Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ank en Anton bidden samen in De Luizenmoeder
Foto: AVRO/TROS
De tv-thermometer

De Luizenmoeder deel 4:
Een aflevering met grote tegenstellingen

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het is een week van gekke tegenstellingen gebleken. De lente is nog niet begonnen (woensdag 20 maart pas, red.), en toch was het al 16 graden. Het staat in schril contrast met aflevering 4 van De Luizenmoeder, waarin het kennelijk hartje winter is en de kerstboom wordt opgetuigd. Ook moet Hannah het kerstdiner organiseren.

Op zijn Twitteraccount schreef acteur Diederik Ebbinge (Anton) dat het een van zijn lievelingsafleveringen betreft: "Met dit weer is het toch nauwelijks voor te stellen dat er zondag Kerstmis wordt gevierd op De Klimop! Ik verheug me zeer."

Dat de makers door het onderwerp geïnspireerd zijn, begrijp ik wel. Met de Winterklaas van Anton nog vers in het geheugen is het kerstfeest op school natuurlijk een dankbaar onderwerp om alle tegenstellingen aan te kaarten. Wie een kind heeft, weet er alles van. De boom mag niet meer, het mag geen kerstfeest meer heten, maar 'winterfeest' en moet het buffet niet halal zijn?

Ook bij De Klimop hebben ze te maken met veranderde tijden. Floor eet alleen maar vegetarisch en als het niet anders kan biologisch vlees, Maledieve eet geen gluten en heeft een lactose-intolerantie, Bradley mag geen noten of sporen daarvan en Ahmed eet geen varkensvlees.

Dan is er ook nog iemand veganistisch. Voor Hannah is het niet meer te doen met al die 'levensgevaarlijke kruisbesmettingen' en daarom eindigt ieder kind met een eigen tupperware bakje aan het kerstdiner.

In de aflevering Jezus in je hart zien we een wat zachtere kant van Anton. Hij wil dolgraag het échte verhaal van de geboorte van Jezus uitbeelden (met zichzelf als Jezus in de hoofdrol natuurlijk), maar stuit op heel wat hindernissen.

Ramadan

Alleen juf Ank ("Ik heb Jezus in mijn hart") en de ouders van Ahmed staan er positief in, "omdat Jezus een van de profeten was van Mohammed". Al geven de ouders van Ahmed alleen hun zegen als er ook aandacht komt voor de ramadan en het afsluitende Suikerfeest.

Volkert en Helma zijn sceptisch. Hulpmoeder Nancy heeft momenteel meer met spiritualiteit en als er uiteindelijk gerepeteerd wordt, steekt Pjotr van De Koepel - waar De Klimop onder valt - er een stokje voor, omdat het niet zou stroken met het openbare karakter van de school.

Zieke moeder

De komst van de kerstman (Pjotr!) op school is voor Anton en Ank een dolksteek in het hart. Wat een platvloersheid! Zo raakt de kerstgedachten wel heel ver weg! En Anton had juist zo graag zijn oude zieke moeder meegenomen naar de uitbeelding van de kerstgedachte, bekent hij Ank.

Samen bidden ze, terwijl de rest van de ouders in polonaise achter de kerstman aan loopt. Ik zei het al; het is een week van gekke tegenstellingen. Anton en Ank die elkaar vinden, het moet niet gekker worden.