Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Styling coach geeft kledingadvies
Elke Dag Mooi

Zó weet je welke
kleuren jou staan!

Eva van Riet

M

Met de zomer voor de deur - en hopelijk ook zomerse temperaturen - is het tijd voor een nieuwe garderobe! Maar wat trek je aan op het terras? En wat naar kantoor? Volgens style- & imagocoach Nynke Politiek is kleur de basis van iedere geslaagde outfit. Zij gaf drie VROUW-lezeressen een speciaal kleur- en stijladvies.

Kleur is volgens Nynke Politiek heel belangrijk. "Als kind krijg je al vanaf je geboorte een bepaalde kleur mee die goed is. Ook later spelen kleuren een grote rol in de maatschappij. Wil je autoriteit uitstralen of juist professionele deskundigheid? Voor dit laatste ga je bijvoorbeeld voor een donkere kleur. Een lichte kleur staat juist weer voor toegankelijkheid."

Gele ondertoon

Maar hoe kom je er nou achter welke kleur bij je past? "We kijken altijd naar de uiterlijke kenmerken van iemand, zoals huid, haar en oogkleur. Door een warme én een koele kleur bij je gezicht te houden en vervolgens weer snel weg te trekken, ontdek je welke kleur jou het beste staat." 

"We noemen een kleur warm als een kleur een gele ondertoon heeft. En een kleur koel als hij een blauwe ondertoon heeft. Let er hierbij bijvoorbeeld op of je ogen stralen, je gezicht niet bleek lijkt en of je geen schaduwen in je gezicht hebt."

Hokjescultuur

Nynke waakt ervoor om mensen in de welbekende 'hokjes' te plaatsen en geeft aan dat bij iedere persoon een eigen kleur past. "Mensen met bruine haren of blauwe ogen hoeven dus niet allemaal per se dezelfde kleuren te dragen. Het verschilt echt per persoon."

"Want naast de uiterlijke kenmerken is het ook juist belangrijk om rekening te houden met iemands persoonlijkheid. Vanaf 21 jaar kun je een persoonlijke kleurenanalyse bij jezelf (laten) doen en deze zal positief op jou van invloed zijn totdat je haren grijs worden!"

Onbekende kleuren

"Spelen met kleur heeft niet alleen invloed op jezelf, maar ook op een ander. Stel je dus ook zeker open voor onbekende kleuren. Wat voor effect heb je ineens op iemand in een andere kleur kleding? Terwijl je met kleuren experimenteert, is het belangrijk dat je voor een kleur kiest die bij je past. Maar draag vooral geen kleuren die je niet mooi vindt. Want dat straal je uiteindelijk ook uit!"

Gerelateerde onderwerpen