Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anton en Volkert van De Luizenmoeder
Foto: AVRO/TROS
De tv-thermometer

De Luizenmoeder deel 5: 'Alwéér een studiedag
die niet in de agenda stond'

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het is mij al een paar keer overkomen: sta je met je fris gepoetste kinderen om vijf voor half negen bij het schoolplein, is het volkomen uitgestorven. Verhip, een studiedag! En je moet zo naar je werk! Wat nu? De paniek maakt zich langzaam meester van je. Je vervloekt jezelf dat je niet aan het begin van het jaar je agenda met die van school hebt gesynchroniseerd.

Twee telefoontjes verder zijn de kinderen ondergebracht bij een vriendje en een vriendinnetje en zit je met een zweetsnor op je werk. Gelukkig ben je niet de enige die wel eens wat mist.

Studiedag

Ook sommige ouders van De Klimop voelen zich overvallen door alweer een studiedag. En ja, dat zijn altijd dezelfde. Klassenouder Hannah begrijpt daar niks van. Hadden Mel en Kim niet gekeken op de website? Of anders de klassenapp? En stond de informatie niet op het portaal, in de nieuwsbrief, op klasbord of de schoolplanner? Hoe had je het kunnen missen?

Je wordt er als ouder toch ook helemaal gek van. Als je een weekje niet inlogt op al die systemen met bijbehorende inlogcodes, mis je de helft. Weet je niet dat er geld opgehaald wordt voor de verjaardag van de juf, dat je een portfoliogesprek zou hebben of een taart voor de juf had moeten bakken. Of dat je had moeten uitkijken naar een verloren jas of knuffel.

Schoolfotograaf

En zo mis je dan ook net dat juist die dag de schoolfotograaf zou komen. En gaat jouw kind met ongekamd haar en een trui met vlekken naar school, omdat de ontbijtgranen die morgen wel heel enthousiast begroet werden door de melk. Ik kan me de teleurstelling van mijn eigen moeder nog herinneren toen ik het in pre-digitale tijdperk vergeten was te melden dat de schoolfotograaf zou komen en ik met vet haar en een fletse trui op de schoolfoto stond.

Agendapaniek

Op De Klimop heerst deze week nog meer agendapaniek. Omdat de studiedag eigenlijk de dag was dat de fotograaf zou komen, moet er in allerijl een fotograaf gevonden worden die een dag eerder kan komen.

Het eerdere schoolfoto-moment is via alle kanalen gecommuniceerd, maar het is de meeste ouders ontgaan. En dus sjeest Kim naar huis om mooie kleertjes te halen en komt Mel met drie nichtjes aanzetten omdat die foto’s zo godsgruwelijk duur zijn dat je er maar beter zo veel mogelijk kinderen op kunt plempen.

En zo houdt de serie ons elke week weer een spiegeltje voor. Over agenda’s gesproken, volgende week staken de leraren. Ik moet nog even opvang regelen…