Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sophie Hilbrand
Foto: BNN/VARA
De tv-thermometer

Sophie: Als we de deur uitgaan,
probeer ik mijn telefoon thuis te laten

Jolien van de Griendt

N

Na haar burn-out vijf jaar geleden maakte Sophie Hilbrand (42) vorig jaar het programma In de mentale kreukels. Terugblikkend: "Ik dacht toen de hele tijd: 'Ik weet niet hoelang ik dit nog ga volhouden.'" Vanavond begint seizoen 2. "Volgens de cijfers stijgt het aantal mensen met een burn-out nog steeds. Ik wil uitzoeken hoe dat komt."

Sophie: "We kijken allemaal veel te weinig naar wat we echt nodig hebben. En we onderschatten de invloed van hoeveel we slapen, of we alcohol drinken en hoe het gaat met onze hormoonhuishouding. Dat laatste vind ik echt heel interessant: we zijn gewoon een soort fabriek! En dat betekent dat je er dus ook invloed op kunt uitoefenen."

Nieren

In dit tweede seizoen wil Sophie voorbij het label burn-out kijken. "Het is nog steeds heel moeilijk om goed af te bakenen wat hier nu wel en niet onder valt. En als je dat label dan hebt, hoe dan verder?"

In een van de afleveringen praat Sophie met collega Floortje Dessing (48). Zij kreeg de diagnose burn-out, maar had zelf het gevoel dat dat niet klopte. Floortje in die aflevering: "Ik herkende me wel in de fysieke klachten, maar niet in de mentale. Achteraf bleek dat mijn nieren niet goed functioneerden."

Psychiater

Sophie: "Ik heb veel gesproken met psychiater Christiaan Vinkers die vindt dat je meer moet kijken wat per persoon nodig is. Welk deel van jezelf ben je aan het verwaarlozen? Soms denkt iemand dat hij/zij overspannen is van een drukke baan.

Maar misschien zit je vervolgens thuis op de bank verplicht uit te rusten, en helpt dat totaal niet. Het kan dat er iets heel anders onderzit, een trauma van vroeger bijvoorbeeld, waardoor je in deze situatie bent beland. Dus je moet op zoek gaan naar de echte oorzaak."

Overgang

Voor weer een andere aflevering duikt Sophie in de hormoonhuishouding. "Ik heb wat oudere vriendinnen die in de overgang zijn. Die beginnen het ook bij elkaar te herkennen. Je gaat bijvoorbeeld je kleding erop aanpassen; altijd een trui of vest aan dat makkelijk uit kan als je opvliegers krijgt."

Toch willen veel vriendinnen het er nog niet over hebben. "'Zo oud zijn we nog niet hoor!', hoor ik dan. Maar ik vind dat we hier veel meer over zouden moeten praten. Er hangt zoiets omheen dat je dan een deel van je seksualiteit en vrouwelijkheid verliest. Maar ik ken zoveel te leuke vrouwen die er al voorbij zijn, dat ik daar niet in geloof.

PMS

Wat me het meest verbaasde over dit onderwerp was hoeveel invloed je toch ook op die hormonale schommelingen kunt uitoefenen. Ik spreek in het programma bijvoorbeeld ook vrouwen die erg veel last hebben van PMS (premenstrueel syndroom, red.).

Sommigen schieten gewoon echt een paar dagen in een zware depressie. Maar door specifiek op je voeding te letten en dat te combineren met bijvoorbeeld krachttraining en sporten, kun je er echt wat aan veranderen."

Foto: BNNVARA

Thuisblijven

Het advies is dus om goed naar je lichaam te luisteren, te onderzoeken wat je nodig hebt. Sommigen doen dat al, zoals Anke (41). Zij vertelde eerder al op VROUW.nl dat ze veel minder last heeft van menstruatieklachten als ze een hele dag bedrust neemt.

En in sommige landen is het mogelijk om een  aantal mental health days op te nemen, als je voelt dat het je allemaal even te veel wordt. Sophie vindt het jammer dat die dagen in Nederland nog niet gangbaar zijn.

Mooi weer

"Zulke initiatieven zouden heel goed zijn om verder te onderzoeken. Zo'n mental health day lijkt me heerlijk. Ik denk dat dat juist heel inspirerend werkt. Ik heb zelf gelukkig heel afwisselend werk, maar zeker als je ergens elke dag moet komen opdraven, kan ik me voorstellen dat je er soms even een dag tussenuit moet.

Ik las ook Let my people go surfing, van de baas van een groot bedrijf. Als het mooi weer is, laat mensen dan lekker vrij zijn. Dan komen ze opgeladen terug en zijn ze daarna veel productiever. Ik denk dat veel meer werkgevers de waarde hiervan zouden moeten inzien."

Minder drank

In het programma onderzoekt Sophie ook de invloed van alcohol. "Het is heel dubbel: aan de ene kant werkt het ontspannend, aan de andere kant is er echt veel bewijs voor hoe slecht het voor je is.

En die 'voordelen', zoals dat je makkelijker verbinding met anderen maakt, komt ook niet per se door de alcohol. Uit onderzoek blijkt dat het feit dat je meer tijd met elkaar spendeert, belangrijker is dan wat je drinkt."

Focus

Of ze zelf nog wat heeft veranderd in haar dagelijkse leven na het maken van seizoen 2? "Ik probeer echt minder met mijn telefoon bezig te zijn. Ik voel gewoon dat er zelden nog echt focus is, bijvoorbeeld als ik een wat langer stuk wil lezen. Ik ben constant onrustig.

Ik heb ook tijdens het maken van deze afleveringen weer gezien dat het zo slecht is voor je hersenen. Ik wil eigenlijk ook van Facebook af, en niet meer telkens tussendoor mails lezen. Als ik samen met mijn man en kinderen de deur uitga, probeer ik mijn telefoon zelf thuis te laten. Dat kan ik echt iedereen aanraden!"

Het tweede seizoen van 'Sophie in de mentale kreukels' begint vanavond om 20.25 uur op NPO3. De eerste aflevering gaat over de invloed van slaap.