Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Merel van Groningen
Foto: Eigen foto
Doorbroken taboe

'Ook meisjes uit 'normaal' gezin
kunnen in handen loverboy vallen'

Lisette de Ronde

T

Taboes, dingen waar we liever niet over praten. In deze serie doen vrouwen hun masker af en doorbreken een taboe.

Gisteren werd bekend dat de twee 20-jarige loverboys uit Zeist de cel in moeten omdat zij twee meisjes als prostituee voor zich hebben laten werken. De meisjes - 17 en 15 - waren weggelopen van huis.

Niet van een bepaalde tijd 

Dat niet alle meisjes die in de handen van een loverboy vallen uit een onstabiele thuissituatie komen, weet Merel Groningen (43). Ook zij was 15 toen ze in de handen van een loverboy viel. Iets waar ze pas jaren later over durfde te praten.

"Een jongen die meisjes ronselt kreeg pas eind jaren negentig het label 'loverboy'. Maar jeugdprostitutie bestaat natuurlijk al langer. Dat dit ook gebeurt bij meisjes uit 'goede' gezinnen wordt vaak niet gedacht. Ik kom uit een goed gezin en ben nog nooit wat tekortgekomen in mijn jeugd. Ik was 15 toen ik van een paardenmeisje een echte puber werd en de spanning op zocht."

Seks met volwassen mannen

"Een vriendinnetje was verliefd op een elf jaar oudere jongen. Ze vroeg of ik mee ging zijn honden uitlaten. Haar moeder had door dat het niet normaal was dat haar dochter met een jongen ging die zoveel ouder was en verbood haar om met hem om te gaan. Maar ik bleef."

"Hij kreeg mij in zijn macht en ik vond alles mooi. Hij liet me sigaretjes roken en zijn vrienden hadden tatoeages. Dat was ik helemaal niet gewend. In het begin was alles leuk en wilde ik vaak bij hem zijn. Maar op school ging het niet goed en thuis werd ik opstandig. En dat terwijl hij me vreselijke dingen liet doen. Ik had seks met volwassen mannen, en de opbrengsten daarvan gingen naar hem. Mijn moeder begon zich zorgen te maken en schakelde jeugdzorg in."

Vuurwapen

"Daar zeiden ze dat mijn moeder vooral niet te veel moest doen, 'lekker laten gaan', dan kwam het vanzelf wel goed. Of misschien moest ik op mezelf gaan wonen, adviseerden ze. Maar dat zag mijn moeder niet zitten. Ze zou me niet alleen laten. Dus ging ik naar een internaat waar ze me in de gaten konden houden.'

"Maar mijn loverboy wist natuurlijk dat ik daarheen ging, want ik deelde alles met hem. Hij wilde me terug en kwam me met een vuurwapen halen. De begeleiding durfde niks te doen, bang dat andere jongeren gevaar liepen, dus ik kon zo met hem mee naar huis."

Politie

"Maar lang duurde het niet, want de politie werd ingeschakeld. Later werd ik anoniem terug op het internaat geplaatst zonder dat hij het wist. Hij kon niet meer bij me komen en ik heb nooit meer wat van hem gehoord."

"Twee jaar later mocht ik weer terug naar de stad waar ik vandaan kwam. De kinderrechter had me toestemming gegeven om op kamers te gaan, want ik werd 18. Ik heb hem daar nooit gezien, maar werd toch altijd met hem geconfronteerd."

'Normale' gezinnen

"Als ik een patatje ging halen of iets moest ophalen bij de apotheek was ik altijd bang om iemand uit die tijd tegen te komen. Ik heb toen besloten om ergens anders te gaan wonen. Nog steeds vind ik het lastig om het er met mensen in mijn directe omgeving over te hebben. Ik wil geen sensatieonderwerp worden op verjaardagen. Maar dat betekent niet dat ik het taboe - dat dit bij meisjes uit een 'normaal' gezin niet gebeurt - niet wil doorbreken."

"Ik geef voorlichting op middelbare scholen en aan ouders en hulpverleners omdat ik wil laten zien dat dit iedereen kan overkomen. Om in de handen van een loverboy te vallen hoef je niet in armoede te zijn opgegroeid of een laag IQ of gescheiden ouders te hebben."

Zielig voor mijn moeder

"Ik zal nooit vergeten hoe vreselijk het was wat me is overkomen, maar ik ben er ook sterker door geworden. Ik vind het eerder zielig voor mijn moeder. Alsof zij tekortgeschoten is in de opvoeding, maar dat is niet zo. Dit kan iedereen overkomen."

Mijn moeder heeft denk ik het juiste gedaan, wat ik ook zou doen als het mijn dochter zou overkomen. Ik ben nu gelukkig met mijn man en twee kinderen en mijn leven is een stuk relaxter: ik heb mijn portie al gehad!"

Jouw taboe op VROUW.nl

Wil jij jouw taboe aan Lisette vertellen?

Dan kan dat hier!