Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
Elke Dag Mooi

Advies
Het strand werkt bevrijdend: al die doodgewone lijven met gebreken!

Redactie VROUW

W

Waar de een zonder moeite een bikini aantrekt, ziet de ander er als een berg tegenop om uit de kleren te gaan. Hoe komt dat? Waar komt bikinivrees vandaan en belangrijker nog: hoe kom je er vanaf? VROUW.nl zet het op een rij!

Bikinivrees is een veelvoorkomend probleem onder vrouwen. Maar waarom vinden we het zo eng om schaars gekleed op het strand te ploffen? Onzekerheid, schaamte en preutsheid spelen vaak een grote rol. "Met een laag kleding hebben we deze angsten onder controle, maar als de kleding uitgaat, voelen we ons kwetsbaar. We zijn bang wat anderen van ons zeggen of denken", vertelt seksuoloog Rika Ponnet in Het Laatste Nieuws.

Blote lichaam

"We zijn niet gewend om met weinig kleding om het lijf over straat te gaan. Simpelweg omdat het daar het merendeel van het jaar te koud voor is. Het voelt voor veel mensen in de zomermaanden daarom heel onwennig aan om ineens met blote armen en benen de deur uit te gaan én dan hebben we het woord badkleding nog niet eens genoemd", vertelt Ponnet.

Sociale controle

"Daarnaast speelt ook de sociale controle een grote rol. We zijn niet alleen kritisch op ons eigen lichaam maar ook op dat van anderen. Zo vinden we al snel dat we te veel bloot tonen, die rok te kort is of dat decollete te diep. We willen voldoen aan een bepaald beeld. Althans ... in het dagelijks leven."

"In de vakantie zie je daar namelijk niets meer van terug", vervolgt Ponnet. "Kijk maar eens wat mensen in het buitenland van zichzelf laten zien. Daar is geen sociale controle waardoor we meer durven. Dat is ook wat vakantie betekent: vrijheid. Niets moet, we zijn ontspannen en het maakt allemaal niet meer uit."

Tips tegen bikinivrees

Al snapt Ponnet wel dat vrouwen het soms eng vinden om uit de kleren te gaan. "In veel tijdschriften zie je alleen maar perfecte modellen. Dat creëert onzekerheid bij vrouwen. Maar ga eens naar het strand en je zult zien: je bent meteen gerustgesteld. Het werkt vaak heel opluchtend: al die doodgewone lijven met gebreken", aldus Ponnet.

Heb je tóch moeite om op je vakantiebestemming die bikini aan te trekken? Wij hebben drie tips op een rij gezet om van je bikinivrees af te komen!

1. Je kent niemand

In het buitenland ken je, op je gezin na, waarschijnlijk maar weinig mensen. Een Spaanse of Turkse badgast zal heus geen ‘lollige’ opmerkingen maken over je zwabberkuiten. En als hij het wel doet: je verstaat er gelukkig geen snars van.

2. Ga voor een badpak

Badpakken zijn ideaal omdat ze een groot deel van de buik en heupen bedekken. Ze zijn bovendien in de mode, vooral de jaren vijftig-modellen met inpandige ‘buikverminderaars’ en ‘raketcups’.

3. Gezelligheid

Bedenk tot slot dat veel sterren inderdaad perfecte bikinibody’s hebben, maar dat ze daarvoor wel permanent op een dieet van zeven bevroren aardbeien en een halve paprika per dag moeten leven. Erg ongezellig, terwijl jij juist ‘heel gezellig’ leeft.