Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Helen's dagboek logo
Helen's dagboek

Aflevering 4:
'Hier moet ik even doorheen'

H

Helen (35) is tekstschrijver, moeder van Max (9) en Nina (6), en al tien jaar getrouwd met tv-redacteur Paul (34). Alles in haar leven lijkt perfect, maar haar huwelijk wankelt en er is een ander in beeld: Boris - een goede vriend van zowel Helen als Paul. Ze belooft Boris niet te zien, maar hij zit nog altijd in haar hoofd.

Donderdag

De kinderen zijn uit logeren en Paul en ik hebben de middag en de avond vrij. We combineren winkelen met een hapje eten - dat is lang geleden. Het is gezellig. Ik merk dat ik, terwijl ik de halve collectie in de diverse winkels door mijn handen laat gaan, items zie die 'echt Paul', maar ook 'echt Boris' zijn. In mijn hoofd winkel ik voor allebei.

Dan zie ik een vest hangen, waar ik zonder nadenken naar wijs. "Dat is leuk!" Paul draait zich om en legt meteen de link. "Heeft Boris niet zoiets?" Ik begrijp zijn associatie - het is de kleur. "Ja? Echt? Volgens mij niet hoor..." Ik weet niet of het geloofwaardig overkomt, mijn zogenaamde onwetendheid. Ik praat er snel overheen. Paul praat sportief mee.

Vrijdag

Zondag is een van onze gezamenlijke vrienden jarig: de eerste echte confrontatie 'met z’n allen' staat dus voor de deur. Goddank is die niet bij mij thuis. Mocht er een vervelende spanning ontstaan, dan kunnen we zo weg. De begroetingsscène heb ik de afgelopen dagen misschien al wel honderd keer in mijn hoofd de revue laten passeren. Iedereen is er vast al als wij binnenkomen en zal toekijken hoe ik, naast Paul, Boris drie zoenen geef. Alleen de gedachte al...

Als ik mijn stress over zondagavond met mijn moeder deel, geeft ze een simpele, praktische, maar waardevolle tip. "Drink niet te veel." Een hele opgave, in een gezelschap waar de ene fles wijn na de andere wordt opengetrokken, maar ik ga me eraan houden. Ik wil nog weleens emotioneel raken, met een glas te veel op.

Zondag

Het liefst keer ik om. Wat doe ik hier? Maar als ik deze eerste confrontatie uit de weg ga, zullen andere ontmoetingen nog lastiger worden. En ook onze reeds geplande wintersportvakantie met alle vrienden komt in gevaar, ben ik bang. Hier moet bewezen worden dat we nog best als groep kunnen functioneren. Ik druk op de bel. Paul slaat even zijn arm om me heen en drukt zich kort tegen me aan. David, al bijna dertig jaar mijn beste vriend, doet open.

Ik zie in zijn ogen dat ook hij het er moeilijk mee heeft. Ik benoem het maar, daar in de deuropening. "Stress! Ik vind dit eng!" Paul fluistert 'eigen schuld' in mijn oor en David lacht. Met weinig meer dan "Ja, hier moet je even doorheen", probeert hij mij gerust te stellen. Inderdaad, hier moet ik even doorheen. Wij allemaal.

Helen op VROUW.nl

Vanaf nu vind je de populaire VROUW magazine-rubriek 'Helen’s dagboek' vanaf de allereerste aflevering wekelijks terug op VROUW.nl. Ben je een fan van het eerste uur of heb je Helen’s avonturen altijd al (terug) willen lezen? Dan kan dat elke vrijdagochtend op VROUW.nl!