Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Hollandse Hoogte
Foto: © Hollandse Hoogte
Elke Dag Mooi

Praat mee
Waarom doen we zo geheimzinnig over botox?

Redactie VROUW

I

In haar nieuwe programma Sophie in de kreukels onderzoekt Sophie Hilbrand hoe ver vrouwen gaan om jong te blijven. Ze onderzoekt de psychologie van het uiterlijk, de druk van het schoonheidsideaal en het taboe rondom botox. Want waarom staat de wereld op de kop als we vermoeden dat iemand iets heeft laten doen? VROUW vroeg het psycholoog Roos Woltering.

"Vrouwen vergelijken zich van nature heel graag met anderen vrouwen, waaronder ook bekende Nederlanders", vertelt psycholoog Roos Woltering. . “Al wordt er in de media natuurlijk wel vaak een droomplaatje geschetst. BN’ers verschijnen altijd perfect gekapt en gestyled op de beeldbuis en in bladen. Aan dat beeld spiegelen we ons allemaal maar wat graag, ook al is dat niet altijd even realistisch”, legt Roos uit.

Perfecte plaatje

“Als er dan een moment komt waarop we ontdekken dat een BN’er of die buurvrouw van 55 zonder rimpels een beetje hulp heeft gehad, geeft ons dat een goed gevoel. Zie je wel, ze zijn helemaal niet zo perfect als ze eruit zien. Dat is vaak het gevoel dat deze ontdekking oproept. In plaats dat we er blij van worden, slaan we juist aan het roddelen en laten we ons negatief uit over botox”, vervolgt Roos. “We voelen ons beter als we weten dat deze mensen ook menselijk zijn én vinden het heerlijk om nog even te bevestigen dat ze niet van nature zo fantastisch blijken te zijn.”

Botox? Taboe!

Voor het feit dat er nog steeds een taboe heerst op botox, heeft Roos wel een verklaring. “We hechten in onze cultuur veel waarde aan een jong uiterlijk, dat geldt zeker voor vrouwen. De druk van het schoonheidsideaal om jong, knap en slank te zijn (en te blijven) is enorm. Toegeven dat je hulp nodig hebt om je jonge strakke huid te behouden en daarmee indirect zeggen dat je oud wordt, is iets waar we ons, stom genoeg, voor schamen.”

Daarnaast verlangen we, in een wereld waarin heel veel nep is, stiekem allemaal enorm naar echtheid. “Alles moet natuurlijk en echt zijn én het moet vooral allemaal vanzelf gaan. We willen allemaal een strakke huid zonder rimpels. Maar als daar botox aan te pas is gekomen, is de echtheid in een klap verdwenen. Dat is precies wat we niet willen, en waardoor er nog steeds een taboe heerst”, aldus Woltering.

Wat vinden jullie van botox? Zouden jullie het zelf gebruiken of hebben jullie het zelf gebruikt? En wat vinden jullie van andere vrouwen die het gebruiken?

Praat met ons mee!