Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: EyeEm Mobile GmbH
Gezond verstand

Met deze 5 tips zeg jij 'nee'
tegen een wijntje!

Naomi Melchers

E

Een feestje, etentje, of gezellig een drankje doen. Als je hier aan denkt, denk je vaak ook aan een glas wijn of een andere alcoholische versnapering. Het is namelijk een deel van onze cultuur geworden, of we het nu willen of niet. Maar alcohol drinken is echt niet altijd 'logisch'. 

Er zijn genoeg mensen die niet mogen, kunnen of willen drinken. Ben jij één van deze mensen en wil je leren hoe je de verleiding kunt weerstaan? Hier zijn 5 tips om ervoor te zorgen dat jij een glaasje minder drinkt.

1. Drink geen alcohol als je dorst hebt

Ja, je leest het goed. Wat je het beste kunt doen, is eerst een glas water of fris drinken en daarna genieten van een biertje of wijn. De reden? Alcohol droogt uit.

Zo drink je je wijntje niet meteen achter elkaar op, maar kun je er ook nog eens meer van genieten. Win-win!

2. Beloon jezelf

Niet, of minder, drinken is heus geen straf, maar het kan soms wel even wennen zijn. Stel voor jezelf een limiet en als je dat een week hebt volgehouden, heb je recht op een beloning.

Denk aan dat leuke jurkje dat je al lang op het oog hebt, of misschien die veel te dure koffie bij je favoriete café.  

3. Schrijf het op

Waarom wil je precies stoppen? Dat kan zijn om gezondheidsredenen, maar ook omdat het fijner is voor je portemonnee. Schrijf het op en als er een verleiding langskomt, denk terug aan waarom je bent gestopt.

En vraag je bij het nemen van een drankje af of dit het echt waard is. Hint: meestal is dat het niet. 

4. Alcoholvrij maakt je blij

Tegenwoordig zijn er zoveel dranken die alcoholvrij zijn. Kijk alleen al naar Radler 0.0, verfrissende mocktails of ge-dealcoholiseerde wijn. 

Deze wijn wordt eerst ‘normaal’ geproduceerd en aan het einde van het proces wordt de alcohol eruit gehaald. Zo blijft de smaak hetzelfde, maar het is wel een stuk beter voor je.

5. Vertel het aan anderen

Best vervelend om steeds de volgende vraag te beantwoorden: “Hoezo drink je niet? Ah kom op, ééntje kan toch wel?” Een manier om dat te vermijden, is om van tevoren aan je vrienden te vertellen dat je die avond niet, of iets minder drinkt.

Zo ontwijk je de vraag en krijg je een steuntje in de rug, da’s altijd mooi meegenomen.