Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Paula Petiet (l) en Nathalie van den Berg vissen graag en presenteren 'De visvrouwen'
Foto: Sander Boer
De tv-thermometer

Vissen is
het nieuwe yoga!

journaliste

Daphne van Rossum

D

De liefde voor het vissen is er vaak met de paplepel ingegoten. Het was iets dat je met je vader deed. Ook Paula Petiet (48) kreeg de liefde voor het vissen van huis uit mee. Nu presenteert ze samen met visfanaat Nathalie van den Berg (42) de tv-serie De visvrouwen (vanaf zaterdag te zien).

Paula: "Vissen is bij mij ooit begonnen omdat ik met mijn vader en een bamboehengeltje op stap ging. Ik vond het stoer, helemaal geweldig als je dan een vis vangt. Toen ik vele jaren later met een bedrijfsuitje ging vissen klikte er weer iets in mijn hoofd. Nadat mijn partner zeer plotseling overleed moest ik echt iets gaan doen om een knopje om te zetten.

Therapie

Ik dacht: 'Ik moet naar buiten, lekker bezig zijn'. Ik had geen therapie nodig, want wat is er beter om je hoofd leeg te maken dan vissen? Vissen is het nieuwe yoga! Het is zo’n goede manier om even de drukte te ontvluchten.

Ik ben spulletjes gaan aanschaffen en heb ontzettend veel nieuwe mensen ontmoet. Vooral mannen, want het bleek dat er ontstellend weinig vrouwen vissen. Toen ik daarachter kwam dacht ik: 'Het taboe moet eraf, vrouwen kunnen net zo goed vissen als mannen!'

Podium

Drie jaar geleden heb ik besloten om te gaan wedstrijdvissen. Ik vis met een feeder; zonder dobber met een voerkorf. Zo heb ik onlangs meegedaan aan de NK-selectie feeder. Van de 82 deelnemers, waren er 3 dames bij. Ik heb mezelf naar het erepodium gevist, samen met nog een topvister mag ik naar het NK feeder vissen.

Inmiddels is vissen mijn lust en leven. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Ik vis zelfs in de winter nog, na het ijs weggehaald te hebben. Ik hoop andere vrouwen te inspireren de hengel op te pakken. Veel meiden zijn als kind met een broer of vader mee gaan vissen en ergens zit daar nog de liefde. Er is maar een klein vlammetje voor nodig om dat vuurtje weer aan te steken."

Zomerjurkje

Is Paula een zoetwatervisser, Nathalie heeft een voorkeur voor zoutwatervissen en 'straatvissen'. "Lekker met je blote voeten in de branding. Zeker als het mooi weer is lekker in een zomerjurkje. Ik heb wel dat mensen met mij op de foto willen, kennelijk is het heel bijzonder dat een vrouw staat te vissen in de branding.

Ik ga ook wel graag met de boot op zee. Dat deed ik ook al met mijn ouders: we hadden een zomerhuisje aan zee en ik weet niet beter dan dat we aan het vissen waren. Net als er voetbalfamilies zijn, waren wij een visfamilie.

In de gracht

Inmiddels heb ik mijn meiden - een tweeling van 7 - ook aan het vissen. Ik ga ze zo uit school halen en dan gaan we lekker vissen in de gracht, dat is een visvorm die steeds meer in opmars is. Dat heet ook wel streetfishen."

Bij Nathalie ligt de vriezer altijd vol met vis: "Er is niets lekkerder dan een zelf gevangen visje. Meteen fileren en dan hup de vriezer in. Het ligt vol met tong, schar, zeebaars en tong. Lekker hoor!"

De vierdelige tv-serie 'De visvrouwen' is vanaf zaterdag 15 juni om 17:00 uur te zien op RTL4.