Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Corbis
Foto: © Corbis
De Weegschaal

Dossier Gezond Eten
Waarom vallen we terug in oude eetpatronen?

voedingsdeskundige

Carina Noordervliet

N

Negen jaar lang zat ze op haar streefgewicht, maar sinds kort ziet onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet dat ze weer in haar oude patroon terugvalt. Hallo wijntjes en chocola, hallo kilo’s. Wat Carina zich sindsdien afvraagt: Hoe kan het toch dat je zo makkelijk in oude eetpatronen terugvalt?

Ik zeg het al geruime tijd vol trots: ik ben 9 jaar lang op gewicht. Natuurlijk met zo nu en dan een kerst- of vakantiekilootje eraan, die ik er vervolgens gemakkelijk weer af kreeg. Het contact met mijn cliënten, het schrijven van mijn boek en natuurlijk het schrijven voor VROUW hielden mij scherp, maar er was ook daadwerkelijk iets veranderd in mijn eet- en leefpatroon. Dacht ik...

Een jaar of 2 geleden scheurde ik mijn enkelbanden en kon ik drie maanden niet sporten. Een hel, want ik was intussen verslaafd geraakt aan sporten. Na deze drie maanden, ging ik met vakantie en brak ik mijn kleine teen. Weer 6 weken niet sporten. Op persoonlijk en zakelijk vlak waren er ook nog eens wat set backs.

Lekkers

En toen kwam het moment dat ik mij weer zeer comfortabel voelde bij het niet sporten. En dat ik me comfortabeler voelde bij een glas wijntje, een chocolaatje of ander lekkers. Alle zelfdiscipline die ik mezelf had aangeleerd, leek als sneeuw voor de zon verdwenen. Opeens merkte ik dat ik weer mijn eetpatroon van 9 jaar geleden had geadopteerd. Niet helemaal, maar wel voor een deel. En het erge is, als voedingsdeskundige weet ik inmiddels precies hoe dit proces werkt in je brein. Hoe je oud gedrag kan veranderen en nieuw gedrag kan aanleren. En andersom.

Want ook al zijn we allemaal geboren met een bepaald karakter en specifieke persoonlijkheid, er kan daadwerkelijk iets veranderen in je brein. Hersenen veranderen voortdurend. Ze passen zich aan omstandigheden aan. Dit wordt ook wel plasticiteit genoemd.

Verbindingen maken

Wij maken als volwassenen een heleboel verbindingen waar we ons niet bewust van zijn. Een nieuwe verbinding houdt in Jip-en-Janneketaal een gedachte of een denkpatroon in. We hebben zo'n 60.000 onbewuste gedachtes per dag. Dingen waar je niet meer over na hoeft te denken. Kijk maar naar hoe we autorijden, hoe we van A naar B kunnen komen, tandenpoetsen, koffie zetten. En ga zo maar door.

Door herhaling wordt een verbinding dikker. Je kunt het (metaforisch) zien als een beschermlaagje waardoor je de nieuwe verbinding, of eigenlijk nieuwe gedachte, niet meer als moeilijk ervaart. Je hebt het onder de knie. Zo'n 'beschermlaagje'is ook de reden waarom je niet meer over die 60.000 gedachtes hoeft na te denken. Gelukkig, anders zou het leven wel erg vermoeiend worden.

Maakbare hersenen

Maar er kunnen dus ook nieuwe verbindingen gemaakt worden. In zekere zin zijn hersenen maakbaar. Je kunt nieuwe verbindingen creëren. Dat wil zeggen dat je je gedrag en je vaardigheden kunt veranderen of aanpassen.

Dat kan dus ook met een nieuw eetpatroon. Er moet een nieuwe verbinding gemaakt worden, wat lukt met veel herhaling. Zo kun je jezelf heel bewust iets aanleren door bijvoorbeeld bewust te eten.

Dág oud eetgedrag

Het nadeel is dat we al een verbinding hebben lopen: je oude eetgedrag. En precies dáár zit dus zo'n oud, dik beschermlaagje omheen. En dat verdwijnt niet zomaar. Je lichaam is ontzettend slim. Je lichaam wil altijd energie besparen, dus die doet de dingen het liefst op de automatische piloot. Als je de nieuwe verbinding niet vaak herhaalt, blijf je daarom terugvallen naar het oude. Daarom denken mensen vaak na 3 weken lijnen, dat het afvallen niet lukt. Terwijl dit psychisch gezien logisch is.

Na 9 jaar dacht ik dat mijn nieuwe verbinding, mijn nieuwe eetpatroon, mijn nieuwe levensstijl zo stevig was geworden, een stevige beschermlaag had, dat ik nooit meer terug zou vallen. En toch zit die oude er ook nog. Als een oud litteken. Potverdorie. En met dat oude eetpatroon krijg ik ook een deel van de oude kilo's weer terug. Een terugval is niemand vreemd. Ook niet na 9 jaar. Terug naar mijn nieuwe verbinding.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!