Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Logo Helen's dagboek
Helen's dagboek

Aflevering 6:
'Misschien skiet hij wel een ravijn in'

H

Helen is 35, tekstschrijver, moeder van Max en Nina en 10 jaar getrouwd met tv-redacteur Paul. Alles in haar leven lijkt perfect, maar haar huwelijk wankelt en er is een ander in beeld: Boris - een goede vriend van zowel Helen als Paul. Ze heeft beloofd hem niet op te zoeken, maar dat valt haar zwaar. 

Woensdag

Volgende week gaan we skiën. Zoals ieder jaar met de complete groep vrienden en in overleg ook mét Boris. Het stond al gepland en we denken dat het goed zal gaan. Goed, niet vlekkeloos. Als ik een nieuwe skibroek afreken, overvalt mij het trieste gevoel dat dit weleens onze laatste wintersport op deze manier kan zijn.

Donderdag

Een midlifecrisis. Ik lig in bad en lees een artikel dat daarover gaat. Zou dat het zijn? Ik herken mezelf behoorlijk in de tekst. Er wordt gesteld dat 'tot de dood ons scheidt' eigenlijk zou moeten worden vervangen door 'tot het leven ons scheidt'. Terecht: ik vind die zin al jaren behoren tot een van de grootste collectieve fabels die wij met ons huwelijksritueel in stand houden. 'Niets in de liefde is meer vanzelfsprekend. Over tien jaar kun je van een andere man houden. Of voor een nieuw leven kiezen - met of zonder partner.'

Daar heb ik dus ook al aan gedacht. Om gewoon voor mezelf te kiezen en eens even helemaal manloos door het leven te gaan. Een woest en vrijgevochten idee, maar praktisch vrijwel onuitvoerbaar. Ik heb kinderen, hoge vaste lasten en bovendien, ik denk dat ik helemaal niet alleen kán zijn...

Vrijdag

"Zie je op tegen de vakantie?" Paul haalt zijn schouders op. "Nee, niet echt. Het zal raar zijn, dat wel, maar ik verwacht geen grote problemen." Naarmate de vertrekdatum nadert, begin ik wel steeds meer onrust te voelen. Misschien ook omdat niet iedereen uit onze omgeving begrijpt dat we nu gaan, zo met z’n allen. Ik begrijp het onbegrip wel. Het is ook raar. Maar tegelijk: zo’n hechte vriendenclub is ook raar. En gevaarlijk, zo blijkt. Zet een aantal mannen en vrouwen bij elkaar en er vormen zich onderling relaties die al snel ingewikkeld worden.

Ik moet denken aan het boek De eetclub van Saskia Noort. Geen enkel probleem om over ons ook zo’n boek of film te maken, afgezien van het dramatische moordaspect uiteraard. "Meisje, het gaat echt wel goed. Misschien skiet hij wel een ravijn in", hoor ik Paul zeggen. Zwarte humor. Gecombineerd met mijn gedachten van dat moment bijna eng, maar ik houd er wel van.

Zondag

Paul moet werken, de kinderen zijn dwars en het regent. Ik voel me alleen en doodongelukkig. Ineens. 
Ik begrijp het niet; het ging de laatste tijd juist weer wat beter. Het eerste rauwe verdriet leek wat geweken. Het liefst kruip ik mijn bed in en blijf ik de hele dag onder de dekens liggen.

"Je vraagt te veel van jezelf, het is ook de stress voor je vakantie", stelt mijn moeder mij gerust. "Ik kom de kinderen wel halen, ga jij maar iets leuks doen." Ik zou niet weten wat. Iets leuks? "Nee mam, lief van je. Maar laat mij maar. Dit hoort erbij." 

HELEN OP VROUW.NL

Vanaf nu vind je de populaire VROUW magazine-rubriek 'Helen’s dagboek' vanaf de allereerste aflevering wekelijks terug op VROUW.nl. Ben je een fan van het eerste uur of heb je Helen's avonturen altijd al (terug) willen lezen? Dan kan dat elke vrijdagochtend op VROUW.nl!