Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

De tv-thermometer

Iedereen pinkt traantje weg
bij 'Heel Holland bakt'

journaliste

Marjolein Hurkmans

C

Culinair redacteur Marjolein Hurkmans vond het de spannendste aflevering van Heel Holland bakt tot nu toe. Tot op het laatste moment had ze geen idee wie van de amateurbakkers er deze week naar huis zou gaan. Let op: SPOILER ALERT.

We kunnen wel stellen dat dit de spannendste aflevering van Heel Holland bakt was, tot nu toe. In tegenstelling tot de afgelopen weken was tot op het allerlaatst ook niet te voorspellen wie er uit zou liggen. Zou het Maroeska zijn wier oven op de verkeerde temperatuur had gestaan en te weinig tijd had om haar spektakelstuk naar behoren af te werken?

Saai

Of ging de dubieuze eer naar Cas die in de eerste opdracht de vulling als lava uit zijn taart zag stromen ("Altijd optimistisch blijven", zei hij vrolijk) en met zijn gezellig uitziende circus de jury niet wist te overtuigen: "Want het ziet er wel heel mooi uit, maar qua smaak is hij aan de saaie kant" aldus Robèrt.

Ook Hanneke verkeerde in de gevarenzone. De technische opdracht deze week - de mozaïekkoekjes - wist ze nou niet bepaald te nagelen. En dat terwijl het eigenlijk de meest eenvoudige koekjes zijn die bestaan. Iedere bakgrage ouder heeft ze weleens in de oven geschoven met de kindjes.

Glutenvrij

Niet per se meteen in twee kleuren, maar dat is natuurlijk gewoon een kwestie van kleien. U leest het: de beste baklui staan aan wal. "Ga zelf maar eens in die tent staan Hurkmans, kijken wat je er dan van bakt!" hoor ik al roepen.

Ik zou in ieder geval niet zoveel risico nemen als Maroeska die zowel bij de signatuuropdracht als het spektakelstuk koos voor een glutenvrije taart. Deeg vaart immers wel bij gluten. Zonder, wordt het een stuk ingewikkelder. "Waarom?", denk je dan thuis op de bank. "Doe gewoon waar je goed in bent; maak kunstwerk van smaken en texturen!" 

Lat

"Leg je de lat niet gewoon te hoog voor jezelf?", vroeg Janny dan ook bezorgd toen bij de oudste deelneemster - want 60 - de stress zo ongeveer uit haar oren leek te spuiten. "Ik vind dat ik dat verplicht ben, gezien mijn leeftijd", antwoordde Maroeska. En verder keek ze de juryleden vooral weg, ze had het al moeilijk genoeg.

Er was een moment waarop ik dacht: "Waarom doe je dit jezelf eigenlijk aan?" Ik ben bij haar thuis geweest, ze bakt prachtig. Haar lampen staan op mijn verlanglijstje voor als we eindelijk klaar zijn met verbouwen. Mevrouw Metz hoeft zich aan niemand meer te bewijzen, wat mij betreft.

Kleuter

En als het dan zo stressvol is, waarom vouw je dan niet gewoon netjes die blauw geruite theedoek op en zeg je: "Het was leuk, tot ziens." Officieel was het thema Zorgeloze zondag. Volgens mij moet die echt ontspannender door te brengen zijn dan met gereedschap van chocolade dat niet wil wat jij wil.

Maar dat deed ze niet, ze bakte stug door. En met succes: "Nondeju, wat een lekkere taart", zei Robèrt. En daarmee was Maroeska uit de gevarenzone. Nicole, die een kindvriendelijke taart had gemaakt die waarschijnlijk enorm in de smaak zal vallen bij de gemiddelde kleuter maar van mij iets esthetischer had gemogen, werd Meesterbakker.

Doventolk

En even dachten we dat we naar The voice aan het kijken waren en Anouk zich had vermomd als André van Duin. "Deze week sturen we twee mensen naar huis", zei onze olijke presentator namelijk. Dochter sloeg van schrik haar handen voor haar mond.

Maar André doelde op Cas, die immers alle weekenden vergezeld werd door doventolk Wieke. Iedereen moest huilen. Ik ook een beetje. En zo zijn er nog vier bakkers over: Hanneke, Maroeska, Nicole en Anna. Een ding weet ik zeker: 'De winnaar is dit jaar een vrouw.'