Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123RF
Foto: © 123RF
Elke Dag Mooi

10 tips voor perfecte vakantiefoto’s

Redactie VROUW

D

De vakantieperiode is weer aangebroken en menig Nederland trekt er op uit. Dit is ook de periode waarop vakantiegangers de meeste kiekjes schieten. Niet tevreden met de foto’s van vorig jaar? Geen zorgen. Met de volgende tien tips maakt iedereen voortaan de perfecte vakantiefoto’s.

1. Vermijd de eindeloze selfies

Als je alleen op reis gaat, snappen we dat er soms niemand om je heen is die een foto van je kan maken. Dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je het heft in eigen handen neemt en op de knop drukt. Maar is er wel iemand in de buurt of ben je niet alleen, laat de ander de foto nemen. Er is niets vervelender dan door tien selfies in je nieuwsoverzicht op Facebook heen te scrollen. Wat wél leuk is:

  • Groepsfoto's
  • Een foto van jezelf is ook leuk, als iemand anders maar de foto neemt
  • Kiekjes van de inheemse bevolking
  • Vakantiefoto’s waarbij niemand in de camera kijkt

 

2. Haastige spoed is zelden goed

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je in een haastige toestand een plaatje schiet, maar achteraf pas ziet dat je creatie compleet wazig is. De gouden tip voor de volgende keer: neem de tijd, focus en schiet. Soms kun je er niets aan doen en heb je een trillende hand. Neem in dat geval een tripod mee.  Doordat het fototoestel op een standaard rust, krijg je geen onscherpe afbeeldingen.

 

Nadeel: je sleept extra gewicht mee en fotografeert vanuit dezelfde invalshoek. 

 

--- De mooiste strandtassen vind je hier ---

 

3. Kijk om je heen

Uiteindelijk wil je een collectie van mooie herinneringen verzamelen. Let daarbij op dingen die je normaal niet op zouden vallen. Zoom in op dat lieveheersbeestjes op dat blaadje of maak een mooie zonsondergangfoto. Dit soort plaatjes maak je áltijd horizontaal. Niets is vervelender dan een reeks kromme foto’s van het strand te zien.

 

4. Compositie

Voor het hek van het Witte Huis poseren, weer de duizendste foto maken van het Vaticaan of de zon ‘meten’ met je hand. Die foto’s hebben we al gezien en zijn zeker niet origineel. Focus je op een detail van het Witte Huis, ga op de grond liggen en maak vanuit zo’n invalshoek een foto van de zon of schiet het Vaticaan eens van een andere hoek. Je foto’s zijn meteen een stuk professioneler en het is een plezier om door al die plaatjes te scrollen.

 

5. Neem de gebruiksaanwijzing van je camera grondig door

Of je nou een dure of goedkope camera, in beide gevallen heeft de gadget allerlei snufjes om je foto’s naar een hoger niveau te tillen. Waar dient elk knopje voor en hoe staat je camera ingesteld? In de meeste camera’s kun je het lichtbalans instellen en met de duurdere camera’s kun je aan de lens draaien om je foto scherp te stellen.

 

Tip: Van plan een nieuw fototoestel aan te schaffen? Overweeg een toestel dat resistant is tegen water.

 

6. Bedenk een coverfoto

Bedenk op basis van je vakantiebestemming een originele foto die je kunt gebruiken als coverfoto van je fotoalbum, of als eerste plaatje in je tijdlijn op Facebook. Schrijf iets in het zand op het strand of ontwerp letters van takjes en bladeren. Laat je creatieve brein de vrije loop.

 

--- Tips om je huid te beschermen tegen zonschade ---

 

7. Magic hour

Dit gouden uurtje is kort na zonsopgang en net voor zonsondergang. Fotografen fotograferen het liefst tijdens dit magsiche uurtje. Daglicht is tijdens dit tijdstip roder en zachter en maakt foto’s extra mooi. 

 

8. Wel of geen flits?

Flits is helaas niet altijd je beste vriend. De juiste belichting is cruciaal voor een perfect kunstwerk. Helaas bezorgt flits in de meeste gevallen voor rode ogen. Bij fel zonlicht ontstaat vaak diepzwarte schaduw, die allerlei belichtingsproblemen met zich meebrengt.

 

9. Denk als een fotograaf

Fotografen kijken anders naar de wereld en denken altijd aan het eindresultaat. Weerspiegelingen zijn zeer aan te raden voor extra variatie in je verzameling, zoals een zelfportret in het water of denk bijvoorbeeld aan een weerspiegeling van de omgeving in je zonnebril.

 

--- Pimp ook je zonnebril! ---

 

10. Neem een extra geheugenkaart mee

Bespaar niet met geheugenkaarten! Hoe vervelend is het om tijdens je vakantie verschillende foto’s te wissen, omdat je niet genoeg geheugen meer hebt. En sla altijd ergens op. Je wilt niets verliezen of wel?

 

Benieuwd naar de perfecte bikinifoto? Met deze tips poseer je net zo zelfverzekerd als topmodel Gisele Bündchen.

Gerelateerde onderwerpen