Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | eyeEm GmbH
Gezond verstand

7 Verrassende manieren waarop bamboe
je gezondheid kan verbeteren!

Demi Ravia

B

Bamboe is een van de weinige planten die op zoveel verschillende manieren gebruikt kan worden. In Azië wordt het gebruikt om te bouwen, te koken en zelfs om muziek mee te maken. Maar veel mensen weten niet dat bamboe ook erg goed is voor onze gezondheid. Het bevat enorm veel vitamines, mineralen en vezels die allemaal bijdragen aan de verbetering van onze gezondheid.

Lees hieronder 7 manieren waarop bamboe je gezondheid helpt.

1. Afvallen

Bamboe wordt vaak gebruikt bij het afvallen. De plant zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, maar bevat tegelijkertijd heel weinig calorieën. Je loopt dus minder snel rond met dat vervelende hongergevoel en krijgt ook nog eens minder calorieën binnen. Win-win. 

2. Cholesterol en suikerspiegel

Ook zal de plant helpen om de LDL-cholesterol te verlagen en kan daarom gebruikt worden tegen hoge cholesterol. Het houdt je bloedvaten stevig, elastisch en gezond. 

Verder zorgen de mineralen in bamboe voor een stabiele bloedsuikerspiegel, wat betekent dat er minder vet wordt opgestapeld in het bloed.

3. Immuunsysteem

Ben je snel verkouden of ben jij altijd degene die de griep oploopt? Goed nieuws: door de sterke voedingsstoffen die bamboe bevat, krijgt je immuunsysteem een flinke boost. De plant biedt je meer bescherming tegen verkoudheid, griep en infecties. Het kan zelfs het herstel van een longontsteking bevorderen.

4. Huidklachten en -veroudering 

Een mineraal dat voorkomt in bamboe is kiezelzuur, dat een positief effect heeft op bepaalde huidklachten. Zo kunnen acne en andere irritaties – in de vorm van huidschilfers, rode plekken of jeuk – hiermee verminderd of zelfs verholpen worden. Door het mineraal genezen wondjes ook sneller.

Kiezelzuur is een onderdeel van collageen en speelt daarom ook een rol bij anti-aging. Het zorgt voor een soepele, elastische, stralende en gladde huid die huidveroudering tegengaat. Iets wat natuurlijk iedereen wel wil!

5. Spijsvertering 

Verder stimuleert bamboe de spieren rondom (onder meer) je maag en zal er meer gal worden aangemaakt. Deze effecten zorgen voor een vlottere, en dus betere, spijsvertering. 

6. Concentratie 

Jonge bamboebladeren bevatten stoffen die zorgen voor een verbeterde concentratie. Het wordt daarom in Azië veel gebruikt door studenten, zodat zij zich beter kunnen concentreren op de leerstof – en deze sneller onthouden. Ook geeft bamboe je meer energie.

7. Haren en nagels 

Bamboe-extract heeft een verzorgende werking op je haar én je nagels. De mineralen in bamboe zorgen voor versterking van de nagels, waardoor ze minder snel afbreken en er gezonder uitzien.

Ook is bamboe goed voor je haren. De mineralen zorgen voor minder haaruitval en herstellen beschadigde haarwortels, waardoor je lokken sneller en gezonder groeien. En je krijgt er ook nog eens mooi glanzend haar van!