Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vrouw met blote benen
Foto: Hollandse Hoogte
Elke Dag Mooi

Borstelen, scrubben, peelen...
Benen zonder bobbels!

beautyjournalist

Enith Oostlander

C

Cellulite (spreek uit als celluliet) is niet hetzelfde als cellulitis. Je praat over cellulitis als iemand een bacteriële infectie heeft, die leidt tot een ontsteking van het weefsel. Bij cellulite daarentegen is er sprake van een verkleving van onderhuids weefsel, waardoor de welbekende bobbeltjes ontstaan (daarom ook wel sinaasappelhuid genoemd).

Cellulite komt, ongeacht gewicht en leeftijd, in meer of mindere mate voor bij meer dan 80% van de vrouwen. Het is grotendeels erfelijk, maar ook hormonen zijn vaak boosdoeners. Pilgebruik, zwangerschap en de menopauze kunnen cellulite aanwakkeren, maar ongezonde eetgewoontes, roken en te weinig beweging verergeren het. Wie dit wil voorkomen en nog cellulite-light heeft (alleen zichtbaar als je in de huid knijpt), kan de volgende stappen volgen. 

1. Droog borstelen 

Door dagelijks, voordat je onder de douche stapt, met een droge lichaamsborstel over de droge huid te borstelen, komt de microcirculatie in de huid op gang, waardoor afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. De huid wordt eerst rood en gaat waarschijnlijk tintelen, maar ziet er daarna egaler en steviger uit en krijgt een mooie tint. Gebruik een borstel van natuurlijk haar (stug, maar niet te hard) en strijk in lange halen van beneden naar boven (naar het hart toe).

2. Scrubben en peelen

Net als een scrubgel verwijdert een peeling dode huidcellen, waardoor jonge huidcellen aan de oppervlakte komen en de huid weer fris oogt. Bovendien kunnen werkstoffen beter in de huidlagen dringen. Het verschil tussen die twee is dat een peeling vaak fruitzuren (AHA/alpha hydroxy acids of BHA/salicylzuur) bevat die op een zachte manier de oppervlakkige huidcellen losweken. Je hebt ze voor het gezicht, maar sommige merken hebben ook peelings voor de rest van het lichaam.

3. Verstevigende bodylotion

Smeer dagelijks, na het scrubben of peelen, de huid in met een huid-aanspannende bodylotion of anti-cellulite-crème. Houd het smeren en masseren minstens twee maanden vol, want pas na vier weken kun je een egalere, strakkere huid verwachten. Het drinken van veel cafeïne mag dan worden afgeraden om cellulite tegen te gaan, in anti-cellulite-crèmes heeft het stofje juist een gúnstig effect. Net als cacao stimuleert cafeïne op de huid de stofwisseling en heeft het een lipolytisch effect; het heeft vetafbrekende eigenschappen.

4. Bioslimming bodywrap

In het assortiment van cellulitebehandelingen bij de beautysalons vind je ook de bioslimming bodywrap. De afwisselend warme en koude afslankende lichaamspakkingen met planten- en algenextracten en een hoge concentratie cafeïne en essentiële oliën, zorgen voor een verbeterde bloedcirculatie. Ze stimuleren vetverbranding in de tweede huidlaag, waardoor je serieuze centimeters kunt verliezen en cellulite wordt teruggedrongen.

Gerelateerde onderwerpen