Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Aly Kalma Bijstra
Foto: Eigen beeld
Doorbroken taboe

Aly rookte 40 jaar en
heeft nu uitgezaaide longkanker

Lisette de Ronde

T

Taboes; dingen waarover we liever niet praten. In deze serie doorbreken vrouwen een taboe. Aly Kalma-Bijlstra (60) kreeg de diagnose longkanker: "Ik begon met roken toen ik 16 was."

Aly kreeg na veertig jaar roken vier jaar geleden de diagnose uitgezaaide longkanker.

Gynaecoloog met een sigaar

"Ik begon met roken toen ik 16 was. Iets wat ik als een normale bezigheid zag. Toen ik geboren werd hing de gynaecoloog met een sigaar in zijn mond boven mijn moeder. In totaal rookte ik veertig jaar. Vijf jaar geleden ben ik gestopt. Natuurlijk werd mij al eerder geadviseerd te stoppen, maar om het daadwerkelijk te doen moest ik er voor de volle honderd procent achter staan, anders zou het toch niet lukken."

"Ik kwam op een punt waarop ik me realiseerde dat ik van het geld dat naar de sigaretten ging leukere dingen kon doen. En ook dat ik nog lang wilde genieten van de kleinkinderen zorgde ervoor dat ik definitief stopte met sigaretten. Een halfjaar later bleek het mis te zijn." 

Foute boel

"Ik had griep en mijn huisarts stuurde mij door naar het ziekenhuis om een foto te maken van mijn borst. "Even checken of het geen longontsteking is", zei hij nog. Daar bleek het foute boel: Ik had longkanker en die was uitgezaaid."

"De grond zakte onder mijn voeten vandaan en ik werd geleefd: ik ging van het ene onderzoek naar het andere. Ze konden niks meer voor me doen. Ik ging gewoon dood. Ik vroeg aan de arts hoelang ik nog had. 'Drie tot negen maanden' antwoordde hij."

Tijd rekken

Dat is inmiddels vier jaar geleden. Ik word niet meer beter, maar probeer de tijd die mij rest zoveel mogelijk te rekken. Of ik spijt heb van het roken? Nee. Ik leef en eet verder gezond, en vond altijd dat een sigaretje wel kon. Het zijn vooral de reacties van anderen die in het begin pijn deden."

"Mensen die achter je rug om over je praten, of bij een gesprek over mijn ziekte nonchalant 'Jij hebt toch ook gerookt?' zeggen. Oneerlijk dat dit zoveel bij longkanker en roken gebeurt, want als iemand doodgaat aan drank of overgewicht, hoor je niemand."

Psycholoog

"Inmiddels gaan die opmerkingen mijn ene oor in en andere oor uit. Ik heb vanuit de huisarts een psycholoog gekregen. Zij komt af en toe langs en vertelt me niet te veel van andere meningen aan te trekken. Mijn man rookt nog. Gelukkig alleen buiten, maar ik wil dat hij het überhaupt niet meer doet. Het is heel dubbel: ik vind het vervelend, maar begrijp ook dat naar een sigaret grijpen makkelijk is met zoveel stress."

"Net zoals mensen mij altijd probeerden te overtuigen dat ik moest stoppen, doe ik dat nu bij anderen. Je moet het zelf willen en kan met roken ook 100 worden. Maar het zou het beste zijn als de regering iets tegen de tabaksindustrie doet. Dat scheelt een hoop geld en levens!"

Jouw taboe op VROUW.nl

Leef jij met een taboe en wil je dat samen met VROUW-journaliste Lisette doorbreken?

Dan kan dat hier!