Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

De tv-thermometer

Heel Holland bakt...
'Gestruikeld over een kater'

journaliste

Marjolein Hurkmans

E

Er zijn nog vier kandidaten over, allemaal vrouw. Dus André verwacht een catfight. Maar van een kat is geen sprake, wel van een kater... VROUW-collega Marjolein Hurkmans zat weer voor de buis. Let op: SPOILER ALERT.

De signatuuropdracht deze halve finale: een notentaart. Anna maakt er veel werk van, ze bakt eerst baklava en legt die dan op een taartbodem. Baklava deed het eerder goed bij HHb; Sarena Solari won in 2015 de finale met een oriental delight met op het dak de oosterse lekkernij. Ik heb dat paleis nog proberen na te maken; het werd geen sprookje...

Hazelnootboompje

Maroeska maakt zich er een beetje van af; haar taart met hazelnoten - hoewel 'van topkwaliteit' - ziet er wel het lekkerst uit, maar is misschien een beetje te eenvoudig voor een halve finale.

Ik had ook eigenlijk verwacht dat ze tijdens het wachten tot haar creatie uit de oven mocht, nog wel een hazelnootboompje zou kleien of zo, maar ze benut die wachttijd om de keuken schoon te maken. Ook lovenswaardig, maar om die bezigheid in dit stadium nou prioriteit te geven...

Kaartenhuis

Ook de tweede opdracht, die eigenlijk een eitje had moeten zijn voor iemand die van oorsprong beeldend kunstenaar is, het bouwen van een kaartenhuis, gaat voor de oudste deelneemster niet van een leien dakje.

Het glazuur zit te slordig op de koekjes vindt de jury. Nou zie je thuis niet altijd wat zo’n jury ziet natuurlijk. Maar volgens mij waren de symbooltjes op de kaarten van Maroeska als enige niet uitgelopen. Afijn, Anna wint de technische opdracht, Hanneke eindigt als laatste.

Drank

Tja Hanneke, de giechelmuts die zich al spiekende bij haar medekandidaten door de drie rondes heen bakte. Ze was naar een bruiloft geweest de avond voor de opnames van deze aflevering, en daarbij had de drank rijkelijk gevloeid.

André van Duin komt haar heel lief een aspirientje brengen. Als kijker dacht ik alleen maar: 'Meid, wat bezielt je? Je drinkt jezelf toch niet onder de tafel de dag voordat je in de halve finale staat van Heel Holland bakt? Of van welk ander programma dan ook?'

Absint

Met een kater bakt het niet zo lekker, zoveel is duidelijk. De notenslof is te laag ('Maar zo ziet hij er thuis ook altijd uit. Dus ik dacht 'Dan hoort het vast zo''), het kaartenhuis staat scheef en haar spektakelstuk ziet eruit als een veredelde cake waarbij, zo vinden Janny en Robèrt, de ganache te aanwezig is.

Het spektakelstuk moet trouwens het uiterlijk hebben van een kunstwerk. Koren op de molen van Maroes natuurlijk, die een op Van Gogh geïnspireerd meesterwerk (met absint!) aflevert waarvoor je alleen maar diep kan buigen.

Kater

Ook Anna baseert zich op Van Gogh en doet iets met ananas en veel gele en blauwe glazuur. Verrassend van smaak vindt de jury die haar tot Meesterbakker kroont. Het brengt de stand van Meesterbakkers op 3-3.

Want zowel Anna als Maroeska heeft drie keer die titel op haar naam weten te krijgen. Moge de beste winnen. En wie weet wordt het dan nog Nicole ook. Want zij is de derde finaliste. Hanneke en haar kater mogen ook iets; naar huis. Ik zou zeggen: 'Meid, drink er vanavond een welverdiende borrel op!'

Volgende week de finale!