Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Allemaal beestjes in De Luizenmoeder
Foto: Robin Utrecht|Hollandse Hoogte
De tv-thermometer

De Luizenmoeder deel 6: ‛Het zijn altijd dezelfde ouders
die wroeten in luizenhaar’

journaliste

Daphne van Rossum

E

Elke week kijkt VROUW redacteur Daphne van Rossum naar de nieuwste aflevering van 'De Luizenmoeder'. Deze week over luizen, Moederdag en schoolkamp.

Je krijgt er jeuk van. Zodra het woord ‛luizen’ valt, voel ik ze over mijn hoofd lopen. Gevalletje van tussen de oren, zullen we maar zeggen. Bij De Klimop is er volgens juf Ank te weinig gedaan door de ouders om de luizen te bestrijden en moet ‘de haard’ blootgelegd worden en als een ‘terreurcel’ worden bestreden.

Klassenmoeder Hannah komt handen tekort om alle kinderen te kammen. Hoe herkenbaar. Het zijn altijd dezelfde ouders die staan te wroeten in luizenharen. De andere ouders kijken de andere kant op als ze om hulp wordt gevraagd, ze zijn druk, druk, druk of ‘het komt net niet uit’.

Of, zoals de moeder van Ahmed fijntjes zegt: ‘Mijn halve familie draagt een hoofddoek, dus het kan niet van ons vandaan komen.’

Luizenkam

Karel heeft ‘zijn luizenkam aan de wilgen gehangen’ en weigert mee te speuren naar de haard, maar komt uiteindelijk wel in actie met een onorthodoxe methode, omdat juf Ank gedreigd heeft dat kamp niet door kan gaan zolang de luizen niet bestreden zijn.

Dat ze zelf de haard blijkt te zijn, is natuurlijk een jeukende inkopper van jewelste. Dus iedereen z’n haar in de mayonaise. 

Leuke klusjes

Dat klassenmoeder Hannah wel mee mag op schoolreisje stuit Mel en Kim vreselijk tegen de borst. Dat hadden ze ook wel gewild! Maar zo werkt het. Dat zijn ongeschreven regels. De ouders die zich doorgaans het meest inzetten voor school, mogen ook mee als de leuke klusjes worden vergeven. Had je er maar meer moeten zijn!

Moederdag

Het is weer een herkenbare aflevering waarin de thema’s Moederdag, kamp en luizen kunstig aan elkaar zijn geknutseld. Juf Ank is haar militante zelf als ze tegen Walter -de vader van Rianne- blaft dat Moederdag Moederdag is en dat op Moederdag alleen moeders een cadeautje krijgen.

Ze is niet gevoelig voor het argument dat Moederdag pijnlijk zou zijn voor Kenneth en Walter omdat het twee vaders zijn. Die moeten maar wachten tot Vaderdag. Dan krijgen zij weer een cadeautje.

Knettergek

Je wordt er als leerkracht natuurlijk ook knettergek van. Van ouders die constant op hoge poten de klas in stampen om weer eens hun betweterige gelijk te halen. Zo kom je aan lesgeven niet toe en moet je constant polderen. Je zou er jeuk van krijgen.