Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: AVRO/TROS
De tv-thermometer

Zou je ze niet, die ouders die
gaan briesen bij een vmbo-advies?

journaliste

Daphne van Rossum

E

Elke week blogt VROUW-redacteur Daphne van Rossum over 'De Luizenmoeder'. Deze week over de ouder die het niet eens is met het vmbo-advies. 

 

Zou je ze niet, die ouders die verhaal gaan halen als hun kind vmbo-advies krijgt, briesen dat hun ‘briljante’ zoon of dochter ‘hoogbegaafd’ is en niet thuishoort tussen de dommeriken. Met zulke ouders krijgen ook de leerkrachten van De Klimop te maken.

 

Karel, de vader van Philippien weet het zeker. Juf Helma is ‘dement’. Daarom ziet ze het verkeerd en wordt het leven van zijn zoon ‘in de knop gebroken’ en wordt hij als ‘debiel’ weggezet op het vmbo. Over vooroordelen gesproken.

Kalm

Juf Helma blijft er zo vlak voor haar pensioen behoorlijk kalm onder en argumenteert dat ‘60% van de kinderen naar het vmbo gaat’.

Promotie

Ze heeft na veertig jaar natuurlijk wel het een en ander voorbij zien komen. En dat vader Karel zijn Philippien van school dreigt te halen, kan ook Anton niet veel schelen. Hij krijgt net een mooie promotie voorgeschoteld. En er hangt romantiek in de lucht en nee, dat is niet met hulpjuf Nancy.

Soft

In deze aflevering zien we de softe kant van Helma, die breekt als ze wordt toegezongen door het personeel en de kinderen, en bijt Hannah eindelijk eens van zich af. Juf Ank verkleed als Beatrix is hilarisch. Ze kan zo opteren voor een rol in een serie over onze voormalige koningin.

Curlingvader

Zelfs curlingvader Karel blijkt een softe plek te hebben als zijn zoon met ‘faalangst’ op het podium iedereen weet te ontroeren met een gevoelige rap voor Helma. Het is toch niet alleen de Cito-uitslag die een kind definieert. Er is zoveel meer.

En zo is het toch nog eind goed al goed. Vooral omdat er ook nog wordt gezoend in het fietsenhok. Twee eenzame zielen hebben elkaar gevonden. En als de vlinders fladderen, dan doen al die veeleisende ouders er even helemaal niet meer toe.