Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
Elke Dag Mooi

Praat mee
Bikinifoto’s van andere vrouwen: dit doet het écht met ons!

Redactie VROUW

D

De zomer is in volle gang en dat betekent: bikiniweer! Op social media wemelt het dan ook van de foto’s in badkleding. Van vrouwen met een afgetraind lichaam tot moeders die vol trots hun mamalichaam tonen. Maar wat doet het eigenlijk met ons eigen zelfbeeld als we deze zomerse kiekjes bekijken? Psycholoog Roos Woltering legt uit.

“Vrouwen vergelijken zichzelf dolgraag met anderen, vooral op het gebied van uiterlijk”, vertelt Roos. “Dus als we een bikinifoto voorbij zien komen op social media, dan doet dat zéker iets met ons. Wat het precies doet met je zelfvertrouwen hangt er vanaf of je beter of slechter afsteekt bij de vrouw op de foto.”

Zelfvertrouwen

“Vooral bij vrouwen die weinig zelfvertrouwen hebben, kan een foto van een vrouw die stralend in haar mooie bikini met haar afgetrainde lichaam voor de camera poseert, heel frustrerend zijn. Zij hebben dat perfecte lijf niet en krijgen door deze bewuste kiekjes vaak het idee dat zij er ook zo uit moeten zien. Dat kan negatieve gevoelens oproepen”, vertelt Roos.

“Zie je echter een foto van een vrouwenlijf waarin jij jezelf wél kunt herkennen, dan heeft het juist een positief effect. Jij hebt immers hetzelfde of een beter figuur dan die vrouw op de foto en zij post wel zonder schaamte een bikinikiekje op Instagram. En ze heeft nog honderd likes ook! Vrouwen realiseren zich dat het allemaal niet picture perfect hoeft te zijn. Dit kan je zelfvertrouwen een boost geven.”

Echte vrouwenvormen

Dat is volgens Roos ook precies de reden dat graatmagere modellen anno 2015 in de media steeds vaker worden vervangen door vrouwen met ‘echte’ lijven. “Dit beeld is veel realistischer. Het zijn vrouwenlichamen waar de gemiddelde vrouw zich aan kan meten en die dus ook een positief gevoel bij ons oproepen”, aldus Roos.

Herkenbaar? Praat hieronder mee.

Lees meer: