Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

De tv-thermometer

De juryleden van HHB hebben zo hun eigen kerstwensen
Wie verwent Robèrt?

journaliste

Marjolein Hurkmans

O

Ook deze week keek onze culinaire redacteur Marjolein Hurkmans Heel Holland Bakt. En dit vond ze ervan. 

Ik had er helemaal zin in; kerst bij Heel Holland Bakt. Dat moet wel een serene bedoening worden toch. Iets met vrede op aarde en er is een roos ontsprongen. Nou, die ontsprong hoor. En hoe. Beeldig was ie. Maar bij de vorige blog was er commentaar over het te snel weggeven van de uitslag, dus deze week kijk ik wel uit. Heeft u de aflevering van Heel Holland Bakt nog niet gekeken, dan is dit het moment om dit stukje weg te klikken. Ho stop, niet verder lezen. Trek maar een zak kerstkransjes open.

Hoogzomer

Afijn, u weet natuurlijk best dat zo’n programma eerder wordt opgenomen. Ergens een paar maanden terug al. In augustus, zo liet André zich ontglippen. Chapeau dus, voor de hobbybakkers die zich manmoedig in kersttrui door de aflevering heen worstelden. Weet u nog hoe warm het deze augustus was? Precies, I rest my case.

Uitdaging

Het weerhield de studentikoze Vin er niet van om een fantastische Paris Brest neer te zetten. En dat was nog best wel een uitdaging, zo bleek. Want hoe maak je soezendeeg? Het gros van de kandidaten had geen idee. En dat terwijl Robèrt toch echt vond dat het maken van een goede soes tot de basisvaardigheden van een banketbakker behoort, zoals hij aan Janny uitlegde. Er waren bakkers die tot drie keer toe opnieuw moesten beginnen met het beslag. Er ontstond een hevige handel in restanten melk en eieren. Kim zag het niet meer zitten toen haar beslag in een sneu plasje op de bakplaat liep. Gelukkig schoot een andere kandidaat haar te hulp.

Sympathiek

Het is opvallend hoe sympathiek de kandidaten dit jaar zijn. Ze lenen ovens uit, redden elkaars deeg als er iets mis gaat en slaan troostend armen om een schouder als de druk te hoog wordt. Kim stort al in tijdens de eerste opdracht: bak een kersttulband op basis van brood. Het ding van haar lijkt niet te rijzen. Gekluisterd aan de oven, rollen de tranen over haar wangen. Puur drama dit. Achteraf toch ook een beetje krokodillentranen want zo beroerd pakt die tulband helemaal niet uit. Moest ze weer huilen; omdat ze zo gelukkig was. Tja…

Onhandig

Kijk als Liesbeth nou zou huilen, dan zouden we dat begrijpen. Het begon al met de snijplank die ze per ongeluk liet liggen op een verwarmd fornuis. En vanaf dat moment ging het alleen maar bergafwaarts. Dieptepunt was overigens niet in de tent van HHB, maar gewoon bij mij op de bank. ‘Liesbeth is net jij mama. Ze kan best bakken, maar ze is zo onhandig.’ En bedankt. Onze brokkenpiloot vergat vervolgens het zout in de tulband, wat de smaak vlak maakte. “En zo'n tulbandbrood is een verwenbrood. Je moet er lekker mee verwend worden. Het moet vol zijn”, sprak Robèrt zijn teleurstelling uit. En niet alleen over de tulband van Liesbeth, ook de overige broden waren wat hem betreft aan de magere kant. “Je wilt toch verwend worden door zo’n brood.” Ja ja, Robèrt, we begrijpen de boodschap.

Beeldige kerk

Het spektakelstuk moest licht geven. Daar werden veel koekhuisjes voor gebakken. Leuk, maar niet heel erg origineel. Hoewel de kerk van Cas een eervolle vermelding verdient. Beeldig. Nog beeldiger echter waren de rozen van Maroeska (ja, daar zijn ze dan; die rozen!). Een symfonie in wit. De dame in kwestie kreeg nogal wat kritiek over zich heen omdat ze ook een kookboek op haar naam heeft staan, maar volgens mij zit daar het gevaar niet in voor haar concurrenten. Dat ze beeldend kunstenaar is, heel goed in concepten kan denken en enorm vaardig is in knutselen, lijkt me een veel grotere bedreiging. Ik verwed er een bakboek om: Maroeska komt in de finale!

Gevaarlijk concurrent

Afijn, mocht u dus nog niet hebben gekeken, dan is dit uw laatste kans om dit stukje weg te klikken, Maroeska werd namelijk heel verdiend de meesterbakker van de week. En wie moest vertrekken? Ach, die arme Liesbeth… Na de snijplank en het zout, mislukten ook nog haar soezen, kristalliseerde haar karamel en ik vermoed dat mijn buurmeisje van 8 een betere soezentoren kan bouwen dan onze goedlachse kandidate die deze kerst lekker thuis verder mag bakken. Exit Liesbeth.