Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vala van den Boomen
Foto: Anna Marie Janssen
Doorbroken taboe

Vala (36) heeft cup AA:
Steeds hoopte ik dat ze zouden gaan groeien

Ismay Gijsen

K

Kleine borsten kunnen je enorm onzeker maken. In deze tijd is een fraai stel borsten het doorsnee schoonheidsideaal. Vala van den Boomen (36), hoofdredacteur van Me-to-We.nl, heeft al jaren cupmaat AA. "Een laag uitgesneden jurkje is bij mij een vlag op een modderschuit."

Zelf weet ik hoe het is om kleine borsten te hebben. Rond mijn dertiende zijn mijn borsten gestopt met groeien en blijven 'hangen' op een magere 70A. Ik vind het heerlijk om op mijn buik te kunnen slapen maar minder leuk dat ik op het strand slechts een jaar of 13 word geschat.

Zwangerschap 

Vala kampt met hetzelfde probleem; haar borsten stopten met groeien toen ze 14 was. "Ik heb drie kinderen en hoopte iedere keer dat mijn borsten zouden gaan groeien tijdens mijn zwangerschap. Bij mijn derde zwangerschap begonnen mijn borsten iets te groeien maar helaas slonken ze weer na de bevalling."

Vooral in Vala's jeugd maakten haar kleine borsten haar onzeker. "Aan mijn vaderskant hebben de vrouwen grote borsten. Mijn moeder heeft wel kleine borsten maar ze zijn niet zo klein als die van mij. Ik ben er echt bekaaid van af gekomen."

Vriendjes

In de pubertijd had Vala het meeste last van haar kleine borsten. "Toen kreeg ik vaak tijdens het zwemmen van jongens te horen dat ik 'Geen tieten' had. Van vrouwen krijg ik nooit stomme opmerkingen.

Vriendinnen met grote borsten zeggen wel eens: 'Wees maar blij, jij hebt tenminste geen pijn aan je nek en rug.' Negatieve opmerkingen zijn altijd van mannen. Maar ik heb ook vriendjes gehad die niet van grote borsten hielden en blij waren met mijn formaat."

Ongelijk

De nadelen voor Vala zijn dat ze haar borsten niet mooi vindt. "Ze zijn niet alleen klein maar ook ongelijk. Een laag uitgesneden jurkje is bij mij een vlag op een modderschuit. Bikini’s vind ik ook verschrikkelijk." 

Toch schaamt Vala zich niet voor haar lichaam. "Ik ben de fase van schaamte wel voorbij. Ik ga niet moeilijk doen op het strand of mezelf verbergen. Ik moet het er maar gewoon mee doen."

MS

Jaren geleden overwoog Vala een borstvergroting. Ze kan de operatie alleen niet ondergaan omdat ze MS heeft. "Bij een borstvergroting kunnen MS-klachten verergeren. Ook vrees ik complicaties en er wordt natuurlijk gesneden in een - in mijn geval semi - gezond lichaam. Als het verkeerd zou gaan heb ik voor de rest van mijn leven spijt.

Grote borsten zijn eigenlijk ook maar gewoon een schoonheidsideaal. Als het geen maatschappelijk ideaal was, had ik een vergroting waarschijnlijk niet eens overwogen. Ik vind dat schoonheidsideaal alleen maar vervelend en onzinnig. Niemand ziet er zo uit en het maakt vooral jonge meiden onzeker."

Wil jij ook iets vertellen voor de rubriek Doorbroken Taboe? Stuur ons je verhaal.

JIJ op VROUW