Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Glossy

Vijf tips
voor party praat

journaliste

Sabine Leenhouts

B

Ben je geen feestnummer, maar moet je deze periode toch vaak naar nieuwjaarsborrels, bedrijfsfeestjes of andere verplichte nummers? Hier 5 tips om het gesprek een beetje op gang te houden. 

Tip 1

Bedenk van tevoren vragen of gespreksonderwerpen die voor iedereen leuk zijn. Zoals: vakantiebestemmingen, goede voornemens, wat vind je leuk om te doen als je niet werkt? 

Tip 2

Wat ook goed werkt, is een grappig filmpje op je smartphone. Internet staat er vol mee en als je samen hebt gelachen, is het ijs gebroken.

Tip 3

Gebruik de zogenaamde C&T-methode. Dit staat voor ‘compliment en transitie’ en het houdt in dat je iemand eerst een compliment geeft en daarna direct een vraag stelt die daar niets mee te maken heeft. Dit voorkomt dat de ontvanger van het compliment onbeholpen gaat staan schutteren.

Concreet: “Wat heb je een geweldig jasje aan trouwens. Maar waar ik benieuwd naar ben: hoe ken jij Chantal/Berend/Opa Jaap eigenlijk?”

Tip 4

Bedenk ook dat de meeste mensen het heerlijk vinden om over zichzelf te praten. Dus stel zoveel mogelijk vragen, vooral als je het zelf lastig vindt om te praten. Vragen over werk of de kinderen worden vrijwel altijd beloond.

Tip 5

Je kunt het gesprek verlengen door te vragen naar hun mening over een bepaald onderwerp. Als de anderen kinderen in de basisschoolleeftijd hebben, kun jij bijvoorbeeld vragen wat zij nu van die iPad-scholen vinden. Zo tast je voorzichtig hun mening af en kun je je eigen punt naar voren brengen. 

Gerelateerde onderwerpen