Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Rachel Siwaletti (30)
Foto: Foto: Marilyn Bartman
Doorbroken taboe

Rachel: Sinds de geboorte van mijn tweede
heb ik geen zin meer in seks

journaliste

Hester Zitvast

R

Rachel Siwaletti (30) heeft in haar vlog een onderwerp aangekaart waarover amper wordt gesproken: sinds de geboorte van haar jongste dochter Rosie nu drie maanden geleden is ze haar libido kwijt. "Ik zocht herkenning en steun."

"Ik ben met vloggen begonnen toen onze oudste dochter Pip (inmiddels 3) net geboren was. Er waren heel veel zaken waar ik tegenaan liep, maar in geen enkele vlog werd gesproken over slapeloze nachten. Ik zag alleen maar lachende, blije baby's, terwijl ik midden in de nacht uren en uren met mijn huilende kind door de kamer liep.

Perfect

Natuurlijk wist ik wel dat het leven bij anderen ook niet zo perfect is als het online vaak geschetst wordt, maar ik ging toch twijfelen. Ik was toch niet de enige met een kind dat zo slecht sliep? Toen ik het onderwerp voor het eerst besprak, kreeg ik heel veel reacties van moeders die zich herkenden in mijn verhaal. En zo werden zij ook een steun voor mij.

Ik ben over alles heel open. Zo had ik een keer een woordenwisseling met mijn man Willem (31) en mij opgenomen. Het was mijn bedoeling het geluid onder de ruzie weg te draaien en er een muziekje onder te monteren, maar tijdens het editen besloot ik het niet mooier te maken.

Libido

Ik stelde me daarmee heel kwetsbaar op en toch heb ik het geluid in de vlog gelaten en online gezet. Uit de reacties bleek meteen hoezeer die eerlijkheid gewaardeerd wordt.

En een tijdje terug besloot ik te vloggen over 'geen libido na zwangerschap'. Want ik vond het niet fair om op dat gebied een picture perfect hoog te houden. Want feit is nou eenmaal dat ik sinds de geboorte van Rosie geen zin meer heb in seks.

Hardop

Het was wel even slikken om dit verhaal met 70.000 volgers te delen. Het was ook zo suf; ik nam de video over mijn verdwenen libido buiten op en liep langs een huis waar toevallig net wat mensen naar buiten kwamen.

Ik deelde het dus wel met die duizenden volgers, maar durfde het kennelijk niet echt hardop te zeggen. Daar moesten Willem en ik wel weer om lachen. Uiteraard heb ik het wel van tevoren besproken maar Willem was er helemaal oké mee. 'Gewoon doen schat', zei hij.

Borstvoeding

Ik heb inmiddels honderden berichten gekregen van vrouwen die zich volledig in mijn verhaal herkennen. 'Doordat jij dit nu zegt, durf ik het ook te bespreken met mijn man', heb ik al diverse keren gelezen.

Die herkenning is fantastisch. De fijnste opbrengst voor mij is dat ik volledig gerustgesteld ben; het schijnt echt tijdelijk te zijn. Het heeft onder meer te maken met hormonen en borstvoeding. Mijn lijf staat momenteel in dienst van een baby.

Seks

Ik ben er heel onzeker over geweest. Ik ging toch twijfelen, ik had toch een goede relatie? Ik houd toch van hem? Maar waarom wil ik dan geen seks? Geen seks hoeft een goede relatie niet in de weg te staan, weet ik nu.

Juist door dit te bespreken, wordt je relatie sterker. Voor Willem is het overigens ook fijn te horen dat dit erbij hoort en het tijdelijk is. Ik wil dit proces zeker blijven delen met mijn volgers. Dus als ik over een tijd stop met borstvoeding geven, zal ik ook laten weten of dat van invloed is op ons seksleven."