neergezet en is meteen op pad gegaan."

Doodsoorzaak

"Met een groepje mensen die ze die dag had leren kennen luidde ze diezelfde avond in Sydney het nieuwe jaar in. In haar slaap heeft ze toen 's nachts een hypo gekregen en door de combinatie van alcohol en de vermoeidheid van een jetlag is ze niet meer wakker geworden..."

"Ik twijfel niet aan de doodsoorzaak, ik wist meteen hoe ze was gestorven. Toch voelde ik ongeloof. Haar laatste berichtje was dat ze super gelukkig was. I'm in heaven, stuurde ze. Toen is ze gaan slapen en heeft verder denk ik niets gemerkt. Dat vind ik fijn."

Eerbetoon

Inge reisde naar de laatste bestemming van haar beste vriendin af voor een mooi eerbetoon. "Ik ging er zonder vragen naar toe. Maar naast een eerbetoon wil ik ook graag laten zien wat voor impact deze vreselijke ziekte op iemands leven heeft. Kitty was hier erg door gevormd, maar de ziekte maakte haar ook tot de persoon die ze uiteindelijk was."

"Kitty zat precies tussen het studentenleven en het serieuze dertigersleven in. Ik merkte dat ze langzaamaan ook wel toe was aan een relatie. Maar voor haar dertigste wilde ze nog deze reis maken." 

"Vriendinnen om me heen gaan samenwonen en beginnen aan kinderen. Ik denk dat als Kitty het had overleefd, ze daar nu ook wel mee bezig was. Maar ik probeer vooral te kijken naar wat ze allemaal wel heeft meegemaakt en wel heeft mogen doen."

De aflevering van 'Break Free' waarin Inge naar Sydney afreist is donderdagavond te zien om 21:00 uur op NPO 3.