Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lucie gaat nog elk jaar naar de sekscamping
Foto: HH
Doorbroken taboe

Lucie (74): Ik ga nog elk jaar
naar de sekscamping

journaliste

Daphne van Rossum

K

Kunstenares Lucie Meulendijks (74) ontblootte haar borsten toen ze als toeschouwer naar de Canal Parade stond te kijken en werd daarmee vorig jaar onbedoeld de ster van de Pride. Sindsdien is de kleurrijke Lucie regelmatig in het nieuws: "Ik ben daar blij mee want ik wil één ding rechtzetten: het beeld dat ouderen seksloos zijn, is onterecht." Vanwege de Pride dit weekend, herplaatsen we het interview dat we met Lucie hadden.

Het is een feestje om Lucie te spreken; ze is zo’n leuke sprankelende en onorthodoxe vrouw! Vroeger had je daar een televisieprogramma voor: Paradijsvogels. Lucie zou er zo in kunnen. Maar helaas bestaat dat programma niet meer.

Vrije seks

De verhalen die ze vertelt, lijken uit een ander tijdperk te komen: de jaren dat alles nog vrij en blij was. Toen vrouwen nog in een minirokje liepen, van partnerruil niet raar werd opgekeken en nog complete gezinnen naar het naaktstrand gingen. Kortom, de onbekommerde jaren zestig en zeventig. De jaren van onze ouders, maar ook de tijd waarin velen van ons opgroeiden.

Lucie en haar LAT-vriend Otto (80) rijden elke zomer naar een naturistencamping. Afgelopen jaar naar eentje in Zuid-Frankrijk. En zonder dat ik het vraag, zegt ze: "En ja, daar hebben we ook seks in de vrije natuur. Veel mensen weten het niet, maar er zijn campings waar je gewoon aan vrije seks kunt doen."

Soa-test

Eén keer in de drie maanden doet ze een soa-test bij de GGD, vanwege de seksuele contacten die ze heeft: "Denkt dat meisje aan de balie dat ik aan het verkeerde adres ben. Alsof een vrouw van in de zeventig geen seks meer heeft. Word ik toegesproken alsof ik een kind ben."

Ze verzet zich tegen de betutteling van ouderen: "Alsof we niks meer zelf kunnen. Zodra je ouder wordt, treden mensen je heel vervelend tegemoet. Alsof je een klein kind bent. Met zo’n toontje. En dat terwijl ik een heel leven heb gehad, met veel levenservaring en nog steeds midden in het leven sta. Mensen moesten eens weten."

Eigen Beeld

Nudist

Ook is ze fel tegen de oprukkende preutsheid: "Ik ben een nudist in hart en nieren. Otto en ik zijn lid van de naturistenbond en als het even kan, gaan we naar een naturistencamping. Dat vrije van vroeger zie je bijna niet meer. Mensen zijn zo preuts geworden en bedekken zich alleen nog maar.

Ik begrijp dat niet. Met dit lichaam heb je kinderen gebaard en gevoed, wees er trots op! Vroeger zag je overal blote borsten: op het strand, in het park... Je kon op het naaktstrand ook gewoon topless de strandtent binnenlopen. Ik begrijp niet waarom dat nu zo’n taboe is.

Seksclubs

Ik woon aan een gracht en ik zie elke dag bootjes varen met daarin mannen met ontblote borst. Waarom moeten wij vrouwen alles wegstoppen? Naaktheid zou aangemoedigd moeten worden, in plaats van verborgen. Ik loop nog altijd graag in een korte rok. Otto vindt mijn benen nog altijd prachtig.

Pas na mijn vijftigste ben ik seksueel bevrijd geraakt, dus je kunt wel stellen dat ik het een en ander in te halen had. Er is voor mij geen enkel taboe. We gaan graag naar seksclubs en ontmoeten daar veel mensen van boven de zestig.

Seks

Ik ben daar open over, maar merk dat er soms negatief op wordt gereageerd, vooral door vrouwen. Kennelijk is de combinatie 'ouderen' en 'seks' voor veel mensen toch ongemakkelijk. Terwijl ik denk: 'We doen niemand kwaad, we genieten van het leven!"

Lucie is bezig met haar autobiografie. Daarin schrijft ze ook de dingen op die moeilijk zijn: "Je moet weten: ouder worden is niet altijd een groot feest. Ik ondervind er ook de nadelen van: ik heb een slecht hart, veel last van mijn rug en ’s nachts vaak een droge mond.

Depressief

Ook vergeet ik soms mijn boodschappen bij de supermarkt. En ik ben steeds vaker bang in het verkeer: door al die appende fietsers is het voor mij steeds onveiliger. En je motoriek verandert. Laatst viel ik bij de supermarkt - omdat ze de stoeprand hadden veranderd - en was mijn gezicht kapot.

Soms word ik er depressief van, dan vind ik het leven maar een klus. Ik maak ook echt heftige dingen mee. Zo ben ik het ziekenhuis in geslagen door een man wiens blik ik per ongeluk ving. Ik had 'verkeerd' naar hem gekeken kennelijk. Daar heb ik lang van moeten herstellen en dat heeft zeker niet bijgedragen aan mijn gevoel van veiligheid op straat.

Toch vind ik genoeg vreugde in de dingen die ik nog wel kan. Ik maak elke dag een fietstocht. Ga graag op reis, met Otto op pad, we zijn nog volop seksueel actief. Ik heb betere orgasmes dan ooit. Ik vermaak me wel!"

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder verhaal dat je wil delen?

Klik dan hier!