Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Cultura Images RF | RUSS RODHE
Gezond verstand

Dít doet de zon
met je lichaam en geest!

Naomi Melchers

H

Het is al langer dan een week zonnig in Nederland en de jassen blijven aan de kapstok hangen. Ons humeur wordt steeds beter; we zijn vrolijker en lachen meer. Hoe komt het toch dat we ons beter voelen met mooi weer en dat de zon zoveel effect op ons heeft? Lees hier de 5 redenen waarom warm weer zo goed voor je is!

1. Je wordt actiever

Natuurlijk zou je best buiten willen hardlopen, maar je ziet de regendruppels al vallen. De hond uitlaten gaat ook snel-snel, want je wil weer lekker warm binnen zijn. Met warm weer is er een wereld van verschil, letterlijk. In de zonnige gebieden van de wereld zijn mensen buiten actiever en sporten ze vaker. Het helpt inderdaad als je een blokje om kunt lopen zonder je paraplu mee te nemen – die weer eens kapot klapt.

2.  Goed voor hart en longen

Koud weer kan een negatieve impact hebben op je gezondheid, vooral op je hart en luchtwegen. Hoe meer je lichaam warmte moet reguleren, hoe meer effect dat heeft op de bloeddruk en dit kan zorgen voor langdurige schade. Dus je werkt ook nog eens aan je gezondheid als je de komende dagen relaxt op een terras.

3. Vitamine D

Deze heb je vast vaker gehoord, maar mag niet ontbreken: zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het helpt niet alleen bij het behoud van gezonde botten, er is ook een verminderde kans op diabetes, kanker en griep als je voldoende vitamine D aanmaakt.

Vergeet niet om je goed in te smeren met zonnebrandcrème voor je de zon in gaat, vitamine D krijg je zo ook binnen.

4. Gezondere maaltijden

Van een frisse caesar salade, naar een licht soepje of nog een waterijsje? Het eten van stamppotten, stoofpotten en andere winterse kost laten we nu (vaker) achterwege. De spijsvertering moet hard werken om grote maaltijden te verwerken, vooral als ze veel eiwitten bevatten, zoals vlees en kaas.

Hierdoor krijg je het warm, terwijl je dat in de zomer juist niet wilt hebben. Maar natuurlijk is het niet elke dag ‘hier een salade en daar een zomerse smoothie’; een lekker kroketje kunnen we soms niet weerstaan!

5. Seasonal Affective Disorder

Je kunt het ook afkorten tot SAD (oftewel: ‛winterdepressie’). De klachten variëren van een vermoeid gevoel tot stress en somberheid – en 3% van de volwassen Nederlanders kampt hiermee. Volgens onderzoek worden de symptomen veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht.

Het licht komt via het netvlies binnen, dat chemische processen in de hersenen op gang brengt. Deze stoffen regelen onze biologische klok, die verstoord raakt als er te weinig zonlicht is. Gelukkig stijgt het aantal zonuren de komende tijd – met als topmaanden mei, juni en juli – waardoor de winterdepressie maandenlang verleden tijd is.