Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ilona Bos (31) doet mee aan 'Lelijke Eendjes'
Foto: TLG
De tv-thermometer

Ilona (31) heeft overbeharing:
Ik scheer dagelijks mijn baard

Eva van Riet

I

Ilona Bos (31) heeft al sinds jonge leeftijd overbeharing in haar gezicht en op de rest van haar lichaam. "Al vijf jaar scheer ik mijn baard dagelijks onder de douche." Met behulp van het televisieprogramma Lelijke Eendjes hoopt ze zich weer vrouw te kunnen voelen.

De oorzaak van deze overbeharing kent Ilona niet. "Als kind had ik altijd al stevige wenkbrauwen. En in mijn puberteit ontstond er haargroei op plekken waar ik geen haar hoorde te hebben, zoals in mijn gezicht."

Stoppels

"Vanaf mijn dertiende heb ik van alles geprobeerd: ontharingscrèmes, blonderen, harsen... Maar het werd alleen maar erger. Ook artsen hebben geen idee wat het voor aandoening is. Het is in ieder geval niet hormonaal en komt niet door anticonceptiemiddelen.

Vanaf het begin van mijn puberteit scheer ik dagelijks mijn gezicht. Door de overbeharing voel ik me allesbehalve vrouwelijk. Dat vind ik het moeilijkste eraan, dat mijn vrouwelijkheid wordt aangetast.

Een baard hoort bij een man. Ik kan de huid van mijn gezicht niet eens meer voelen, heb altijd stoppels. Felicitaties met drie zoenen vind ik dan ook niet fijn. Ik probeer lichamelijk contact te vermijden."

Twee kinderen

Als Ilona terugdenkt aan haar puberteit, ziet ze een teruggetrokken meisje. "Ik had weinig vrienden en uit schaamte hield ik mij op school op de achtergrond. Ook werd ik regelmatig gepest. Vooral jongens zeiden nare dingen zoals 'Je hebt een snor' en 'Moet je je niet scheren?!' Dat deed wel wat met me. Daar werd ik heel onzeker van."

Ilona vraagt zich af of de overbeharing erfelijk is. "Ik zie het wel al terug in mijn twee kinderen. Onze zoon (10) werd met veel haar geboren, ook heeft hij flinke wenkbrauwen. Ons dochtertje (3) heeft blond haar.

Ik hoop dat dat haar helpt. Bij mij thuis werd er vroeger nooit over gesproken. Ik was dus heel gesloten en maakte er mede daardoor een gevoelig en beladen onderwerp van. Maar ik zal het bij mijn kinderen bespreekbaar houden."

Niet meer alleen 

Met behulp van het RTL 5-programma Lelijke Eendjes hoopt Ilona van haar probleem af te komen. "Voordat ik op de oproep reageerde, heb ik eerst goed nagedacht of ik mezelf wel bloot wilde geven op televisie.

Maar ik heb dit proces nodig om mezelf volledig te accepteren. Daarnaast hebben ook de mensen van het televisieprogramma baat bij een goed resultaat, dus ik sta er nu niet meer alleen voor." 

Acht laserbehandelingen

"Ik ben in behandeling bij de beste specialisten en krijg acht laserbehandelingen. Ik merk nu al verschil! De eerste gezichtsbehandeling was meteen al doeltreffend en ik heb bijna geen baardgroei meer.

Ik kan mijn huid weer voelen en vind het zelfs fijn om aan mijn gezicht te zitten. Ook draag ik geen sjaals meer, waarmee ik mijn gezicht probeerde te bedekken. Ik voel me steeds meer vrouw."

Het nieuwe seizoen van ‘Lelijke Eendjes’ is vanaf maandag 15 januari om 20:30 uur te zien bij RTL 5.