Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Fotopersburo Edwin Janssen
De tv-thermometer

''Tygo in de GHB' ging te ver;
je laat zulke mensen toch niet rijden?!'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer schrijft ze over het EO-programma Tygo in de GHB.

Verbijsterd zag ik gisteravond hoe doodleuk is gefilmd dat drie compleet laveloze mensen in een auto stapten en roekeloos op klaarlichte dag naar de supermarkt, drie straten verderop reden. Want wat had er niet allemaal kunnen gebeuren!?

Buisjes GHB

Ik stelde me voor hoe het had kunnen gaan. Een moeder fietst met haar twee jonge kinderen naar haar ouders: de baby voorop, de peuter in het stoeltje achterop. De zon schijnt, ze zingen samen wat kinderliedjes. Dan komt er een auto voorbij, met drie mensen die in het uur voorafgaand een paar buisjes GHB naar binnen hebben laten glijden.

Er wordt roekeloos gereden; logisch, want ze zijn alle drie compleet laveloos en kennen amper meer remmingen. De controle over hun lichaam en geest is ernstig verminderd. De bestuurder ziet de moeder te laat en tikt haar achterwiel aan. Het gezang stopt abrupt, de moeder verliest haar evenwicht en de auto rijdt over de fiets heen. Zie je het een beetje voor je? Wellicht inclusief dodelijk slachtoffer?

Cameraman

Ik vind het fantastisch dat er op televisie aandacht wordt besteed aan drugsgebruik; laat maar zien wat er kan gebeuren, hoe iemand woont, hoe iemand eruit ziet, de dagen doorbrengt, en afglijdt als hij/zij iedere week een halve liter GHB met wat speed wegwerkt... De treurnis van dat bestaan spreekt boekdelen. Niemand wil dat. Die beelden schrikken af en dat is goed.

Maar programmamakers gaan een grens over als ze, voor dat afschrikeffect, onschuldige burgers in gevaar brengen. De EO wilde in beeld brengen hoe drie aan GHB-verslaafde types de lokale supermarkt bezoeken. Dus niet zoals jij en ik, maar zwaar onder invloed. Ze stappen al lallend, out of control en rokend in een auto met de cameraman op de achterbank.

Moordwapen

En ik zag het verbijsterd aan. Niemand zei dat dit écht niet kon. Niemand greep in. Tygo en zijn crew keken toe hoe van een potentieel moordwapen de motoren worden gestart. In de drie straten die ze van huis naar de supermarkt afleggen, had in theorie op iedere centimeter een dodelijk ongeluk kunnen gebeuren. Dat gebeurde niet, thank God  (om in EO-sfeer te blijven). Maar hoe had de omroep het recht kunnen praten als het wél mis was gegaan? Nooit!

Het item was net zo sterk, misschien wel sterker, geweest als Tygo vlak voor het instappen had gezegd: 'Gasten, dit gaan we niet doen. Hier is mijn achterbank, zitten jullie. En beloof me dat jullie voortaan gaan lopen, want jullie zijn nu niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen.' Want alleen al uit de knetterlamme scènes in de supermarkt had de kijker kunnen opmaken dat het ook héél anders had kunnen aflopen.

Lijken

EO-presentator Tijs van den Brink twitterde voorafgaand aan de eerste aflevering van het programma: Soms, op een zwak moment, denk ik weleens: 'Je kunt zelf wel tegen zijn, Tijs, maar wie ben jij om anderen te verbieden af en toe op zo’n manier vrolijk te zijn? Mensen die dat ook denken, raad ik aan naar 'Tygo in de GHB' te kijken. Ik raad de EO vooral aan om met het maken van dít programma niet over lijken te gaan. Want dat had in dit geval zomaar kunnen gebeuren.