Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Heidy in de U.S.A.

Deel 9: 'Onbegrensde mogelijkheden?
Ik zie het niet...'

Redactie VROUW

L

Lezeres Heidy Knol (43) woont met haar man Jeroen, zoons Jesse en Teun en dochter Roos twee jaar in de Verenigde Staten. Over haar belevenissen schrijft ze voor VROUW.nl wekelijks een blog.

"Toen wij een jaar geleden aan het nadenken waren over de stap om voor een paar jaar in de VS te gaan wonen, spraken we met verschillende Nederlanders die ons waren voorgegaan. Sommigen voor een paar jaar, anderen voorgoed.

Geen droom

In deze gesprekken probeerde ik er altijd achter te komen wat er nu zo leuk is aan dit land. Want eerlijk is eerlijk: de mogelijkheid om dit te doen kwam op ons pad maar was geen grote droom. Helemaal geen droom eigenlijk. En mijn beeld van het land en zijn inwoners was niet zo heel positief.

In 1 van deze gesprekken merkte een van de Nederlanders op dat hij hier zoveel ruimte ervaart, dat er zoveel kan en mag. En dat is natuurlijk ook wel waar wij Amerika van kennen: het land dat vanwege die onbegrensde mogelijkheden al tweehonderd jaar migranten vanuit de hele wereld trekt. Deze Nederlander woont hier al een tijdje en ik nog maar kort, dus wellicht ligt het daaraan, maar ik zie het niet.

Vaccineren

Ruimte is er zeker; je kan eindeloos rijden door de middle of nowhere. Bij onze eettafel hangt een kaart van de VS met op schaal Nederland er naast getekend. Dat plaatst zaken wel in perspectief. Parkeerplaatsen zijn steevast een stuk groter dan in Nederland. Maar ruimte om te doen waarin je zin hebt? Met mijn Nederlandse perspectief ervaar ik soms een rare mix. 

Zo is het hier geaccepteerd om je kind, vanwege vakantie, eerder van school te halen of later terug te brengen. Het wordt niet aangemoedigd, en de aanwezigheid wordt strak bijgehouden op een overzicht dat we met enige regelmaat krijgen toegestuurd, maar we krijgen geen leerplicht op ons dak zoals in Nederland. Anderzijds moet ik het niet in mijn hoofd halen om de kinderen niet te laten vaccineren, precies volgens de regels, anders zijn ze niet meer welkom op school.

Football

En ik ervaar veel dingen ook als zeer gereguleerd en strak gecontroleerd: op het strandje bij het meer mag je geen alcohol drinken, (volgens een Amerikaanse kennis doen mensen dat wel maar drinken ze wijn uit een koffiebeker), kinderen mogen geen opblaasbeesten mee en honden moeten aan de lijn. En dit wordt daadwerkelijk gecontroleerd. (Zelf gezien: een loeiende sirene en een redelijk intimiderende politieman vanwege een loslopende hond ‘s ochtends om 7 uur).

Verkeer, feestjes, evenementen... Ik ervaar het als even geordend. Een paar weken geleden fietste ik met mijn oudste zoon door de wijk. Wij wonen vlakbij een American football stadium en als er een wedstrijd is, is het de hele dag feest en druk in onze wijk.

Politie

Er zijn dan heel veel mensen op straat die rondom de wedstrijd samen komen om te eten en te drinken. Niet zelden naast de kofferbak van hun auto, waaruit dan een BBQ en flessen drank te voorschijn komen. Hele gezinnen tot aan oma aan toe komen er op af. Vaak zie je thuis- en uitploeg fans naast of zelfs door elkaar staan.

Nog niet één keer heb ik gedoe, troep of zelfs maar lawaai meegemaakt. Zoonlief die vaak met zijn vader meegaat naar Ajax kan zijn verbazing niet op over de relaxte sfeer en dan vooral het door elkaar heen lopen van fans. En o ja: geen politie te zien op zo’n wedstrijddag.

Ball drop

Afgelopen oud en nieuw waren we in hartje New York, op Times Square. Daar was wel heel veel politie en was alles superstrak georganiseerd. Zonder kaartje voor een van de gelegenheden en geldig ID kwam je er niet in.

Om 00 uur is de traditionele ball drop (ziet er op tv een stuk indrukwekkender uit dan in het echt) en een kwartier later verliet iedereen ordentelijk het gebied. Wij keken met verbazing rond, geen gedoe, geen lawaai, zelfs geen zichtbaar dronken mensen.

Hypocriet 

Zoals gezegd ben ik hier nog niet lang genoeg om het te kunnen duiden. Hier en daar is het hypocriet: het mag niet maar het gebeurt wel (zoals drinken op het strandje). Je hebt alle ruimte om keuzes voor je kinderen te maken als het gaat om schoolaanwezigheid, maar niet als het gaat om hun gezondheid. Het goed georganiseerde kan natuurkijk te maken hebben met de witte bubbel waarin wij wonen, wellicht is dat elders anders.

Duidelijk is natuurlijk dat ik alles door mijn Nederlandse bril bekijk. Ook wonen in een ander land confronteert je met jezelf, eigen normen en waarden en alles wat je gewoon bent. Maar hoe het nu zit met die tegenstellingen weet ik nog niet. Ik laat het weten als ik eruit ben. Ik heb nog even..."