Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Willem en Manon
Foto: Willem en Manon | Eigen beeld
Doorbroken taboe

Willem had borstvorming
en onderging liposuctie: Ik ben opgelucht

Joy Leering

G

Grotere borsten, vollere lippen, minder hangende oogleden... Veel vrouwen laten aan zichzelf sleutelen. Maar wanneer hoor je ooit iets van een man die hiervoor uitkomt? Wij vonden Willem van Dijk (30) bereid over zijn ingreep te vertellen.

De Amerikaanse rapper Kanye West (40) praatte recent openlijk over zijn liposuctie. Zijn beweegreden was dat hij niet wilde dat anderen hem een fatty noemen. Maar niet alleen mannelijke beroemdheden gaan onder het mes: ook de 'gewone man' ondergaat plastische chirurgie.

 

Borstvorming

Willem werkt in de IT en had sinds de puberteit last van gynaecomastie (borstvorming bij mannen). "Ik had wat vrouwen van mijn leeftijd ook begonnen te krijgen, maar dan een tandje minder. Normaal zou dat wegtrekken na de puberteit, maar bij mij is dat nooit gebeurd. Ik was wat zwaarder, maar ook toen die kilo’s eraf vlogen, bleven de borsten. Ik voelde me er niet prettig bij en na vijftien jaar stapte ik afgelopen december naar een kliniek in Velp, waar ik behandeld ben door drs. Wiebren van den Berg.

Ik was in de veronderstelling dat er niet alleen vetweefsel, maar ook klierweefsel bij mijn borstvorming zat. Als dat zo was, was een hele operatie noodzakelijk. Dan werd het niet alleen liposuctie, maar ook een borstverkleining. Gelukkig bleek dit niet zo te zijn. Dat was mooi meegenomen. De gedachte aan een heftige operatie had mij er jaren van weerhouden. Plus het feit dat het een paar duizend euro kost.

Vriendin

Mijn reden om liposuctie te ondergaan, was omdat ik het gevoel had dat iedereen naar me keek. Ik droeg bewust een extra t-shirt en liep anders en meer voorovergebogen. Ik voelde mij er gewoon niet prettig bij. Al beweerde mijn omgeving dat het ze nooit echt was opgevallen."

Manon (31), de vriendin van Willem, beaamt: "Hij kocht nooit strakke shirts of kleding met kleuren/stoffen die teveel tekenden. Ook liep hij niet graag in zijn blote bast en voor een vakantie probeerde hij zo slank mogelijk te zijn, zodat het minder opviel."

Tien keer heftiger

Dus toen Willem vertelde dat hij liposuctie overwoog was Manons reactie 'Doen!' "Hij was degene die er elke keer over twijfelde. Of het wel nodig was. Ik zei: 'Doe het gewoon, want op een bepaalde manier houd je er toch altijd rekening mee. Voor mij ben je met of zonder niet minder of beter, maar jij hebt er zelf last van.'"

Willem: "Ik twijfelde omdat ik op internet gevallen zag waarbij het tien keer heftiger was. Toch bleef het me achtervolgen. Dus toen ik het geld ervoor over had, ben ik er gewoon voor gegaan en nu ben ik blij dat ik het heb gedaan."

Voor en na | Velthuis kliniek

Pijnstilling

"Ook vanuit de kliniek was het een positieve ervaring. Alles ging heel gemoedelijk en ik heb er achteraf geen pijn aan overgehouden - ik was onder gehele narcose - en heb maar een dag pijnstilling gebruikt."

'Had ik het maar eerder gedaan', is dus een gedachte die Willem nu heeft. "Zeker in mijn tienerjaren had ik er profijt van gehad op psychologisch gebied. De huisarts zei al die tijd dat ik het eerst moest aankijken en dat borstvorming bij veel jongens gebeurt. Dat ik over een paar jaar moest terugkomen als het niet teruggetrokken was. Maar dat heeft zeker tien jaar geduurd."

Zelfvertrouwen

Manon ziet ook een verandering in Willems zelfvertrouwen: "Hij loopt rechtop en makkelijk zonder shirt. We hebben al nieuwe kleren geshopt! Daar hoeft hij nu niet meer over na te denken."

En een tip die ze beiden meegeven aan (partners van) mannen die liposuctie bij borstvorming overwegen? Manon: "Steun je partner in de keuze en let goed op hoe hij zich voelt. Bagatelliseer het niet, want zij voelen het zo! Voor mij hoefde hij het niet te doen, maar hij voelde zich niet helemaal zichzelf Daarom maakten we tijd en geld vrij om hem beter in zijn vel te laten zitten."

Opgelucht

Willem: "Als je me voor de operatie had gevraagd of ik hierover in gesprek wilde gaan, weet ik niet of ik dat had gedaan. Nu ben ik vooral opgelucht dat ik het toch heb gedaan en wil ik het van de daken schreeuwen.

Dus praat er open over, waarom zou het een taboe moeten zijn? Het is alleen maar beter om het bespreekbaar te maken, ook voor de mannen die liposuctie op dit moment overwegen."

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder verhaal dat je wil vertellen?

Dan kan dat hier...

Met dank aan Velthuis kliniek voor het benaderen van Willem van Dijk om zijn verhaal op VROUW.nl te doen.