Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Juf Ank gaat 10-minutengesprekken houden
Foto: Beeld: NPO
De tv-thermometer

Een 10 minutengesprek op De Klimop:
‘Laat de ouders glanzen’

journaliste

Daphne van Rossum

M

Mocht je op de crèche of opvang nog alles vragen over je kind in de overdracht; zodra je kind naar de basisschool gaat, beperken de contactenmomenten met de juf of meester zich tot een paar keer per jaar een 10 minutengesprek. Ook de ouders van basisschool De Klimop in De Luizenmoeder moeten er deze week aan geloven...

En natuurlijk leende het onderwerp zich voor weer een hilarische aflevering van hitserie De Luizenmoeder.

Race tegen de klok

Niet 9, ook niet 11, maar welgeteld 10 minuten heb je om te horen over de vorderingen van je kostbare kind. Tien schamele minuten, de eierwekker loopt (!) en gezeten op een kleuterstoel hoor je hoe Storm of Lente zich door de groep heenslaat.

Eerder vond Peter de Vries van onderwijsadviesbureau CPS en schrijver van het ‘Handboek Ouders in de school’ in TROUW al dat het 10 minutengesprek over de datum is: “Neem nu die kleine kleuterstoeltjes waarop je als ouder soms moet gaan zitten, terwijl de leerkracht op een normale stoel zit. Dat schept meteen afstand.”

Te kort

Het belangrijkste is volgens De Vries dat tien minuten echt te kort zijn om over het welbevinden van je kind te spreken en kun je het binnen dit tijdsbestek alleen maar over het rapport hebben.

Scholen kunnen volgens De Vries beter met het thuisfront zelf afstemmen wanneer en hoe lang de ouders willen komen. Dan krijgen ze het gevoel dat er ook naar hen wordt geluisterd, is er meer tijd om over het kind te praten en zal de betrokkenheid van ouders groter worden.

Glans

Gelukkig gelooft directeur Anton van De Klimop nog helemaal in het 10 minutengesprek: “In 10 minuten kom je veel te weten.” En introduceert hij een nieuwe – onbedoeld hilarische – manier (de ‘glans-methode’) om je als docent met de ouders te verhouden.

Daarbij komen veel platitudes voorbij: van “Laat de ouders maar glanzen” en “Probeer in hun hoofd te komen” tot: “Door stilte te laten ontstaan, kom je veel te weten.” De knappe en vooral jonge snuffelstagiaire kijkt hem glazig aan, terwijl Anton oreert.

Kleuterstoeltje

Maar Anton ‘kennende’ blijft de uitvoering van het ongetwijfeld sympathieke glans-concept hangen in zijn eigen hoofd en laat de eigenwijze juf Ank hem lekker kletsen. En doet ze het vervolgens zoals ze het al jaren doet. Zonder glans en mét ouders op het kleuterstoeltje en de eierwekker in de aanslag. Zo gaat het toch al jaren goed?!

De Luizenmoeder, zondag 4 februari 20:25 uur.